Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Nieuwe beschuldigingen Matthijs van Nieuwkerk: 'Fysiek/seksueel grensoverschrijdend'

Na het vernietigende rapport over de cultuur bij de NPO werd er nog een bommetje gedropt; BNNVARA-directeur Suzanne Kunzeler kwam met nieuwe aantijgingen aan het adres van Matthijs van Nieuwkerk.

Matthijs van Nieuwkerk

Donderdagochtend werd het rapport 'Niets gezien, niets gehoord, niets gedaan. De zoekgemaakte verantwoordelijkheid' van de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) vrijgegeven. De inhoud: expliciete verhalen van medewerkers over hun ervaringen met grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

De citaten in het rapport laten weinig aan de verbeelding over. Van opmerkingen als 'Wil jij mijn wortel zien?' en 'Wie zou jij liever pijpen, mij of ...?' en het knijpen in lichaamsdelen, tot medewerkers die spreken van een 'schreeuwcultuur' bij de NPO. Aanleiding voor het onderzoek waren de onthullingen over Matthijs van Nieuwkerk die vorig jaar naar buiten kwamen.

Nieuwe beschuldigingen

De DWDD-presentator zou als een soort tiran hebben geheerst over de redactievloer, stak de hand in eigen boezem en bood meermaals zijn excuses aan. Ook na het verschijnen van het rapport van donderdag 1 februari liet hij weer van zich horen. Echter dropte de BNNVARA-directeur Suzanne Kunzeler niet lang erna ineens een nieuw bommetje.

Zo stelde ze dat Van Nieuwkerk mogelijk een DWDD-medewerker bij de keel zou hebben gegrepen en tegen de muur zou hebben gedrukt. Ook zou hij 'ongepaste relaties' met medewerkers hebben gehad. Eén van de vrouwen zou nadat de relatie strandde gestopt zijn bij de NPO en een zak geld - 20.000 euro - hebben meegekregen omdat de situatie 'onwerkbaar' was geworden.

Zo'n vergoeding is volgens de BNNVARA-directeur niet vreemd, helemaal gezien 'haar lange duur van dienst en het abrupte einde'.

'Gelijkwaardige relatie'

Volgens Kunzeler is de affaire van Van Nieuwkerk en de medewerkster 'destijds gewogen als een gelijkwaardige relatie met wederzijdse instemming', maar inmiddels denkt ze daar heel anders over. De omroepdirectrice zou de relatie vandaag de dag eerder bestempelen als 'seksueel overschrijdend gedrag', stelt ze in het interview met de krant. Volgens haar had Van Nieuwkerk hierop aangesproken moeten worden. Als belangrijkste reden daarvoor noemt ze de 'ongelijke machtsverhoudingen'.

Reactie Matthijs

De presentator heeft inmiddels gereageerd op het Volkskrant-interview van Kunzeler en de aantijgingen die worden gedaan.

"Ik heb mij niet schuldig gemaakt aan seksueel of fysiek grensoverschrijdend gedrag", zegt Van Nieuwkerk. "Om vandaag van mijn oud-werkgever deze beschuldigingen te lezen, is werkelijk verbijsterend. Kunzeler bewijst zich hiermee een zeer onbetrouwbare (oud-)werkgever."

Matthijs Van Nieuwkerk (63) gaat binnenkort aan de slag voor RTL. Na alle ophef stopte hij bij de publieke omroep en tekende hij een nieuw contract van 4 jaar bij de commerciëlen. Naar verwachting gaat hij ook een aantal programma's maken voor Videoland, de streamingsdienst die ook onder de RTL-paraplu valt.

Nieuws
  • Shownieuws, Volkskrant
  • NL Beeld / Patrick van Emst