Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Snelwegen

De 9 gevaarlijkste snelwegen ter wereld

Vliegen mag niet meer – want het milieu – en de trein krijg je ons niet in. Wat blijft er dan over? Wij pakken de auto wel. Maar pas op. Niet overal ter wereld rijd je even relaxed. Ter lering en vermaak zet Panorama de meest gevaarlijkste wegen van de wereld op een rij. En o ja, ook in Nederland rij je lang niet overal even veilig...

Wanneer kon je voor het eerst met je auto over een snelweg rauzen? Dat is een goede vraag. Want: wat is een snelweg?

Mensen die ervoor geleerd hebben zeggen: een snelweg heeft in elk geval een middenberm en op- en afritten. Als we die wijsheid aanhouden, dan is hoogstwaarschijnlijk de Italiaanse Autostrada dei Laghi de eerste autosnelweg ooit. Deze weg verbindt de Italiaanse plaatsen Milaan, Varese en Como met elkaar. Op 21 september 1924 opende de Italiaanse koning Victor Emmanuel III het eerste traject van de snelle rijweg. Het volk moest er enorm aan wennen.

De baan was niet toegankelijk voor voetgangers, fietsers, paardenkarren en ander langzaam verkeer. Wat was dat in godsnaam voor een waanzin?! Overigens lagen er in die tijd ook al stukken autoweg rondom Berlijn en in de VS bij de grote steden. Maar Autostrada dei Laghi strijkt tot de dag van vandaag met de eer. Hoe dan ook, het fenomeen snelweg is relatief nieuw.

Dat is het fenomeen ‘weg’ natuurlijk niet. Voor deze lijst met Extreem Gevaarlijke Wegen hanteren we wat betreft ‘wegen’ dan ook niet de definitie ‘snelweg’, maar alle wegen ter wereld waar auto’s overheen (kunnen) rijden.

Of je dat ook moet willen, is vraag twee. Lees mee.

State Route 99

(Californië, VS)

Hoeveel doden: 63 per jaar.

Waarom: donkerste snelweg van Amerika.

Er is iets raars aan de hand met State Route 99. Deze snelweg in de staat Californië staat bekend als The Most Dangerous Highway van Amerika. Maar op het eerste oog lijkt er weinig mis met de snelle straat. Toch gaat het zeer geregeld mis. Hoe komt dat toch? Omdat de weg ook bekendstaat als de donkerste snelweg van de Verenigde Staten? Of omdat er op de een of andere manier zo vaak dronken automobilisten te vinden zijn? Zeg het maar.

Hoe dan ook, de media in Amerika weten het zeker. State Route 99 is een rammende seriemoordenaar: “California’s State Route 99, ook wel Highway 99 of gewoon 99 genoemd, is de gevaarlijkste lange weg om over te reizen in Amerika, met 71 dodelijke ongevallen in 2019. Met een lengte van 424,9 mijl heeft Highway 99 16,7 dodelijke crashes per 100 mijl.” Wij zouden zeggen: gooi er een paar extra lantaarnpalen neer. Maar wie zijn wij?

North Yungas Road

(Bolivia)

Hoeveel doden: ongeveer 250 per jaar.

Waarom: ravijnen van 600 meter diep.

De North Yungas Road heeft als huiveringwekkende bijnaam: Death Road. Hoe zou dat nou toch komen? North Yungas Road verbindt de stad Los Yungas met de Boliviaanse hoofdstad La Paz op bijzondere wijze. Namelijk via een veelal bizar smalle rijstrook die slingert rondom hoge bergen, zonder vangrail. Je kijkt niet zelden regelrecht het ravijn in. En je moet als de sodemieter blijven opletten, want als je een haarspeldbocht mist, ben je de lul.

En dan ook echt: de lul. Want dan lig je 600 meter lager. Als het niet meer is, want de weg klimt in totaal 3,5 kilometer. In totaal is de Road of Death 400 kilometer lang. Je kunt ook zeggen: het is een nachtmerrie van 400 kilometer.

Toch is dat niet helemaal waar. Want de omgeving – hemels groene valleien, eindeloze watervallen, schitterend uitzicht op en over de Amazone – is fantastisch. En: omhoog valt het risico wel mee. Pas als je afdaalt, wordt het menens. Want het verkeer omhoog rijdt aan de bergkant, naar beneden aan de klifkant. Locals doen eerst een schietgebedje voordat ze naar beneden rijden.

Dat lijkt ons een heel goed idee...

‘Alleen suïcidale of krankzinnige toeristen zouden de D915 naar beneden moeten rijden. Eén fout en het is een vrije val tot je dood’

Bayburt Highway/D915

(Turkije)

Hoeveel doden: “Heel veel in de afgelopen jaren.”

Waarom: 38 haarspeldbochten zonder vangrail.

O jee. De Bayburt Highway. We citeren de Engelse krant Daily Mail: “Dit is de gevaarlijkste weg ter wereld. Een echte snelweg naar de hel die de afgelopen jaren een tol heeft geëist van talloze levens.” De snelweg slingert zich via 38 bizarre haarspeldbochten naar een hoogte van 2330 meter. Grote delen van de ‘weg’ zijn onverhard. Vangrails zijn er niet, nergens. Nee, ook niet in de bochten. Extra spannend wordt het als er sneeuw ligt.

De plaatselijke media waarschuwen toeristen:

“Alleen suïcidale of krankzinnige toeristen zouden de D915 naar beneden moeten rijden. Eén fout en het is een vrije val tot je dood.”

Je bent gewaarschuwd!

Tongtian Highway

(China)

Hoeveel doden: is officieel niet bekend (want: China), maar tientallen per jaar.

Waarom: 99 haarspeldbochten.

Heeft Bayburt Highway ‘slechts’ 38 bizar scherpe bochten, Tongtian Highway heeft er 99... De ongeveer 11 kilometer lange ‘snelweg’ ligt in het indrukwekkende Tianmengebergte, waar het altijd mist.

De beruchte weg brengt je – bijna – tot aan de top van de berg, maar voordat je daar bent, moet je je wagen door 99 zeer scherpe bochten zien te slingeren.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Vroeger was de leus: ‘Alcohol en verkeer, dat kun je niet maken’, nou, op de Tongtian Highway zéker niet. Maar mafkezen houd je natuurlijk altijd. In september 2016 reed de Italiaanse autocoureur Fabio Barone van beneden naar boven en weer naar beneden in 10 minuten en 31 seconden, in een Ferrari 458.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Bizar
  • Karen Deatherage e.a.