Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Zorgen om 3-MMC: wat is deze sinds 2021 verboden partydrug?

Vooral onder 'stapjongeren' is de designerdrug behoorlijk populair.

3-MMC

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) heeft cijfers gepubliceerd over 3-MMC. Wat blijkt? Het aantal vergiftigingen door de partydrug is binnen een jaar tijd verdubbeld. En dat is best bijzonder, aangezien de designerdrug in 2021 illegaal werd verklaard door de overheid. Bij andere middelen zag je in het verleden een afname door zo'n verbod, maar bij 3-MMC lijkt het tegenovergestelde te gebeuren.

"Het is gevaarlijk spul, waar we onze jongeren voor moeten waarschuwen en tegen moeten beschermen", zei de toenmalig staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis in 2021 over het verbod. Toch slaan artsen van het NVIC drie jaar later alarm. Ze zien een toename (vorig jaar 202 meldingen) van mensen met gezondheidsklachten en volgens het Trimbos zijn er zelfs sterfgevallen bekend.

Poes

3-MMC (3-Methylmethcathinon), ook wel Poes of 3M genoemd, is een amfetamine-achtige stof (speed). Je komt de drug tegen in kristal-, poeder- en pilvorm. Gebruikers voelen zich energiek, maar ervaren daarnaast vaak een licht euforisch gevoel. 'Poes' wordt wel beschreven als een soort combinatie van coke en MDMA (XTC), vooral omdat gebruikers veel behoefte hebben om contact te maken en te praten.

De lichamelijke effecten bestaan uit een verhoogde bloeddruk, hogere lichaamstemperatuur, zweten, droge mond, grote pupillen en tandenknarsen, aldus Jellinek. Wat heftigere mogelijke negatieve bijwerkingen zijn hoofdpijn, verwarring, angst, paranoia en een drugspsychose. Bovendien werkt de drug verslavend.

Over de langetermijneffecten van 3-MMC-gebruik is weinig bekend. Desondanks is de drug behoorlijk populair bij jongeren. Volgens RTL Nieuws gebruikte 33,7% van het uitgaanspubliek tussen de 16 en 35 jaar vorig jaar een keer 3M.

Verboden

In oktober 2021 zette de overheid 3-MMC op lijst II van de Opiumwet. Dat betekent dat 'Poes' als softdrugs werd gezien. Na onderzoek besloot de overheid in april 2024 om 3-MMC toch als harddrug op lijst I van de Opiumwet te zetten. Dit maakt het bezit, de productie, de verkoop en im- en export van 'Poes' even strafbaar als bijvoorbeeld coke en xtc.

3-MMC wordt gemaakt in illegale drugslabs.

Nieuws
  • RTL Nieuws
  • Adobe Stock