Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

ON-oprichter Karskens (70) ontslagen na vernietigend rapport: 'Dat is wel een lekker kontje, hè?'

De inmiddels ex-hoofdredacteur van Ongehoord Nederland (ON), Arnold Karskens, kan zijn boeltje pakken. Dat maakt de omroep donderdag bekend. 

Arnold Karskens

Karskens, die in augustus al werd geschorst, kan nu definitief zijn spullen pakken en vertrekken bij de omroep waar hij de mede-oprichter van is. Dat bevestigt Bauke Geersing, voorzitter van de Raad van Toezicht van ON. De reden? Verbaal geweld, denigrerende opmerkingen en vrouwonvriendelijke opmerkingen.

Nadat personeelsleden hun mond open hadden getrokken wegens alle vermeende misstanden op de werkvloer van Ongehoord Nederland, werd op 4 augustus besloten de ON-hoofdredacteur op non-actief te zetten. Later die maand werd hij daadwerkelijk geschorst.

De omroep besloot vervolgens een onafhankelijke partij in te zetten om onderzoek te doen naar de kwestie. Het rapport van SVision wordt maandag openbaar gemaakt. De Telegraaf heeft (een deel van?) het rapport echter al in handen.

Schreeuwende Karskens

In het document staan verschillende stukken uit interviews met personeelsleden. Uit deze gesprekken zou naar voren zijn gekomen dat Arnold Karskens flink kon schreeuwen tegen zijn werknemers. De Telegraaf citeert een aantal van hen:

"Hij ging tegen me schreeuwen omdat ik een fout had gemaakt in een reportage. Het voelde vernederend, vooral omdat het voor mijn collega's gebeurde."

Een ander personeelslid beschrijft hoe Karskens zijn geduld verloor en hard op de tafel sloeg. "Iedereen was geschrokken, maar er werd niets gedaan om de situatie te de-escaleren."

Daarnaast wordt de 70-jarige oprichter van ON ook nog beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zo zou hij eens over een vrouw gezegd hebben: "Dat is wel een lekker kontje, hè?" Het personeel dat hierbij stond zou de situatie als ongemakkelijk hebben ervaren.

Karskens stapt naar de rechter

Karskens, die zelf het vermeende wangedrag heeft ontkend, heeft nu via een persverklaring gereageerd op het nieuws over zijn ontslag. Hij zegt het 'een belediging' te vinden en is niet van plan het erbij te laten zitten. Volgens hem 'rammelt het rapport aan alle kanten'. Karskens stapt daarom naar de rechter.

Hij stelt dat zijn advocaat op 22 oktober aangifte gaat doen tegen de raad van toezicht en het bestuur van ON wegens smaad en laster.

De mede-oprichter van ON is duidelijk niet gediend van de negatieve uitlatingen die leidinggevenden van de omroep over hem gedaan hebben in de media. Dit zou zijn 'goeie naam en eer' schaden. Het ontslag van Arnold Karskens krijgt dus nog een staartje.

Entertainment
  • De Telegraaf, Nu.nl
  • NL Beeld / Patrick van Emst