Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bizarre bonnen: van vleermuizen verjagen tot seksmoeheid

Uit de editie van 25 oktober 2017: Flauwekulboetes en -vorderingen, wie krijgt ze niet? Nu denkt u natuurlijk aan het verkeer, maar er zijn veel meer ‘vergrijpen’ waarvoor vandaag de dag het bonnenboekje wordt getrokken. Van het verven van je auto (60 euro boete) tot het verjagen van wat vleermuizen (260.000 euro boete) aan toe.

Bizarre bonnen

F*CK!

Vordering: 125 euro

Waar: Groot-Brittannië

Wanneer: februari 2006

Kurt Walker uit het Engelse Kent neemt het f-woord graag in de mond. Niet dat de 18-jarige student scheldend over straat loopt, verre van dat, maar in privégesprekken mag hij de krachtterm graag gebruiken. Dus ook die keer dat hij, wachtend bij een voetgangerslicht, kletst met een vriend. “Fuck all, mate!” lacht Kurt, ter afsluiting van hun gesprek over de toestand in de wereld. Vrij vertaald: “De tyfus voor iedereen, makker!” Niets aan de hand, zou je zeggen. Maar nu zijn pech: een toevallig voorbij fietsende politieagente hoort het. Ze stapt af en slingert Kurt direct op de bon: 80 pond, oftewel 125 euro. Kurt krijgt de prent wegens anti-social behaviour (asociaal gedrag). Vloeken is namelijk een overtreding van de Public Order Act die de openbare orde moet beschermen.

Opmerkelijk: De Public Order Act is zo breed dat vrijwel iedereen die ‘beledigt of aanstoot geeft’ op de bon geslingerd kan worden – of erger. Op het uitspreken van het woord wanker (rukker) staat bijvoorbeeld een boete van 30 pond.

Te moe voor seks

Vordering: 10.000 euro

Waar: Frankrijk

Wanneer: november 2009

De 51-jarige Jean-Louis en zijn echtgenote Monique staan voor de rechter. Na 21 jaar huwelijk ligt het stel in scheiding, volgens de vrouw wegens het ‘ontbreken van een actief liefdesleven’. Jean-Louis ontkent niet. Door werk en ziekte heeft hij zijn echtgenote niet naar behoren kunnen bevredigen. De rechter gaat akkoord met de echtscheiding. Maar dat niet alleen: hij oordeelt dat Jean-Louis de oorzaak is van de scheiding en legt hem daarom een boete op van 10.000 euro, te betalen aan zijn vrouw. De reden? Jean-Louis is ‘de verplichtingen die bij het huwelijk horen’ niet nagekomen. Artikel 215 van het Franse wetboek stelt dat getrouwde koppels een gemeenschappelijk leven dienen te delen. Dit impliceert volgens de rechter tevens dat ze seks zullen hebben. Vermoeidheid en problemen op het werk zijn volgens de rechtbank geen wettelijk geldende redenen om geen seks te hebben.

Opmerkelijk: De tekst uit het Nederlandse Burgerlijk Wetboek, Art 1:81 BW:” Echtgenoten zijn elkander getrouwheid, hulp en bijstand verschuldigd.” En daar komt de zin die ook een actief seksleven voorschrijft: “Zij zijn verplicht elkander het nodige te verschaffen.” Dus ook regelmatig een verplicht hoogtepunt!

Schamen

Al in 2011 luidde politievakbond ANPV de noodklok. Verkeersboetes zijn zo hoog dat agenten zich schamen. Het is ook nauwelijks nog uit te leggen aan de burger. Zo bedraagt in Nederland de boete voor 25 km/u te hard rijden op de snelweg 216 euro, tegenover 70 euro in Duitsland. Geen gordel om?

‘Slechts’ 30 euro bij onze oosterburen, tegenover 140 euro in eigen land.

Maar ook het aantal boetes voor kleine snelheidsovertredingen neemt fiks toe. Zo werden in 2016 3,1 miljoen bekeuringen uitgedeeld voor snelheidsoverschrijdingen tot en met 5 kilometer per uur. Ook wie slechts 1 kilometer per uur te hard rijdt, is vandaag de dag de pineut, dankzij nieuwe verkeerscamera’s. De boete voor die ene kilometer bedraagt overigens 20 euro (inclusief 9 euro administratiekosten).

Speelgoed vergeten

Vordering: 105 euro

Waar: België

Wanneer: november 2016

Het is de zomer van 1996. De dan 7-jarige Elena Vandermeer is met haar ouders op vakantie aan de Vlaamse kust. Op het strand speelt ze met haar vlieger, waarop ze trots haar naam heeft gezet. Maar na afloop vergeet ze hem. De vlieger blijft achter in het appartement. Twintig jaar later (Elena is dan 27) ploft een boete op haar deurmat: 105 euro wegens het illegaal storten van afval. De reden?

Haar vlieger is – 20 jaar na dato – teruggevonden op de openbare weg in de gemeente Blankenberge, in een rondslingerende vuilniszak. En haar naam staat erop, dus...

Elena snapt er helemaal niets van.

Moet zij een boete betalen, alleen maar omdat haar naam op die vlieger staat?

Ze dient een klacht in, maar die wordt door de gemeente Blankenberge ongegrond verklaard. Sterker nog, als ze niet betaalt, verdubbelt de boete.

Elena kiest eieren voor haar geld.

Opmerkelijk: Een gemeentewoordvoerder ziet het probleem niet, want ‘mevrouw kan altijd in beroep gaan’. Elena: “Maar dan zou ik een advocaat moeten aanspreken. Dat zou me meer kosten dan de huidige boete van 105 euro.”

Plantjes op het graf

Vordering: 100 euro

Waar: Groot-Brittannië

Wanneer: juli 2011

Het Alfreton-kerkhof in het Engelse Derbyshire. Rebecca Day (37) bezoekt het graf van haar oma. Daar krijgt ze de schrik van haar leven. Aan de zerk hangt een boete, netjes in een plastic mapje tegen de regen. Of Rebecca maar even 87 pond (100 euro) wil betalen. Ze is namelijk in overtreding. Het vergrijp: te veel planten op het graf. En dat mag niet volgens de voorschriften van de gemeentelijke begraafplaats. Eén plant is toegestaan, niet meerdere. Rebecca is woest: “Ik betaal me al scheef aan grafrechten voor mijn oma, meer dan 700 pond. Het is walgelijk!” Het kerkhof laat weten dat extra planten op graven voor extra werk zorgen. Vandaar het maximum van één plant per graf.

Opmerkelijk: Rebecca was niet de enige die moest betalen. Zo ook Emma Townsend. Zij kreeg dezelfde boete van 87 pond voor te veel groen op het graf van haar 7-jarig zoontje. Hij overleed in 2010 aan een hersentumor.

Bloemen plukken

Vordering: 130 euro

Waar: Nederland

Wanneer: mei 2013

Den Haag. Fee (5) en Kick (3) wandelen samen met oma langs een veldje. Kijk toch eens wat een prachtige narcissen! Fee en Kick plukken er een paar, voor mama. Oma kijkt glimlachend toe. Tot ze achter zich twee mannen hoort kuchen: stadswachten. Mevrouw is namelijk in overtreding. Of beter gezegd, die twee kleine onverlaten. Door narcissen te plukken, brengen zij namelijk schade toe aan een Haags gemeenteperk, en dat moeten we niet willen met zijn allen. Oma denkt eerst nog aan een grap, maar de uitgeschreven prent is echt: 130 euro. De wederrechtelijk toegeëigende narcissen worden door de stadswachten in beslag genomen.

Opmerkelijk: Het ging hier om een grasveldje zonder hek eromheen waar ook honden worden uitgelaten.

Finland

Een boete dient om herhaling van verkeerd gedrag te voorkomen. Maar is een boete van bijvoorbeeld 90 euro voor fout parkeren wel ‘ontmoedigend’ genoeg wanneer de overtreder geld genoeg heeft? Nee, vindt de wetgever in Finland. Daar kent men dan ook een inkomensafhankelijk boetesysteem. Hoe hoger je inkomen, des te hoger je boete – en omgekeerd natuurlijk.

Fins recordhouder ‘de knip trekken’ is multimiljonair Salonaja. Hij kreeg – inkomensafhankelijk – een boete van 170.000 euro omdat hij 40 kilometer te hard reed op een snelweg.

Een postje op Facebook liken

Vordering: 3700 euro

Waar: Zwitserland

Wanneer: juni 2017

Een 45-jarige Zwitser klikt wat rond op Facebook. Daar ziet hij een postje waarin de (in Zwitserland) wereldberoemde dierenactivist Erwin Kessler wordt uitgemaakt voor antisemiet, racist en fascist. Daar is de man het helemaal mee eens. Hij klikt op het duimpje. Dat laatste had hij beter niet kunnen doen. Kessler dient een klacht in, waarna de Zwitser zich mag verantwoorden voor de rechter. Of hij de beschuldigingen in het Facebook-postje dat hij heeft geliked, waar kan maken, wil de rechter weten. Nee, dat kan de man niet, waarna de rechter hem een boete van 4000 Zwitserse francs (zo’n 3700 euro) oplegt. De rechter: “Door het bericht een thumbs-up te geven, keurt u de beschuldigingen niet alleen goed, maar beveelt u deze ook nog eens aan.” Aldus heeft de man zich – in de woorden van de rechtbank – ‘het postje eigen gemaakt’.

Opmerkelijk: Overigens werd Kessler in 1998 veroordeeld tot een korte gevangenisstraf, nadat hij het ritueel slachten van dieren door Joden had gehekeld. Volgens de dierenactivist waren Joden daardoor geen haar beter dan hun vroegere nazibeulen.

24 liedjes downloaden

Vordering: 222.000 dollar

Waar: Verenigde Staten

Wanneer: juni 2007

Jammie Thomas (32) is gek op muziek, dus plukt ze 24 liedjes van internet. Illegaal, zonder te betalen. Enkele maanden later ploft een boete op haar deurmat, haar opgelegd door de platenbazen van Capitol Records. Of ze maar even 5000 dollar wil dokken. De alleenstaande moeder van vier kinderen weigert. Ze vindt het bedrag belachelijk hoog. Daar nemen de platenbazen geen genoegen mee. Jammie zou de liedjes namelijk ook nog eens hebben doorgespeeld naar een tiental andere internetters. Dus komt er een rechtszaak. Nu is de eis niet 5000, maar 222.000 dollar. Jammie heeft geluk, het proces wordt wegens vormfouten ongeldig verklaard. Daar laten de platenbazen het niet bij zitten. Wéér dagen zij Jammie voor de rechter. Nu eisen ze geen 222.000 dollar, maar 1,92 miljoen, oftewel 80.000 dollar per liedje. Na 7 jaar procederen is daar dan eindelijk het eindoordeel van de jury: Jammie krijgt een boete van in totaal 222.000 dollar voor het downloaden van 24 liedjes.

Opmerkelijk: Vindt u de eis van 80.000 dollar per gedownload liedje wat aan de hoge kant? Onder de Amerikaanse Copyright Act mogen jury’s boetes opleggen tot 150.000 dollar per illegaal gedownload bestand.

Papiertje in vuilnisbak

Vordering: 400 euro

Waar: België

Wanneer: oktober 2013

Ruth Janssens (46) loopt over straat in het Belgische Mechelen. Het is guur weer. Met haar handen diep in de zakken van haar jas, voelt ze plots een papiertje. Een oud recept van haar huisarts, dat ze nooit heeft gebruikt. Ruth verfrommelt het papiertje en deponeert het in een vuilnisbak. Netjes toch? Nee, helaas: via de naam op het briefje wordt Ruth opgespoord door de gemeente. Ze krijgt een boete van 250 euro plus een rekening van 150 euro voor (zoals Vlamingen dat zo mooi kunnen verwoorden) ‘het opruimen van het stort’. De reden voor deze straf van in totaal 400 euro? Gepersonaliseerd afval hoort niet thuis in een openbare vuilnisbak.

Opmerkelijk: De boete werd uitgedeeld in het kader van de Belgische GAS-wet (Gemeentelijke Administratieve Sanctie) die bedoeld is om ‘gedragingen die als storend worden ervaren’ streng te bestraffen.

Silicon Valley

Amerikaans techbedrijven zijn pas echt de pineut wanneer het om boetes gaat. Alleen al in 2016 legde de Europese Commissie voor maar liefst 15,5 miljard euro op aan boetes en naheffingen aan bedrijven in Silicon Valley. De meest opmerkelijk was voor Google. De zoekmachine-gigant kreeg een boete van 2,4 miljard (!) euro omdat het eigen zoekresultaten van Google Shopping zou hebben voorgetrokken.

De paal van 4 miljoen

De flitspaal die de Nederlandse overheid het meeste geld in het laadje brengt, staat aan het Oostereind in Hilversum. Wie via de A27 Hilversum binnenrijdt, passeert de gehate kast. Maar liefst 76.348 keer flitste het onding in de eerste acht maanden van zijn bestaan.

Bij elkaar goed voor zo’n 4 miljoen euro aan boete-inkomsten. Kassa!

Vleermuizen verjagen

Vordering: 260.000 euro

Waar: Nederland

Wanneer: februari 2015

Of de 22-jarige Simon Liewes maar even een boete van 260.000 euro wil betalen. Zijn vergrijp? Liewes is eigenaar van een oude bouwval: een steenfabriek. Hij zou daar een muur en een schoorsteen hebben gesloopt. Een plek waar beschermde vleermuizen overwinteren. Sloop is dus een overtreding van de Flora- en faunawet. Een ernstig vergrijp, vandaar de hoge boete.

Wanneer Liewes de zaak voor laat komen, brengt het ministerie van Economische Zaken, dat de boete oplegde, het boetebedrag terug tot ‘slechts’ 20.000 euro. Bij nader inzien zou enkel een deel van de muur zijn vernield. Maar volgens Liewes is de zwaar vervallen muur uit zichzelf ingestort. Uiteindelijk veegt de rechter de complete boete van tafel. Ook de sloop van de schoorsteen is Liewes niet aan te rekenen. Dat moest hij op last van de gemeente, omdat deze op instorten stond.

Opmerkelijk: De advocaat van Liewes tegenover de rechter: “Voor een winkeldiefstal krijg je 250 euro boete. Voor het verjagen van een paar vleermuizen 260.000. Wat is nou een zwaarder misdrijf?”

‘Voor een winkeldiefstal krijg je 250 euro boete. Voor het verjagen van een paar vleermuizen 260.000. Wat is nou een zwaarder misdrijf?’

Werkboekje niet bijgehouden

Vordering: 110.000 euro

Waar: Nederland

Wanneer: januari 2009

Harrie Claassen sr. (65) is taxichauffeur. Een beroep dat nogal een papierwinkel met zich mee brengt. Zo moet hij niet alleen een ritten-administratie bijhouden (met kilometerstanden en aankomst- en vertrektijden), maar ook zijn werkboekje tot op de komma nauwkeurig invullen.

Aan dat laatste is Claassen 25 dagen lang niet toegekomen. Normaal runt hij de zaak namelijk samen met zijn zoon, maar door omstandigheden stond hij er enkele weken alleen voor. Maar de Inspectie Verkeer en Waterstaat is onverbiddelijk. De overtreding komt Claassen te staan op een boete van 25 x 4400 euro, oftewel een prent van 110.000 euro. Dat kan Claassen niet betalen. Een faillissement dreigt. De kwestie leidt uiteindelijk zelfs tot een Kamerdebat, waarna verantwoordelijk staatssecretaris Tineke Huizinga inbindt. Ze schrapt de boete. Dat wil zeggen: hij wordt teruggebracht tot 4400 euro.

Opmerkelijk: Tevens deed de staatssecretaris de belofte aan de Kamer dat dit soort administratieve boetes voortaan niet meer ‘gestapeld’ worden.

De straat vegen

Vordering: 150 euro

Waar: België

Wanneer: augustus 2009

Het centrum van Mechelen kent nogal wat eenrichtingsstraten. Lastig voor de gemeentearbeiders die de veegwagens besturen. Strikt genomen moeten zij dus eerst de ene kant van de straat schoonvegen en daarna een blok omrijden voordat ze de andere kant mogen vegen. Extra tijd waarin de werkschema’s niet voorzien. Dus rijden de schoonmakers tegen de rijrichting in. Jarenlang geen enkel probleem, maar nu krijgen de mannen keer op keer een boete van 150 euro van de Mechelse politie. Immers, niemand mag tegen de rijrichting inrijden, dus ook gemeentewerkers niet. Een van de schoonmakers: “We hebben allemaal een doorgangsbewijs om afgesloten straten of speelstraten in te mogen rijden. Is het dan zo verkeerd te denken dat wij tegen de rijrichting in mogen rijden?”

Opmerkelijk: De burgemeester van Mechelen ziet geen oplossing:

“Agenten kunnen niet anders dan verkeersovertredingen beboeten.”

Je auto oranje verven

Vordering: 60 euro

Waar: Nederland

Wanneer: juni 2010

Oranjekoorts. Het WK voetbal in Zuid- Afrika is in volle gang. Patrick, Rinaldo, Roderik en Dennis uit Hoogezand tuffen wat rond in hun oranje auto, een Hyundai Pony uit 1987. Zelf geschilderd met behulp van zes oranje spuitbussen. Voor het schilderen van het rood-wit-blauwe dak gebruikten de jongemannen een roller. Maar al snel wordt de Hyundai Pony door de politie aan de kant gezet. Een agente wil de autopapieren zien. Alles is in orde, behalve de kleur. Volgens de gegevens van de RDW is de wagen helemaal niet oranje! Dat levert de heren een boete op van 60 euro.

Opmerkelijk: “Beetje flauw,” aldus het viertal tegen een plaatselijke krant. Uiteindelijk gaf de politie hen een manier om onder de boete uit te komen. Wanneer ze het regelden met de RDW en het bewijs daarvan lieten zien op het politiebureau, zou de bon worden verscheurd.

Op de stoep zitten

Vordering: 220 euro

Waar: Nederland

Wanneer: augustus 2012

Het is een mooie zomeravond. Enkele inwoners van de Rechtstraat in Maastricht zitten voor hun huis. Lekker wat kletsen en buurten. Het levert Ton Stille, eigenaar van een antiquariaat, een boete op van 220 euro, hem opgelegd door twee boa’s van de afdeling Handhaving en Toezicht. Waarom? Het is in Maastricht verboden om ‘meubilair in de openbare ruimte’ (op de stoep dus) te plaatsen. De kwestie loopt uit op een ware rel. Uiteindelijk wordt de boete geseponeerd, ook al hield een gemeentewoordvoerder aanvankelijk vol dat deze terecht was: “De stoep daar is erg smal en mensen met kinderwagens konden er niet meer langs.”

Opmerkelijk: Veel Maastrichtenaren zijn het doorgeschoten handhavingsbeleid van de gemeente meer dan zat. Zo kent de stad ook een sta-verbod op terrassen.

Iemand redden uit een benarde situatie

Vordering: 97 euro

Waar: Nederland

Wanneer: oktober 2014

Metrostation Beurs in Rotterdam. Studente Masha (18) wil uitchecken.

Maar het poortje klapt zo snel dicht, dat ze met haar arm en tas bekneld raakt. Haar vriendin Merwe, die achter haar loopt, grijpt snel in. Eerst probeert ze opnieuw in te checken, in de hoop dat het poortje weer opent. Wanneer dat niet lukt, duwt ze het poortje open. Twee RET-controleurs in burger komen aangesneld. Zij hoorden het poortje piepen en denken met zwartrijders van doen te hebben. Masha en Merwe laten hun vervoersbewijs zien. Alles is in orde, maar de beide controleurs slingeren Merwe wel op de bon voor het vernielen van een poortje. Kosten: 97 euro. Dat het bewuste poortje helemaal niet kapot is én Merwe juist haar vriendin uit een benarde situatie heeft gered, interesseert de controleurs niet.

Opmerkelijk: De RET weigerde de boete in te trekken. Toen de controleurs op het gepiep van het poortje afkwamen, was niet te zien dat een van de meisjes klem zat. Er was dus geen enkele reden het poortje te forceren, aldus een woordvoerder.

Raborenners

Het is 2008. Het nieuwe management van de Rabo-wielerploeg voert een boetesysteem in. Dit om de renners ‘op hun verantwoordelijkheden te wijzen’. Voortaan kunnen zij dan ook voor zo’n beetje alles een fikse boete krijgen. Zonder helm op trainen? 10.000 euro boete. Een interview geven zonder daarvoor eerst toestemming te vragen? 5000 euro boete. Slecht bereikbaar? 5000 euro boete. Winkeldiefstal? 2500 euro boete. “We worden behandeld als kleine kinderen en niet als topsporters,” aldus een van de renners, die graag anoniem wenst te blijven. Enkele jaren later stopte Rabobank als sponsor.

Bizar
  • Pro Shots, iStock