Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De gevaarlijkste en meest bizarre pretparken ter wereld

De Efteling noemt zich ‘een wereld vol wonderen’. Nou, dat valt dus reuze mee want er zijn pretparken op de wereld waar je mond écht van wonderlijke verbazing openvalt. Pretparken die zelden open zijn, pretparken die levensgevaarlijk zijn, pretparken die lijken op een bekend pretpark – maar het niet zijn... En een pretpark met levende kabouters? Jawel, het bestaat! Of nu ja, in het laatste geval, het bestond.

Bizarre pretparken

Een pretpark. Wij willen er nog niet dood gevonden worden, maar soms moet het. Want: als de kinderen het maar naar hun zin hebben. Troost u. Het kan altijd veel erger dan Duinrell of Efteling...

Bizar pretpark 1: MANGYONGDEA – NOORD-KOREA

Het meest depressieve themapark

In Noord-Korea wonen is al geen lolletje, maar als u dan ook nog pretpark Mangyongdea Funfair moet bezoeken, wil je helemaal meteen op zoek naar een stevig touw. Het park is ernstig vervallen, verf is overal vanaf gebladderd, attracties zijn dicht of volledig doorgeroest of hard op weg ernaartoe. Desalniettemin zijn een op het oog drie levensgevaarlijke achtbanen, een kabelbaan en een reuzenrad gewoon in bedrijf. Of gewoon? Het park is vaker dicht dan open.

ER GAAN VERHALEN ROND DAT LOKALE BOEREN REGELMATIG DE NOORD- KOREAANSE ATTRACTIES WORDEN INGEJAAGD OM TE CHECKEN OF ZE NOG VEILIG ZIJN

Het wordt naar verluidt vooral gebruikt om Noord-Koreanen uit het voetvolk te belonen als ze iets goeds voor het regime hebben gedaan. Ook als er buitenlandse toeristen zijn, gaat het open. Die moeten dan wel even wachten, want ze mogen het park pas in als er bussen met Noord-Koreanen zijn aangevoerd om het park nog iets van levendigheid te geven. Er gaan verhalen rond dat lokale boeren regelmatig de attracties worden ingejaagd om te checken of ze nog veilig zijn. Mede daarom werd dit pretpark door de wereldwijde pers verkozen als ‘het meest depressieve pretpark van de wereld’.

Bizar pretpark 2: AI POPPI – ITALIË

Een pretpark gebouwd door één man Al Poppi in de Italiaanse commune Nervesa della Battaglia

Al Poppi in de Italiaanse commune Nervesa della Battaglia nabij Venetië is van oorsprong een osteria, een taverne, zeg maar, een klein restaurant. Het wordt in 1969 geopend door de Italiaanse kok annex eigenaar Bruno Ferrin. Omdat er veel gezinnen met kinderen naar zijn osteria komen, begint hij met het aanleggen van een speeltuin. Niet zomaar eentje, maar eentje waarvan hij alle, op het oog levensgevaarlijke, speeltoestellen zelf bouwt.

Het begint allemaal met een gigantisch lange, bizarre glijbaan, het eindigt met drie indrukwekkende achtbanen en daartussen bouwt Poppi nog van alles. Alleen en met zijn eigen handen. Alles is gemaakt van grauw (gelast) staal. Extra bijzonder is dat alle attracties werken zonder elektriciteit. En bijna alle attracties zijn even vreemd. Zo is er een heuse Gyroscope-attractie. Hierbij bevindt u zich in de middelste van drie cirkels, die elk afzonderlijk ronddraaien. Een Gyroscope wordt ook gebruikt om mensen te martelen – ga er maar eens een uurtje in ronddraaien.

Een andere opmerkelijke attractie is de Bicycle of Death: je zit in een kooi die zich bevindt in een verticale cirkel, als je hard genoeg trapt ben je bekaf én ga je volledig over de kop. Je moet maar durven.

Bizar pretpark 3: BEIJING SHIJING- SHAN AMUSEMENT PARK – CHINA

‘Fake Disneyland’ Shijingshan Amusement Park

Shijingshan Amusement Park opent op zondag 28 september 1986 haar deuren en is dan een van de eerste pretparken van Beijing, de hoofdstad van de Volksrepubliek China. Er zijn in de eerste jaren weinig westerlingen die het park bezoeken, als het toerisme naar China toeneemt, worden het er meer. En die raken allemaal in de war. Heeft Disney ook een Dis-ney-park gebouwd en geopend in China? Shijingshan Amusement Park lijkt namelijk sprekend op Disneyland, maar is het niet. Het park in China is deels een zo goed als (illegale) kopie van de originele Disneyparken. Er rondlopen is een belevenis. Je ziet het sprookjeskasteel van Doornroosje, maar je ziet ook: het is het nét niet helemaal zoals het zou moeten zijn. Je ziet Mickey Mouse rondlopen, maar is het Mickey Mouse nu wel? Het lijkt allemaal net echt, het is het niet.

Bizar pretpark 4: CROCOSAURUS COVE – AUSTRALIË

Zwemmen tussen de krokodillen

U vindt die paar griezelige groene monsters met die gapende bekken vol glimmende, ijzersterke en vlijmscherpe tanden in het stinkende reptielenhuis in Artis al doodeng? Het kan altijd enger. In Crocosaurus Cove in Darwin, Australië, leven honderden levensgevaarlijke krokodillen.

Nou en, zult u denken. Nou, in Crocosaurus Cove kun je met ze zwemmen. Vanwege het hoge animo daarvoor, kun je maar beter van tevoren even reserveren. Het werkt als volgt. Je neemt alleen of met een vriend plaats in de Cache of Death. Dat is een grote koker van een onbreekbaar soort plexiglas. Die koker wordt te water gelaten. Vervolgens zwemt 15 minuten lang een monster om u heen. Leuk toch?

Bizar pretpark 5: WINDOWS OF THE WORLD - CHINA

Lekker cremeren in een pretpark

Over de dood gesproken, in China kun je in pretpark Windows of the World ervaren hoe het is om gecremeerd te worden. Leuk! In de attractie The Cremator neem je plaats in een eikenhouten doodskist. Vervolgens krijg je de deksel op de neus en wordt de kist gereden naar een ruimte waar hete lucht machines hete lucht (40 graden) de kist inblazen. Lichteffecten zorgen ervoor dat je door een klein raampje in de kist vlammen ervaart. Springlevend de oven in. De Engelse kranten noemden Windows of the World ‘the sickest themepark ever’.

Bizar pretpark 6: THE HOLY LAND EXPERIENCE - VS

Onvergetelijk avontuur met Jezus

Hebt u altijd al live willen zien hoe Jezus aan het kruis genageld werd? Dat kan! Gewoon even langs wippen bij pretpark The Holy Land Experience in Orlando, Amerika. We citeren de website: ‘De Holy Land Experience biedt een onvergetelijk avontuur dat je onderdompelt in de bezienswaardigheden, geluiden, historische tijdframes en beïnvloedende waarheden van de Bijbel. Met zijn kleurrijke en realistische recreaties van het oude Israël, onvergetelijke interactieve tentoonstellingen en speciaal hands-on plezier voor kinderen van alle leeftijden, brengt The Holy Land Experience het Woord van de Bijbel tot leven.’ Nou, dat kun je wel zeggen. Want elke dag kun je er genieten van de voorstelling waarin Jezus dood gaat. Gelukkig staat hij later weer op. Maar ja, dat laten ze dan weer niet zien. Is uw interesse tot leven gewekt?

Bizar pretpark 7: DEATH ROW THEME PARK - JAPAN

Disneyland in helse gevangenis

De Abashiri-gevangenis was lange tijd de meest beruchte gevangenis van Japan. Het ging voor het eerst open in 1890 in de afgelegen stad Abashiri, dat bekend staat om de zomers die (bloed)heet kunnen zijn en winters die (ijs)koud kunnen worden. En dan wordt je ook nog opgesloten in een soort concentratiekamp. Veel gevangenen overleven deze shit hole niet, vanwege de kou, de hitte, martelingen, slecht tot geen eten, of ze overlijden aan herpes of krijgen simpelweg de kogel. Pas in 1984 sluit de Abashiri-gevangenis, die op dat moment ook nog eens sterk verouderd is.
Slopen dat kreng, zou je denken. Niks hoor. Japan ontmantelde de oude gevangenis wel, maar bouwde ‘m vrolijk een paar honderd meter verderop weer op. Ze hebben er een leuk ‘detentie Disneyland’ van gemaakt zoals een online reisgids het treffend beschrijft. ‘Compleet met bewegende poppen die de gevangenen uitbeelden.’ Extra ironisch is nog dat bezoekers wijs wordt gemaakt dat de gevangenen het hier best naar hun zin hadden en vriendschappen voor het leven sloten. Als je levenslang vastzit is een levenslange vriendschap met je celmaat misschien inderdaad nog niet zo vreemd. Als je van helse gevangenissen houdt, qua pretpark, dan is Alcatraz bij San Francisco ook te bezoeken.

Bizar pretpark 8: PARQUE ECOALBERTO - MEXICO

Illegaal de grens oversteken

Hoe is het eigenlijk om als Mexicaan illegaal de grens met de VS te beslechten? Hoe voelt de dreiging van geweervuur dat elk moment los kan barsten? Het horen van wild hondengeblaf van losgelaten waakhonden in de verte? En wat als je opgepakt wordt door de als weinig fijnbesnaarde bekendstaande Amerikaanse grenspatrouille-agenten? In pretpark Parque Ecoalberto kun je het meemaken. De overdekte topattractie La Caminata Nocturna (de nachtwandeling) bootst het oversteken van de grens na. Jij loopt in het donker door bossen en moet proberen om de andere kant van de hal te bereiken. Tientallen personeelsleden van Parque Ecoalberto proberen je te pakken. Ondertussen hoor je schoten en blaffende honden. En dan is het ineens weer dood- en doodstil. Spannend!

Bizar pretpark 9: HAUSE TEN BOSU - JAPAN

Loeki de Leeuw in Azië

In de buurt van Nagasaki vindt u dit nogal bizarre, bijzondere pretpark. Het is Nederland, nagebouwd in Japan. Hause ten Bosu heeft het en het opende in 1992. Een eerste editie van het park, Nagasaki Holland Village, bestond al in 1983, maar was totaal anders van opzet en heel klein. Je loopt in Japan ‘gewoon’ langs zes kilometer aan grachten, langs tientallen ouderwets Hollandsche molens, langs eindeloze velden tulpen, langs de Domtoren (!), langs het Centraal Station van Amsterdam, langs de Oude Kerk van Delft en ja, natuurlijk, ook langs paleis Huis ten Bosch.
Het oorspronkelijke idee van dit stukje Nederland in Japan kwam van de Japanse investeerder Yoshikuni Kamichika. Tijdens een bezoek aan Nederland in 1979 raakt hij zó onder de indruk van onze polder, dat hij Holland wil gebruiken voor zijn themapark dat dan nog op de tekentafel ligt. Bent u in Japan, dan is Nederland dus vlakbij. Als je het park bezoekt, sla dan de Nijntje-winkel niet over. Er is een ding dat niet klopt aan het thema ‘Hollands’. Het grootste gedeelte van park is gratis te bezoeken… Leuk: de mascotte van het park is Loeki de Leeuw.

Voorgoed gesloten

KINGDOM OF LITTLE PEOPLE - CHINA

Levende kabouters in paddenstoelen

In het Chinese Kunming, de grootste stad van de provincie Yunnan, ligt een ecologisch park (nabij World Butterfly Ecological Park) dat uitsluitend bewoond werd door kleine mensen. Oneerbiedig gezegd: kabouters. Bijna allemaal waren ze kleiner dan 130 centimeter. Een enkeling is iets groter, want dat zijn de Kabouterkoningen. Die laatste woont in een paddenstoelenpaleis, de rest in ‘gewone’ paddenstoelen. Gezwets denkt u? Nee hoor, het is echt waar. Of tenminste, het was echt waar. De kleine mensen traden twee keer per dag op voor bezoekers in een bizarre show. Daarnaast konden bezoekers van het pretpark zien hoe de kleine mensen leven. In het kabouterdorp was zelfs voorzien in een brandweerpost en een politiebureau.
Het intrigerende vermaak-format is bedacht door de puissant rijke Chinese zakenman Chen Mingjing. Niet iedereen was even happy met het park. Mensenrechtenorganisaties schreeuwden moord en brand, het zou mensonwaardig zijn en ‘het is een menselijke dierentuin’. Gelukkig voor hen is het park momenteel niet te bezoeken. Het ligt er nog steeds, het is deels nog bewoond, maar het is ongewis of het ooit weer opengaat als kabouterpark. Overigens, alleen de ‘normale’ huizen in het park worden nog bewoond. Want de kabouters woonden niet écht in hun paddenstoelen, ze leefden daar alleen tijdens openingstijden van het pretpark. Hun ware leven speelde zich af in de reguliere huizen aan de rand van het park. Gelukkig maar.

ACTION PARK - VS

Van de glijbaan naar de dood

Action Park staat onder pretparkfanaten bekend als het gevaarlijkste, maar daarom ook meest iconische (water-)pretpark ooit. Het bevond zich in Vernon Township, New-Jersey, waar het de deuren opende in 1978. Bijna iedereen die het park bezocht liep met blessures, blauwe plekken of erger de poort weer uit. Befaamd was vooral de Cannonball Loop, een waterglijbaan met een looping, die inmiddels de geuzennaam ‘World’s Most Dangerous Waterslide’ draagt: de gevaarlijkste waterglijbaan ter wereld. Het park heeft meerdere doden op zijn geweten, twee zelfs in één pretparkseizoen (1984). Dat had te maken met de gevaarlijke, zelfgebouwde waterattracties, waarin mensen verdronken. Toch bleef het publiek lange tijd massaal komen. Tot 1996, toen ging het failliet. Misschien wel goed, het was mooi geweest. Op de plek van Action Park kun je je overigens nu vermaken in het keurige en dus bijzonder saaie openluchtzwemparadijs Mountain Creek.

Dood en verderf in Nederland

Alle pretparken in Nederland staan onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De NVWA stuurt aangekondigd en onaangekondigd teams van controleurs langs die checken of pretparkattracties veilig zijn en of ze überhaupt wel in Nederland mogen draaien. Denk in het laatste geval bijvoorbeeld aan kermisattracties. Om de zoveel tijd moeten alle attracties in een park opnieuw worden gekeurd. En dan toch blijken pretparken in Nederland soms even net zo bizar als hun collega’s in het buitenland.

De Efteling 1996

Stoomtrein rijdt man dood

Door de Efteling in Kaatsheuvel rijdt sinds mensheugenis een heuse stoomtrein. Leuk, maar op zaterdag 14 september 1996 gaat het ongekend mis. De trein, die op een rails bestuurd wordt door een ervaren machinist, rijdt op de spoorwegovergang bij het Carrouselpaleis een 63-jarige man aan. Hij komt onder de trein terecht en overlijdt ter plaatse.

Toverland 2005

Boot schiet uit de wildwaterbaan

Toverland in Sevenum, Limburg, is soms niet zo sprookjesachtig als de naam doet vermoeden. In 2005 vliegt er een boot uit wildwaterbaan Backstroke. Als door een wonder raken slechts twee van de zes inzittenden gewond, zij moeten naar het ziekenhuis. Achteraf blijkt dat het waterpeil in de attractie te laag stond, waardoor het bootje niet hard genoeg werd afgeremd.

Duinrell 2007

Mad Mill blijkt inderdaad ‘mad’

Bezoekers van Duinrell (Wassenaar) kruipen op zaterdag 14 april 2007 door het oog van de naald. De wilde molen Mad Mill blijkt inderdaad nogal gek te zijn. Ineens stort met donderend geraas een gedeelte van de molen in. Alleen: er zit niemand in de attractie. En omdat het verder die koude dag bijzonder rustig is in het park, raakt er ook op de grond niemand gewond.

2018 Walibi

Meisje wordt gescalpeerd

Op zaterdag 5 mei 2018 gebeurt er een horror-ongeluk op de kartbaan van pretprak Walibi in Biddinghuizen, Flevoland. Het lange haar van een meisje van 13 raakt verstrikt in de wielen van de rijdende kart. Het gevolg: een deel van de hoofdhuis van het meisje wordt losgetrokken. Een ooggetuige in het Algemeen Dagblad: ‘Ze zat helemaal onder het bloed. Ze is vermoedelijk met d’r haar in de motor van de kart terecht gekomen, omdat een haar-elastiekje was losgesprongen. Ze is een tijdje buitenwesten geweest en haar familie was helemaal in paniek. Ik kom heel vaak in Walibi, zondag ga ik voor de vijftiende keer dit seizoen, maar zoiets heftigs heb ik er nog niet meegemaakt.’ Het meisje overleeft het ongeval, de kartbaan is inmiddels verwijderd.

Sprookjesbos 2022

Gondel valt van reuzenrad

Een gezin met twee kinderen zal hun ritje op vrijdag 27 mei 2022 in het 10-meter hoge reuzenrad Calidius niet snel vergeten. De gondel waar zij in zitten raakt langzaamaan los van de molen en valt naar beneden. De twee volwassen en een van de kinderen moeten met spoed naar het ziekenhuis, maar gelukkig: iedereen overleeft het bizarre ongeval in het Limburgse Valkenburg.

Bizar
  • CROCOSAURUS COVE E.A.