'Gooise kopschoppers' voor de rechter: Mallorca-zaak gaat vandaag los

In juli 2021 overleed de 27-jarige Carlo Heuvelman na een mishandeling in de plaats El Arenal op het Spaanse eiland Mallorca. Vandaag, ruim een jaar later, begint het strafproces. Wie staan er terecht en wat is er sinds juli 2021 gebeurd?
@media (max-width: 679px){#fig-65766bb7468f2 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65766bb7468f2 img{#fig-65766bb7468f2 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65766bb7468f2 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65766bb7468f2 img{#fig-65766bb7468f2 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65766bb7468f2 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65766bb7468f2 img{#fig-65766bb7468f2 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65766bb7468f2 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65766bb7468f2 img{#fig-65766bb7468f2 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Mallorca

Het belooft een flink proces te worden waarvoor in totaal twaalf zittingsdagen zijn uitgetrokken. Negen verdachten staan terecht voor wat er die fatale nacht op Mallorca is gebeurd. Dat begint met een inleiding, gevolgd door de feitenbehandeling van Daan van S. en Kaan B.

Hoofdverdachten in de zaak zijn de 20-jarige Sanil B., de 19-jarige Hein B. en de 19-jarige Mees T. Het OM verdenkt hen van doodslag.

Lastig is het feit dat alle verdachten zeggen dat zij het niet gedaan hebben, maar geen van hen een vinger wijst naar de schuldige(n). Omdat camerabeelden niet direct uitsluitsel geven, is het OM afhankelijk van bijvoorbeeld getuigenverklaringen en onderling (app)contact tussen de verdachten.

Wat is er gebeurd op Mallorca?

Volgens het OM is er sprake van twee losse geweldsincidenten op dezelfde avond (14 juli 2021). Het eerste incident vond plaats in de buurt van een horecagelegenheid in El Arenal. Later viel de groep verdachten op de boulevard bij het strand de 27-jarige Carlo Heuvelman en zijn vrienden aan.

Bij het tweede incident raakte de 27-jarige Carlo uit Waddinxveen zwaargewond. Hij liep ernstig hersenletsel op en kwam op de intensive care terecht. Daar is hij later overleden. Uit camerabeelden bleek dat het slachtoffer meerdere keren tegen zijn hoofd werd geschopt terwijl hij op de grond lag. Naast camerabeelden meldden dertien personen zich voor een getuigenverklaring. Negen van hen hebben zelf ook aangifte gedaan tegen de groep.

Wat volgde, was een periode waarin meerdere personen werden opgepakt. Allemaal jonge jongens uit de omgeving van het Gooi.

Afluisteren en undercoveragent

Sanil B. liet tijdens een eerdere pro-formazitting in het Mallorca-proces weten dat hij het niet eens was met de manier waarop de politie te werk is gegaan. "Ze doen er alles aan om mij in de val te lokken", sprak hij in de rechtszaal in Lelystad. "Alles wordt uit de kast gehaald om mij in de val te laten lopen. In mijn ogen gaat dit niet meer om waarheidsvinding. Ik heb er zelfs over gedacht niet meer aan het onderzoek mee te werken."

De politie zou gesprekken tussen hem en zijn ouders afgeluisterd hebben. Daarnaast werden er undercoveragenten ingezet om in de gevangenis met hem in gesprek te gaan. B. was op dat moment net geconfronteerd met het feit dat er DNA van de overleden Carlo Heuvelman op zijn schoen gevonden was. Daardoor leek hij volgens de agenten erg overstuur. In het Marokkaans zei hij tegen een undercoveragent dat "het voorbij is". Ook antwoordde hij ‘ja’ op de vraag of hij Carlo geschopt zou hebben. Later gaf hij een andere verklaring, dat hij te dronken was geweest om het zich te herinneren.

In de rechtszaal kwam Sanil B. terug op "dat gesprek waarin ik zogenaamd ja zou hebben gezegd over de vraag of ik het gedaan zou hebben." B. zou zich dat gesprek niet kunnen herinneren.

Sanil B: "Wat ik wel kan herinneren is dat ik heb gezegd dat ik het raar vond dat ik Carlo's dna op mijn schoenen heb, want ik heb niks met zijn dood te maken. Ik vind het op zich goed dat er undercoveragenten worden gebruikt, want de enige manier om de Carlo te eren is de waarheid boven tafel krijgen. Daarom werk ik nog steeds overal aan mee en geef ik openheid van zaken. Want ik wil ook weten wat er met hem is gebeurd. Ik heb dingen in die gesprekken gezegd die niet kloppen, soms doe je wat stoer als gevangenen onderling."

Later werd ook bekend dat Sanil B. en medeverdachte Mees T. waren afgeluisterd. Dat gesprek werd afgespeeld in de rechtszaal. Het tweetal zat in een arrestantenbusje en had niet door dat hun conversatie opgenomen werd. Sanil en Mees zouden in het gesprek de suggestie wekken dat hun medeverdachten wellicht zouden weten wie er verantwoordelijk zou zijn voor de dood van Heuvelman.

'Ruiten ingegooid bij getuige'

In februari van dit jaar rommelde het voor de zoveelste keer in de Mallorca-zaak. Gooi- en Eemlander, een lokale krant die onderzoek deed naar de zaak rond het geweld op Mallorca, ontdekte dat er bij het ouderlijk huis van één van de getuigen ruiten waren ingegooid. Ook bij de woning van de buurvrouw sneuvelde een raam.

De politie tapt de communicatie van de verschillende verdachten, waaronder Stan F. Een uur voor het ingooien van de ruiten, verstuurde hij het volgende bericht naar een derde persoon: “Wanneer gaan bij [getuige] de ramen eruit?” De dag voor het incident kwam Stan F. samen met een van de hoofdverdachten: Mees T. Wat zij samen hebben besproken, is onduidelijk.

Na het ingooien van de ruiten werd Stan F. verhoord door de politie. Tijdens het gesprek ontkende hij iets te maken te hebben gehad met de vernielingen.

  • Misdaad
  • RTL Nieuws
  • Pro Shots / imago