doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

De bizarste ontsnappingen

Topcrimineel Stanley Hillis ontsnapte zo ongeveer wanneer hij wilde. Frans Meijer lukte het door simpelweg een wasmachine door het raam te gooien. Maar doorgaans vereist een geslaagde gevangenisontsnapping meer creativiteit. Je verkleden als vrouw, een helikopter huren, in een vuilniszak kruipen. Een selectie van de bizarste gevangenisontsnappingen
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
De bizarste ontsnappingen

DE HANDIGSTE

WIE? Hulda Kiel WANNEER? 2010 WAAR? Breda HOE? Via een met een verfkrabber en lepel gegraven tunnel. GELUKT? Ja, Kiel blijft bijna vier weken spoorloos.

Ontsnappen door een gat te graven naar buiten: het klinkt even simpel als onmogelijk. Leuk voor een tekenfilmscène, maar praktisch niet te doen. Toch? Nou, wel voor Hulda ‘Tottie’ Kiel. “Het was een makkie, een lachertje,” zei ze tegen RTL Nieuws. “In totaal heb ik er zes tot hooguit negen uur aan gewerkt. Dat het toch drie weken duurde, komt doordat ik iedere keer werd gestoord, bijvoorbeeld door de bewaking die langskwam.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Kiel zit vast voor een dubbele poging tot moord, op haar broer en diens vriendin. De acht jaar celstraf vindt ze echter te lang. Als daar ook in hoger beroep niks vanaf gaat, moet ze nog twee jaar brommen in de koepelgevangenis van Breda. Een schoonmaakbeurt brengt haar op het idee om te ontsnappen. “Ik moest dweilen, maar had daar niet zo’n zin in. Toen er een emmer op de grond viel, hoorde ik dat die hol was. Ik heb rondgekeken en vond al snel een luik onder de wasmachine.” In de kastruimte onder het luik begint ze aan haar ondergrondse tocht. Met een verfkrabber en lepel als bescheiden gereedschap.

Ze weet vanaf dag éen al precies waar ze naartoe moet graven. Op een februaridag in 2010, om drie uur ’s nachts, is het zover: Kiel kruipt in haar zelfgegraven tunnel en tilt een stoeptegel omhoog, klautert omhoog en staat vervolgens op straat. Ze houdt een taxi aan en rijdt naar een kennis.

Het duurt bijna vier weken voordat de politie haar opnieuw in de boeien slaat, Kiel zit de 21 maanden resterende straf vervolgens netjes uit. Maar haar vlucht heeft wel eeuwigheidswaarde. In die kleine vier weken heeft ze een man ontmoet, Henry, met wie ze een zoon krijgt.

Wie meer wil weten over Kiel: Hendrik Jan en Anna Korterink publiceerden in 2013 het boek Tottie’s vlucht, waarin ze vertelt over haar uitbraak en corruptie in de gevangenis aan de kaak stelt.

DE IMPULSIEFSTE

WIE? Karim T. WANNEER? 2018 WAAR? Rotterdam HOE? In een vuilniszak. GELUKT? Ja, Karim T. blijft zeven weken op vrije voeten.

Na tweeënhalf jaar zit de straf van Abdoullah T. erop, in zijn cel verzamelt hij zijn spullen in een grote blauwe vuilniszak. Als Karim T. dat ziet, krijgt hij een briljante ingeving.

“Karim kwam mijn cel binnen om afscheid te nemen,” zei Abdoullah in de rechtszaal. “Hij vertelde dat hij problemen had. Het verhaal ging dat hij neergestoken ging worden door een jongen die hij had uitgescholden. Die dreiger was geen normale jongen, hij kwam uit Amsterdam. Het ging om een jongen van de Mocro Maffia.” Voor Abdoullah het weet, is Karim al in de vuilniszak gekropen. Hij neemt hem toch wel even mee naar buiten? Ze zijn tenslotte oude schoolvrienden.

“Ik zat er al in,” zegt Karim later tegen de politie. “En toen kon Abdoullah geen nee meer zeggen.” Via een transportkarretje wordt Karim zo de vrijheid ingereden. “Ik dacht: dit is PI de Schie,” zegt Abdoullah tegen de rechtbank. “Die zak zal wel worden opengemaakt. Dan wordt hij ontdekt en wordt Karim alsnog overgeplaatst. Normaal wordt altijd alles gecontroleerd als je naar buiten gaat.”

Niet dus. Een bewaarder vraagt nog of hij moet helpen met de vuilniszak, maar Abdoullah weigert de hulp. Eenmaal buiten zoekt hij naar een plek tussen de auto’s waar geen camera’s staan, en zet de vuilniszak daar neer. Zeven weken kan ook Karim genieten van zijn vrijheid, maar als agenten voor een ander onderzoek staan te posten bij een bedrijf, zien ze de voortvluchtige naar binnenlopen. Hij wordt teruggebracht om zijn resterende celstraf uit te zitten.

Voor Abdoullah, die een lang strafblad heeft, zijn de druiven zuur. Hij zegt onder druk te zijn gezet door zijn oude schoolgabber, die hem bovendien wijsmaakte dat hij niks strafbaars deed met zijn vriendendienst. Dat is niet zo, ontsnappen zelf is niet strafbaar, iemand daarbij helpen wél (kader). De officier van justitie wil dat Abdoullah zijn oud-klasgenoot nog eens een half jaar gezelschap houdt, maar hij komt weg met drie maanden.

DE GRAPPIGSTE

WIE? Clauvino da Silva WANNEER? 2019 WAAR? Rio de Janeiro, Brazilië HOE? Vermomd als vrouw. GELUKT? Nee.

Zo van een afstandje lijkt het best een aantrekkelijke dame. Mooie zwarte haren, de slanke benen verpakt in een strakke spijkerbroek. Liefhebbers van grote borsten komen er bekaaid af, maar goed, je kunt ook niet alles hebben. De dame is op weg naar de bezoekersuitgang van de gevangenis in Rio de Janeiro. Als ze de aandacht van de gevangenisbewaarders nog niet had, vangt ze die alsnog met haar afwijkende gedrag. Hier klopt iets niet, maar wat?

En dan zien ze het opeens, het is een vent! “Toen hij begon te praten en deed alsof hij een vrouw was, realiseerden de bewakers zich dat iemand wilde ontsnappen,” zegt het hoofd van de gevangenis. Het is Clauvino da Silva. Even eerder heeft hij bezoek gehad van zijn dochter. Met zijn bh, krappe truitje, pruik en bril probeert hij zoveel mogelijk te lijken op haar. Er zijn meerdere bezoekers betrokken bij de ontsnappingspoging, want een zwangere vrouw, die vanwege die status niet grondig wordt gefouilleerd, heeft een gezichtsmasker naar binnen gesmokkeld.

Vanwege de donkere vooruitzichten van Da Silva is het niet onlogisch dat hij zijn straf probeert te ontlopen. In eerste instantie is hij wegens drugshandel veroordeeld tot 73 jaar cel, daar gooide de rechter later nog eens 25 jaar bovenop. Bewakers filmden Da Silva bij het ontdoen van zijn vermomming en om de beelden werd wereldwijd gelachen, maar twee dagen na de poging komt zijn actie in een ander perspectief te staan. Da Silva berooft zichzelf van het leven. Zijn ontsnappingspoging was niets anders dan een wanhoopsdaad.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

DE SPECTACULAIRSTE

WIE? Benaouf A. WANNEER? 2017 WAAR? Roermond HOE? Met een helikopter. GELUKT? Nee.

Ontsnappen in een helikopter, klinkt als een aardige basis voor een spectaculaire Hollywood-film. Maar het plan van Benaouf A. betreft geen fictie, in zijn Roermondse cel heeft hij het plan van A tot Z uitgedacht. Hij tekent een plattegrond en accentueert waar de helikopter precies moet landen. In zijn cel heeft hij een paar telefoons binnengesmokkeld die helpen bij de communicatie met de uitvoerders.

Benaouf A. is een kopstuk in de Amsterdamse onderwereld, hij is tot twaalf jaar veroordeeld voor een liquidatie in Antwerpen. Maar in 2017 vindt hij het mooi geweest, de hoogste tijd om te ontsnappen. Met een helikopter dus. Handlanger Ismail el M. wil er eentje huren, maar het bedrijf krijgt argwaan. Hij zegt dat het voor een romantische vlucht is met zijn vriendin, maar wil graag een helikopter voor vier of vijf personen. Daarnaast wil de Amsterdammer niet opstappen in Lelystad, maar per se in Limburg (vlakbij de gevangenis in Roermond). Het bedrijf schakelt de politie in, technische mankementen worden aangevoerd voor de annulering.

Een week later boekt de groep opnieuw een helikopter, nu bij een bedrijf in het Brabantse Budel.

Niks is aan het toeval overgelaten. Er is helemaal uit Colombia een piloot ingevlogen, er zijn diverse auto’s gestolen en gehuurd om na de helikopterontsnapping verder te vluchten. Bij de bouwmarkt zijn pvc-buizen en spijkers gekocht om achtervolgende politieauto’s af te schudden. Iedere vluchtauto is uitgerust met voldoende wapens. Wat de groep niet weet is dat ze zijn geobserveerd en afgeluisterd in de dagen voor de ontsnappingspoging. De politie is overal van op de hoogte en heeft de verdachten scherp in het vizier. Maar tóch gaat er veel mis die bewuste dag.

In Budel worden al twee verdachten aangehouden, maar de helikopter stijgt toch op. Er wordt naar de tussenstop in Weert gevlogen, waar de Colombiaan de helikopter overneemt. Daar is het plan om de vier verdachten te arresteren, maar de vluchtauto ontkomt. Slechts de bestuurder wordt later ingerekend, de andere drie ontsnappen. Ook bij een andere achtervolging gaat het mis. De bijrijder wordt weliswaar gearresteerd, maar de bestuurder wordt doodgeschoten door het arrestatieteam, als hij het weiland in rent.

Alle voorbereidingen ten spijt, er zakt die dag geen touw met een autoband uit de helikopter om Benaouf A. op te halen. Sterker nog, hij kan fluiten naar de dan nog gebruikelijke strafaftrek van een derde deel, in zijn geval vier jaar. “Hij wist wat er voor hem op het spel stond,” luidt het vonnis van de rechtbank. “Niettemin heeft hij de gok gewaagd en geprobeerd zich met hulp van criminele contacten op uiterst brutale wijze aan zijn straf te onttrekken. Dat wapens en geweld zouden worden gebruikt heeft hij voor lief genomen.”

Er worden uiteindelijk zes handlangers veroordeeld tot een maximale straf van tweeënhalf jaar, drie worden er vrijgesproken. Daarnaast laat één verdachte het leven en zit Benaouf A. vier jaar langer in de cel. Daarmee is de ontsnappingspoging even spectaculair als mislukt.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws