Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

‘Matthijs van Nieuwkerk lijkt beminnelijk, maar hij is een tiran’

Tegenwoordig is geen BN’er meer veilig voor de roddelpers. Iedereen die zich in het verleden misdragen zou hebben, komt onder de loep. Over het volgende slachtoffer wordt achter de schermen al gespeculeerd. Daarbij blijft één naam vaak vallen: Matthijs van Nieuwkerk. “Er komen steeds meer verhalen over hem naar buiten.”

‘Matthijs van Nieuwkerk lijkt beminnelijk, maar hij is een tiran’

Matthijs van Nieuwkerk zou al een tijdje in de gaten gehouden worden door de roddelpers. Dat meldde Privé-baas Evert Santegoeds in zijn podcast Strikt Privé. Volgens hem wordt er bij de Volkskrant al enige tijd gewerkt aan een onthullend artikel over de presentator. Daaruit zou blijken dat Van Nieuwkerk zich schandalig gedroeg buiten de uitzendingen van DWDD.

“Zo, die kon aardig uit zijn slof schieten”, aldus Santegoeds. “Het is de beminnelijke Matthijs op televisie die het met alle grote sterren goed kan vinden, maar achter de schermen was hij een studiobeul, zo wordt hij genoemd, een tiran.” De Privé-hoofdredacteur begrijpt dat de reputatie van de DWDD-presentator zo in gevaar komt. “Ja, dat geeft toch een ander beeld van Matthijs van Nieuwkerk. Die verhalen komen nu pas langzaam naar buiten.”

BNNVARA

Voor het Volkskrant-artikel zouden meerdere BNNVARA-medewerkers benaderd zijn om hun verhaal te doen. Mediacourant claimt dat de medewerkers onder druk werden gezet om niet met de krant in gesprek te gaan. In een reactie daarop laat BNNVARA weten dat er geen sprake van zulke intimidatie zou zijn. “Dit klopt niet en uiteraard zouden wij medewerkers nooit onder druk zetten. BNNVARA heeft de uitingsvrijheid immers hoog in het vaandel.”

‘Monsterlijke presentator’

Er gingen eerder al geruchten over verschrikkelijke presentatoren op de publieke omroep. In een Telegraaf-artikel spraken mensen anoniem over iemand die zich af en toe ‘monsterlijk gedroeg’. “Na de uitzending was de presentator, waar het hele land tegenop keek, standaard woedend. Dan weer op iemand bij de autocue, dan weer een opnameleider, of een redacteur.”

“Je pleegt roofbouw op je lichaam van werken op zo’n manier. De eisen waren soms erg onrealistisch. Het moest en zou gaan op de manier zoals de eindredacteur in haar hoofd had, en niet op een fijne toon. Je kreeg het gevoel dat je weinig waard was.”

De naam van de presentator wordt nooit genoemd in het artikel. Uit een rapport van de Raad voor Cultuur bleek destijds wel dat in vrijwel de gehele televisiewereld een ‘angstcultuur’ heerste. Volgens de raad waren schandalen zoals dat van The Voice slechts het topje van de ijsberg.

Entertainment
  • BrunoPress