Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

OM in hoger beroep, want wil forsere straffen in 'kopschop-zaak' Mallorca

Carlo Heuvelman werd in de nacht van 13 op 14 juli 2021 zo zwaar mishandeld dat hij later aan zijn verwondingen overleed. Inmiddels hebben meerdere verdachten celstraffen opgelegd gekregen. Het OM heeft nu laten weten dat ze tegen die celstraffen in beroep gaan, omdat ze vinden dat de verdachten harder gestraft moeten worden.

Mallorca

Negen verdachten

De avond van 13 juli 2021 was er een met verschillende incidenten. Meerdere mensen raakten gewond, onder wie de 27-jarige Carlo uit Waddinxveen. Hij werd tegen zijn hoofd getrapt en liep ernstig hersenletsel op. Hij kwam op de intensive care terecht en overleed enkele dagen later. De grote vraag: wie is hiervoor verantwoordelijk? In totaal stonden er negen Nederlandse jongemannen terecht voor het uitgaansgeweld in Spanje. Allen tussen de 19 en 20 jaar oud en allemaal afkomstig uit het Gooi.

Veroordelingen

Sanil B. was van begin af aan hoofdverdachte in de zaak. In oktober werd er door het OM tien jaar cel tegen hem geëist. Het bewijs tegen B. is onder andere een DNA-spoor van het slachtoffer dat op zijn schoen werd aangetroffen. De twee andere hoofdverdachten zijn Mees T. (19) en Hein B. (19). Tegen hen eiste justitie celstraffen van 8 jaar. Ze zeggen allemaal nog altijd dat ze onschuldig zijn en houden grotendeels hun mond over wat er die avond is gebeurd.

Op vrijdag 18 november werden de veroordelingen bekend. Acht verdachten werden schuldig bevonden aan de aanval op Carlo en zijn vrienden. Alleen Martijn T. werd op alle vlakken onschuldig verklaard. Lars van den H. kreeg een taakstraf van 150 uur. Stan F. zou 12 maanden moeten brommen, Lukas O. 18 maanden. Verdachten Kaan B., Daan van S., Mees T. en Hein B. kregen allemaal 30 maanden celstraf. De rechter achtte het niet bewezen dat Mees en Hein betrokken waren bij het geweld tegen specifiek Carlo Heuvelman. Vandaar dat de straffen fors lager uitvallen dan wat het OM geëist had. Sanil B. kreeg als enige 7 jaar cel opgelegd voor doodslag.

Hoger beroep

Sanil B. liet weten dat hij het niet eens was met zijn straf en daarom in hoger beroep wilde gaan. Hij zegt nog altijd dat hij niets met de dood van Carlo te maken heeft. Ook het OM gaat in hoger beroep, omdat zij juist vinden dat B. een hogere straf verdient. Ook zijn ze het niet eens met de conclusie van de rechtbank dat er onvoldoende bewijs is voor de betrokkenheid van Mees T. en Hein B. (de andere twee hoofdverdachten) bij de dood van Heuvelman.

Daniel Fontein, de advocaat van Hein B., is verbaasd over het besluit van het OM. “De uitleg van de rechtbank voor het vrijspreken van mijn cliënt voor de dood van Carlo is vrij helder en daar is weinig tussen te krijgen”, aldus Fontein. “Wij zullen namens cliënt ook in hoger beroep gaan.” Ook Harriët de Kroon, advocaat van Daan van S., is het niet eens met de gang van zaken. Zij vindt dat Van S. te zwaar gestraft is voor de feiten die hij heeft gepleegd, gezien zijn persoonlijke omstandigheden.

Misdaad
  • T&W, NU.nl
  • Pro Shots / Imago