Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hoofdverdachte Sanil B. in hoger beroep in 'kopschopzaak' Mallorca

Vorige week hoorde hij aan hoe hij veroordeeld werd tot 7 jaar cel. Nu gaat Sanil B., de hoofdverdachte in de omstreden 'kopschopzaak' uit de zomer van 2021, hiertegen in beroep.

mallorca

In de zomer van 2021 komt de 27-jarige Carlo Heuvelman om het leven bij een nacht vol geweld op het Spaanse eiland Mallorca. Hiermee begint een inmiddels beruchte zaak waarin verdachten de lippen stijf op elkaar houden – tot grote frustratie van justitie en nabestaanden. Afgelopen vrijdag werden er verschillende vonnissen uitgesproken over de vriendengroep die betrokken was bij het dodelijk geweld. Hoofdverdachte Sanil B. gaat tegen het vonnis in hoger beroep, is nu bekend.

Ontkennen

Dat hij tegen het hoofd van Carlo Heuvelman getrapt heeft op die noodlottige avond, heeft Sanil B. altijd ontkend. Toch deelde de rechtbank vrijdag de zwaarste straf van alle betrokkenen uit aan de Hilversummer.

Zijn advocaat, Peter Plasman, deelt dat Sanil zich absoluut niet kan vinden in twee van de gebruikte bewijsmiddelen. Hij deelt dan ook dat zij beiden 'goede hoop' hebben dat het gerechtshof een ander oordeel zal vellen dan de rechtbank.

Shirt en speeksel

De bewijsmiddelen waar Plasman het over heeft zijn een getuigenverklaring en een DNA-spoor. Zo is een getuigenverklaring door de rechtbank stelliger gemaakt dan deze origineel was, aldus de advocaat. "Van de (toch al twijfelachtige) verklaring van een getuige dat de schoppende jongen mogelijk een zwart shirt droeg, heeft de rechtbank in zijn beoordeling gemaakt dat de jongen een zwart shirt droeg. Dat is te stellig."

Een ander probleem ligt volgens Plasman bij het aangevoerde DNA-spoor van Heuvelman op de schoen van zijn cliënt. "Over het minuscule DNA spoortje, dat van speeksel kan zijn, heeft de rechtbank geoordeeld dat dit spoortje door schoppen op de schoen van cliënt terecht moet zijn gekomen." Volgens hem kan dat 'flintertje DNA' ook overgesprongen zijn bij een flinke scheldpartij tussen de twee groepen jongeren.

Straffen

Acht verdachten werden vrijdag schuldig bevonden aan de aanval op Carlo Heuvelman en zijn vrienden. Alleen Martijn T. werd op alle vlakken onschuldig verklaard. Lars van den H. kreeg een taakstraf van 150 uur.

Naast de zevenjarige straf die Sanil B. boven het hoofd hangt, kwam de rechtbank ook tot gevangenisstraffen voor anderen uit de vriendengroep. Stan F. moet 12 maanden brommen, Lukas O. 18 maanden. Verdachten Kaan B., Daan van S., Mees T. en Hein B. krijgen allemaal 30 maanden celstraf voor het geweld tijdens die bewuste nacht in Spanje. De rechter acht het niet bewezen dat Mees en Hein betrokken waren bij het geweld tegen specifiek Carlo Heuvelman. Vandaar dat de straffen fors lager uitvallen dan het OM geëist heeft.

Misdaad
  • AD
  • ProShots