Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Vakantieparken zijn ‘paradijs voor de criminaliteit’

Vooral witwassen is een groot probleem op de Nederlandse vakantieparken, maar ook prostitutie en drugshandel komen op grote schaal voor.

Vakantieparken zijn ‘paradijs voor de criminaliteit’

Het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum Oost-Nederland heeft een groot rapport opgesteld over criminaliteit op Nederlandse vakantieparken. Een kopie daarvan is op het bureau van een journalist van De Telegraaf terechtgekomen. In het rapport wordt uitgebreid besproken hoe de situatie uit de hand aan het lopen is.

"Vakantieparken kennen een enorme dynamiek en vormen een ideaal object voor criminelen, die soms ook zelf parken runnen. Aanleiding voor het onderzoek waren zorgwekkende signalen over investeringen door criminelen", schrijft Ahmed Marcouch, de voorzitter van RIEC Oost-Nederland.

"Er gaat ontzettend veel geld in om. Miljoenen, mogelijk tientallen miljoenen euro’s. Er is helaas veel te weinig aandacht voor. Het is een blinde vlek. Daarom gaan we aanvullend onderzoek doen. Naast het witwassen is er sprake van illegale bewoning en gebruiken criminelen de huizen als opslagplekken en productielocaties voor drugs.”

Oplossing

In het rapport staat ook een aantal mogelijkheden om de problemen aan te pakken. “Aan de ene kant preventief door bijvoorbeeld het weigeren van vergunningen op basis van de Wet Bibob en door voorlichting aan gemeenten, maar ook repressief door controles en strafrechtelijke onderzoeken. De aanpak is nu versnipperd en er is vaak te weinig capaciteit bij opsporingsdiensten en gemeenten.”

Samen met de lokale overheden wil RIEC uiteindelijk van de criminaliteit in de vakantieparken af. Op dit moment staren gemeenten zich blind op de voordelen van de grote (criminele) investeringen in vakantieparken, aldus voorzitter Marcouch. Daar moet in de toekomst verandering in gaan komen.