Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Premium

Last Christmas: beroemdheden die met de eeuwige kerstslee vertrokken

Fans van George Michael moesten op 25 december 2016 afscheid nemen van hun idool en het popicoon was niet de enige die met kerst heenging. Een ijskoud overzicht van 's werelds beroemdste kerstdoden. 

George Michael - de Last Christmas

Wie: George Michael (53)
Last Christmas: 2016
Opmerkelijk: Een nieuwe film wil 'de waarheid' achter zijn dood onthullen

Wie George Michael alleen kent van zijn megahits, fluwelen stem en zwoele videoclips, paraderend in strakke slipjes, zal wellicht onbekend zijn met zijn veel minder feestelijke privéleven. De zanger met Griekse roots verloor zijn grote liefde aan aids, worstelde met hevige depressies, bleef jarenlang in de kast, gooide zijn lichaam geregeld vol met chemische middelen en zat vaker in de rechtszaal dan in de studio. Maar dat hij zó jong zou overlijden zagen zelfs zijn grootste fans niet aankomen.

De verslagenheid was gigantisch op die eerste kerstdag in 2016, toen de 53-jarige Michael levenloos werd aangetroffen in zijn woning, vlak buiten Londen. Fadi Fawaz, zijn toenmalige vriend, zei dat de Wham-zanger ‘koud en blauw’ was toen hij hem die ochtend in zijn bed aantrof. Wat er precies was gebeurd bleef lange tijd vaag. In een verklaring zei de lokale politie dat de dood van het popicoon ‘onverklaarbaar maar niet verdacht’ was. Laat het maar aan de Britse tabloids over om daar wild over te speculeren. Zelfmoord, overdosis cocaïne, vergiftigd door zijn ex, verslikt in een stukje fetakaas: zo ongeveer alles kwam voorbij. Totdat een lijkschouwer in maart 2017 eindelijk duidelijkheid verschafte: Michael was gestorven aan de gevolgen van hartfalen.

Andros Georgiou, een zekere jeugdvriend van Michael, neemt met deze conclusie nog steeds geen genoegen. Volgens hem is de ‘echte reden’ nooit openbaar gemaakt. Maar daar komt binnenkort verandering in, zweert hij. Georgiou werkt namelijk aan een film waarin, in zijn woorden, ‘de waarheid zal worden verteld’. Om het allemaal nog mysterieuzer te maken zei de filmmaker recentelijk: “George droeg zijn hele leven een geheim met zich mee. Een geheim dat hem achtervolgde en hem naar zijn voortijdige dood dreef. Het wordt tijd dat de waarheid wordt verteld. Mijn film zal veel fans choqueren.” Van dat grote geheim is Michaels familie ‘zich al tientallen jaren’ bewust, claimt Georgiou verder. “Een geheim dat ons allemaal uit elkaar heeft gescheurd.” We kunnen niet wachten. Mooi cadeautje voor onder de kerstboom, wellicht. Mits de film dan al uit is. Een releasedatum heeft Faith, zoals dit wonderlijke werk moet gaan heten, namelijk nog niet.

Wie: James Brown (73)
Last Christmas: 2006
Opmerkelijk: Vrienden en familie willen (moord)onderzoek

Nu is de kerstsfeer in ziekenhuizen nooit helemaal top, maar in het Emory University Hospital in Atlanta was deze in 2006 onder het vriespunt. In die dagen lag superster James Brown er op sterven. In zijn laatste momenten fluisterde de 73-jarige soullegende in de oren van diens manager Charles Bobbit: “I’m going away tonight”, om vervolgens drie keer diep in en uit te ademen en vredig heen te gaan. De dood van Brown mocht destijds geen verassing heten. The Godfather of Soul leed aan type 2-diabetes, kampte met prostaatkanker en was in feite een wandelende nachtapotheek. Ondanks dat alles bleef hij tot aan zijn dood ‘the harderst working man in showbusiness.’ Zelfs op zijn sterfbed was Brown er heilig van overtuigd dat hij over enkele dagen nog wel eventjes drie oudejaarsavondshows zou kunnen spelen. Een dag later was hij dood.

James Brown.

De oorzaak: congestief hartfalen. Althans, dat zeggen de officiële papieren. Maar zowel zijn voormalige manager, zijn zoon Daryl, zijn weduwe, zijn behandelde arts, zijn goede vrienden, zijn voormalige bandleden, zijn schoonzoon als ook een volledig team van onvermoeibare onderzoeksjournalisten van CNN geloven daar niets van. Dat zijn toch best veel belangrijke mensen. Die bedenkingen begonnen in 2017, elf jaar na het overlijden van de zanger, toen zangeres Jacque Hollander naar buiten kwam met ‘onomstotelijk’ bewijs  - sms’jes, juridische documenten, getuigenissen - dat Brown zou zijn vermoord. Ook de arts die de overlijdensakte ondertekende, zette zijn vraagtekens. “Hij veranderde te snel”, zei hij destijds tegen CNN. “Maar hij overleed die nacht wel en daardoor vraag ik mij af: wat is er precies misgegaan in die kamer?’’

Andre White, een goede vriend van Brown, nam al daags na de dood van Brown een flesje bloed van de zanger mee naar huis, in de hoop dat hij hiermee ooit zal kunnen bewijzen dat de zanger gedrogeerd en vermoord werd. Dat flesje kreeg White van een verpleegster, die erbij vermeldde dat een man die zij niet herkende Brown zou hebben bezocht, vlak voordat hij stierf. Wie deze mysterieuze bezoeker is geweest, weet nog steeds niemand. Minstens zo vreemd is het feit dat er nooit een autopsie heeft plaatsgevonden. Maar de vreemdste ontwikkeling tot dusver: niemand weet waar het lichaam van The Godfather of Soul zich bevindt. De zanger werd begraven in de achtertuin van zijn dochter, maar sinds 2010 ligt daar niks mis meer. “Het lichaam van mijn vader is verdwenen”, aldus LaRhonda Pettit destijds.

“Ik heb geen idee waar het naartoe is gebracht, maar ik moet weten waar het is!” Volgens dochter Brown werd haar pappa ‘gestolen’ om een ​​autopsie te voorkomen die zou bewijzen dat hij, jawel, werd vermoord. Ook Frank Copsidas, de voormalig manager van Brown, is stellig in zijn overtuiging: “Hij werd vermoord.” Mooie kandidaat voor Opsporing Verzocht?

Wie: Charlie Chaplin (88)
Last Christmas: 1977
Opmerkelijk: Zijn lijk werd opgegraven en ontvoerd

Charlie Chaplin was een groot man. In de figuurlijke zin dan. Acteren, regisseren, componeren, grappengrollen, mimiek, improviseren; niets was deze virtuoos te gek. Niet zo heel vreemd dus dat de kleine Brit, die ons filmklassiekers bracht als The Great Dictator, Modern Times en City Lights, tegen zijn tachtigste verjaardag redelijk was opgebrand. Een reeks beroertes zette het verval in. Toen Chaplin als 86-jarige komiek door koningin Elizabeth II tot ridder werd geslagen, was hij te zwak om te knielen.

Charlie Chaplin.

In het najaar van 1977 vereiste hij constante zorg. Op Eerste Kerstdag van dat jaar blies de legendarische filmmaker zijn laatste adem uit, thuis in Zwitserland, in zijn slaap en na de zoveelste beroerte. Maar zoals het een echte artiest betaamt stond Chaplin zelfs na zijn dood garant voor entertainment. Amper twee maanden na zijn begrafenis ontdekten de bewoners van het Zwitserse dorpje Corsier-sur-Vevey dat een stelletje schoften het graf van de komiek hadden opgegraven en diens grafkist weggekaapt. Tot overmaat van ramp kregen Chaplins nabestaanden ineens dreigende telefoontjes. Of ze even vriendelijk 600.000 dollar wilden betalen, want anders zouden ze hun gekiste Charlie nooit meer terugzien.

De opgegraven kist van Charlie Chaplin.

Chaplins weduwe weigerde, want zij wist zeker dat Charlie het belachelijk zou hebben gevonden als zij zo’n geldbedrag aan dit soort klaplopers zou betalen. Het was ook niet nodig; de politie kreeg de daders - een Poolse vluchteling en een Bulgaarse immigrant - al snel genoeg in het vizier. Het duo biechtte hoe zij het beroemdste lijk ter wereld opnieuw hadden begraven in een maïsveld, zo’n anderhalve kilometer verderop. En dat zij alles deden uit pure wanhoop, om zo uit hun zware financiële problemen te geraken. Ze vlogen de bak in voor ernstig overval en poging tot afpersing. Chaplins weduwe verkreeg het uiteindelijk wel over haar hart de boefjes te vergeven. Haar man werd opnieuw begraven op de originele begraafplaats. Dit keer met een extra laagje beton erbovenop. 

Wie: Dean Martin (78)
Last Christmas: 1995
Opmerkelijk: Overleden aan een gebroken hart?

Toen Dean Martin op de feestdagen van 1995 het loodje legde, dachten veel fans dat zijn alcoholisme hem eindelijk had ingehaald. Niets bleek minder waar. Sterker nog: de Rat Pack-zanger was helemaal niet zo’n fervent drinker als veel mensen dachten. Dat imago had de crooner wel, omdat hij de rol van dronken playboy in zijn eigen show The Dean Martin Comedy Hour zo verdomd goed speelde. Martin was echter wél een zware roker. Na een ziekbed van twee jaar overleed de man achter de megahit Everybody Loves Somebody op 78-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.

Dean Martin.

Een operatie om zijn leven te verlengen sloeg hij af. William Keck, een schrijver die de zanger op de voet volgde, kan dat wel verklaren. “De laatste jaren van Dean Martin waren heel erg verdrietig nadat hij zijn zoon verloor. Het was alsof ik naar een kaars keek die langzaam uitdoofde”, schrijft Keck in zijn nieuwste boek. In die jaren zag de auteur hoe Martin avond in, avond uit richting hetzelfde Italiaanse restaurant in Beverly Hills trok, om daar steeds weer dezelfde pasta te bestellen.

“Daar zat hij, stilletjes, in zijn eentje, zijn pasta ronddraaiend op zijn vork.” Het verhaal daarachter is ronduit droevig. In 1985 verongelukte Martins oudste zoon in een bruut vliegtuigongeluk, toen die als marinier in een verkenningsvlucht de zijkant van een berg ramde. Martin Junior werd 35 jaar. De jazzzanger kwam daar nooit meer bovenop. “Toen hij eenmaal zijn zoon verloor, was dat het einde van hem”, aldus Keck. “Dat was een groot deel van hem dat stierf en nooit meer herstelde.” Tien jaar later was hij dood. Merry Christmas. 

Wie: Ari Behn (47)
Last Christmas: 2019
Opmerkelijk: Ex van Noorse prinses werd opgevolgd door krankzinnige sjamaan

Ook in Noorwegen zullen deze dagen menig kaarsje worden aangestoken. Vijf jaar geleden overleed daar namelijk Ari Behn op Eerste Kerstdag. Wie zegt u? Ari Behn: kunstenaar, auteur, maar vooral de man van prinses Märtha Louise. Met haar was deze creatieveling vijftien jaar getrouwd en met haar kreeg hij drie volmaakte dochters; Maud, Leah en Emma. Dit perfecte plaatje werd in 2019 opgebroken door de zelfverkozen dood van de 47-jarige Behn. The most wonderful time of the year is het in Noorwegen sindsdien allang niet meer.

De uitvaart van Ari Behn, de man van de Noorse prinses Märtha Louise.

Niets eens zozeer vanwege de dood van Behn, dat was voor het Noorse koningshuis eigenlijk maar een vreemde vogel. Zijn documentaire over drugsverslaafde hoeren in Las Vegas viel bijvoorbeeld niet in goede aarde. Nee, de Noren zijn vooral bekommerd om het lot van zijn weduwe, Märtha Louise. In hetzelfde jaar dat Behn overleed ontmoette de prinses een Amerikaan genaamd Durek Verrett. Een bijzonder figuur, en dat is zacht uitgedrukt. Verrett noemt zichzelf een ‘sjamaan’ en beweert kankerpatiënten te kunnen genezen, ouderdom ‘om te keren’ en de vagina’s van vrouwen die ‘te veel’ seks hebben gehad te ‘reinigen.’ Deze wonderen claimt Verret reeds te hebben verricht in een Israëlische kliniek, maar daar zeggen ze nog nooit van deze kwakzalver te hebben gehoord.

In zijn boek Spirit Hacking gaat de opvolger van Behn nóg verder. Daarin schrijft Verret dat kinderen kanker kunnen krijgen ‘als ze niet blij zijn’. En dat die verschrikkelijke ziekte ook wordt veroorzaakt door ‘negatieve gedachten’. Dat hij dan ook nog openlijk biseksueel is en in de media roept hoe hij de dochter van de koning Harald V en koningin Sonja ‘drie á vier keer per dag’ verwent met zijn sjamaantong, dan begrijpt u: deze vent is behoorlijk omstreden.

Zelfs Verrets eigen moeder waarschuwt nu voor haar goeroe-zoon. “Durek zal je niet helpen het goddelijke licht te vinden. Hij neemt je mee in zijn eigen licht, waar hij zichzelf kan flatteren en je kan manipuleren”, aldus de bezorgde moeder in de Noorse krant. “Ik denk dat hij Märtha Louises brein gestolen heeft. Hij heeft haar gehersenspoeld. Mijn zoon is heel charismatisch. Ik weet niet waar hij al zijn verhaaltjes vandaan heeft of waarom hij al die leugens vertelt. Hij is gevaarlijk. Ik wil heel Noorwegen waarschuwen voor mijn eigen zoon.’’ Dan viel die Ari Behn en zijn film over drugsverslaafde hoeren nog best mee, toch?

Wie: Frank Calabrese (75)
Last Christmas: 2012
Opmerkelijk: Iconische gangster werd verlinkt door eigen zoons

Wellicht geen bekende naam voor de godvrezende burgerman, maar in de onderwereld niets minder dan een icoon; Frank Calabrese. Frankie Breeze voor intimi (en moeimakers). Deze huurmoordenaar liet 13 mannen eeuwig slapen, oefende meer macht uit in Chicago dan de burgermeester en werd uiteindelijk door zijn eigen zoons verlinkt. Het wachten is op een Scorsese-verfilming.

Gangster Frank Calabrese.

De 40-jarige carrière van Calabrese eindige waar de helft van alle criminele carrières eindigen: achter de tralies. In 2007 kreeg deze notoire gangster levenslang wegens afpersing en zeven moorden die hij in de jaren zeventig pleegde. De rechtszaak, destijds in de media opgeblazen tot ‘The Family Secrets Proces’, was minstens zo spannend als het leven van Calabrese zelf. In de getuigenstoel beschreef diens broer Nick, zelf ook geen lieverdje, de lugubere stijl van zijn broertje. “Hij sloeg zijn slachtoffers, wurgde ze met een touw en sneed vervolgens hun keel door.”

Ook Calabreses beide zoons getuigden tegen hun moordlustige pappa. “Ik heb nog nooit een zaak gezien waarin een broer en een zoon – in dit geval zelfs twee zoons – tegen een vader getuigden”, sprak de verblufte rechter destijds. In zijn biografie schreef een van die zoons jaren later: “Mijn vader had meerdere persoonlijkheden, en wat het moeilijk maakte, was dat ik nooit wist met welke ik op een bepaald moment te maken zou kunnen hebben. Veel mensen wisten van zijn dubbele persoonlijkheid, maar slechts een hechte kern wist van zijn derde: de dodelijke.” De gevangenis bleek niet de juiste plek voor Calabrese. In 2012 legde hij er het loodje, op Eerste Kerstdag. Niet door een kogel, maar ‘gewoon’ door hartfalen. 

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct
Entertainment
  • NL Beeld E.A.