Bridget Maasland: verhalen over seksuele escapades Van Nieuwkerk 'topje van de ijsberg'

Grote kans dat er nog meer aantijgingen worden gedaan aan het adres van de voormalig DWDD-presentator. Althans, dat denkt Bridget Maasland.
@media (max-width: 679px){#fig-65da9bb9ed8f3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65da9bb9ed8f3 img{#fig-65da9bb9ed8f3 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65da9bb9ed8f3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65da9bb9ed8f3 img{#fig-65da9bb9ed8f3 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65da9bb9ed8f3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65da9bb9ed8f3 img{#fig-65da9bb9ed8f3 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65da9bb9ed8f3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65da9bb9ed8f3 img{#fig-65da9bb9ed8f3 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Bridget Maasland

Toen het Volkskrant-artikel over Matthijs van Nieuwkerk werd gepubliceerd, kwam hij zwaar onder vuur te liggen. Helemaal de quote over dat iemand op z'n knieën 'Sorry, meneer Van Nieuwkerk' moest zeggen hakte er wel in. Matthijs zou als een soort DWDD-dictator over de redactievloer hebben geregeerd, als we de verhalen mogen geloven.

Zowel voorstanders - tv-maken op dat niveau zou vergelijkbaar zijn met Champions League-voetbal - als tegenstanders lieten zich horen in diverse krantenartikelen en talkshows. Daarna ging de storm wat liggen. Van Nieuwkerk had immers zijn excuses aangeboden. Zand erover. De voormalig DWDD-man werd uiteindelijk zelfs gepresenteerd als RTL-aanwinst. Maar al voordat zijn eerste programma bij de commerciëlen verschijnt, is het wederom helemaal mis. Verhalen over 'iemand bij z'n keel grijpen en tegen de muur drukken' en 'ongepaste relaties' op de werkvloer nekken nu de grote comeback van de tv-ster. En er komen wellicht nog meer lijken uit de kast, denkt Bridget Maasland.

Topje van de ijsberg

"Ik moet je heel eerlijk bekennen: toen destijds het Volkskrant-artikel naar buiten kwam dacht ik, met wat wij allemaal een beetje hoorden in de wandelgangen en wat er gonsde achter de schermen, dat het eigenlijk over iets heel anders zou gaan", stelt Maasland in de BLVD Podcast.

"Ja, over de relaties op zijn redactie", reageert collega Rob Goossens.

Bridget: Ja, dat het over seksueel grensoverschrijdend gedrag zou gaan. En nu komt daar langzaamaan toch ook een topje van de ijsberg over naar buiten. En dan heb ik het niet over de privésfeer, maar over de machtsverhoudingen. Een presentator met een stagiaire."

Over dat laatste deed BNNVARA-directrice Suzanne Kunzeler al een boekje open na de presentatie van het vernietigende rapport over de werkcultuur binnen de NPO. In een interview gooide ze Van Nieuwkerk onder de bus door ineens met nieuwe verhalen op de proppen te komen. Verhalen die niet voorkomen in het officiële rapport, bijvoorbeeld over een relatie van Matthijs met een medewerkster. Die affaire werd destijds bestempeld als 'gelijkwaardige relatie', maar die conclusie trok Kunzeler in het interview met terugwerkende kracht terug. Jaren later sprak ze namelijk over 'seksueel overschrijdend gedrag'.