Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Derksen: 'Ik sluit niet uit dat 'ie tbs krijgt'

De presentator wordt onterecht bij de enkels afgezaagd, aldus Johan Derksen. 'Op die basis kun je niet iemand kapot maken.'

Derksen

Het dondert en bliksemt rondom Matthijs van Nieuwkerk. Een nieuw rapport over de werkcultuur bij de NPO sloeg in als een bom en niet lang erna gooide BNNVARA-directrice Suzanne Kunzeler Matthijs van Nieuwkerk onder de bus. Kunzeler kwam ineens met verhalen over vermeend 'seksueel grensoverschrijdend gedrag'. Ook zou Van Nieuwkerk iemand bij z'n keel hebben gegrepen en hebben gespuugd. Inmiddels is duidelijk dat de samenwerking tussen de presentator en zijn nieuwe werkgever RTL nog even in de ijskast gezet wordt.

"Ik vind dat niet handig nee", zegt René van der Gijp over het feit dat RTL het rapport niet heeft afgewacht voordat het mediabedrijf de samenwerking met Van Nieuwkerk bekendmaakte. Toch vindt hij de actie van Kunzeler onbegrijpelijk. Waarom ze de nieuwe aantijgingen over Matthijs in de Volkskrant onthulde? "Ik heb geen idee. Rekeningetje openstaan?" vraagt Van der Gijp zich af.

Onnodig door de mangel gehaald

Derksen neemt het in de uitzending van Vandaag Inside op voor Matthijs van Nieuwkerk. Ja, hij noemt hem 'over het paard getild' en een soort neppe Hollywoodster. "En Matthijs heeft een kort lontje. Dat is allemaal vervelend", legt hij uit, "maar, dát is Matthijs."

De reacties op de beschuldigingen bestempelt Derksen echter als zwaar overdreven.

"Hij heeft niet in drugs gehandeld, niet in kinderporno. Hij heeft niet gestolen, hij heeft niet in wapens gehandeld", somt 'De Snor' op. "Hij-heeft-een-kort-lontje!"

Het feit dat hij nu zo door het slijk getrokken wordt, is volgens Johan dan ook totaal niet terecht.

"Ik sluit niet uit dat 'ie tbs krijgt, en dat zijn paspoort ingenomen wordt, want het wordt steeds gekker. Want wat heeft die man nou gedaan buiten het feit dat 'ie een kort lontje heeft?"

Eén kant van het verhaal

Dat zijn ze nu aan het onderzoeken, stelt Genee. Derksen haalt vervolgens aan dat het rapport vooral uitgaat van de ervaringen van de vermeende betrokkenen, niet van bewezen feiten.

"Wat ik heel kwetsend vond in dat rapport, dat een van die dames van de commissie zegt: 'We hebben weergegeven hoe het overkwam bij de slachtoffers. En of het waar is, dat weten wij niet, want daar gaan wij niet over.' Maar op die basis kun je niet iemand kapot maken."

De tv-analist stelt dat RTL z'n oren laat hangen en Matthijs onterecht laat vallen.

"Hij heeft gewoon voor de verkeerde zender gekozen", lacht Genee. "Hier kun je nog wel met een krasje wegkomen."

Van der Gijp: "Dan had 'ie met Peter Gillis een programma kunnen beginnen."

Entertainment
  • Vandaag Inside
  • NL Beeld / Patrick van Emst