De Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) Albert Ramdin heeft vandaag laten weten dat Bouterse overleden is. Dit is de regering volgens hem te weten gekomen "via familie en eigen onderzoek".
Bouterse zou na een kortstondig ziekbed zijn overleden op een schuiladres. Verschillende media schrijven dat het stoffelijk overschot woensdagochtend 25 december naar Paramaribo is gebracht.
Spong wil bewijs zien
Advocaat Gerard Spong, zelf van Surinaamse afkomst, wil bewijs zien van de dood van Bouterse. "Zijn dood kan ook in scène zijn gezet", zegt de raadsman tegen de Telegraaf. Spong zou graag zien dat een arts zijn dood bevestigt.
Bouterse was al een tijdje van de radar verdwenen en dat heeft alles te maken met de veroordelingen die hij op zijn naam heeft staan. De oud-president werd al in 2019 bij verstek veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden in 1982. Vijftien politieke tegenstanders van Bouterse en zijn partij werden in december van dat jaar doodgeschoten.
In hoger beroep kreeg Bouterse vorig jaar 20 jaar celstraf opgelegd. Sindsdien was hij op de vlucht. Waar hij zich in de tussentijd schuilhield, is niet duidelijk.
President én crimineel
Bouterse werd geboren in Suriname, volgde later een militaire opleiding in Nederland en keerde daarna terug naar zijn geboorteland. In 1980 pleegde hij daar een staatsgreep. De legerleider was jaren aan de macht, maar nam daarna een stapje terug. Voor de bühne dan, want achter de schermen oefende hij nog steeds invloed uit. In 2010 werd hij verkozen tot president van Suriname - een functie die hij tot 2020 bekleedde.
Niet alleen zijn rol bij de Decembermoorden maakt Bouterse een omstreden figuur, de oud-president van Suriname werd ook meermaals gelinkt aan corruptie en wapen- en drugshandel. Zo werd hij in Nederland in het jaar 2000 nog bij verstek veroordeeld voor criminele handel in cocaïne.
- de Telegraaf
- NL Beeld / Abaca Press