Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wij missen Bart de Graaff! 

Uit Panorama nr. 20, 1996: ‘Zo serieus heeft u Bart de Graaff nog nooit gezien!’

Bart de Graaff

Het rommelt natuurlijk al een tijdje bij BNNVara, met als grootste mikpunten Matthijs van Nieuwkerk en Khalid Kasem, waardoor we de laatste tijd steeds vaker denken: wat zou Bart de Graaff hiervan hebben gevonden, nota bene de oprichter en naamgever van BNN (Bart’s Neverending Network, ooit begonnen als Bart’s News Network)? Zou hij zich omdraaien in zijn graf of zou hij juist hebben gelachen om alle ophef?

Bart was zelf anders ook niet vies van een relletje, al waren die van een heel andere orde, gingen die negen van de tien keer gepaard met een grap en kwam hij overal mee weg, omdat hij door zijn nierziekte op volwassen leeftijd nog steeds het lichaam van een kind van acht had, maar zich ook vaak zo gedroeg. In 1996, zes jaar voordat hij stierf omdat hij geen geschikte nierdonor kon vinden, dook hij het bed in met onze eigen Martha Wesenhagen die nergens voor terugdeinsde en hem de kleren van het lijf vroeg.

Op welk type vrouw Bart viel? Bart: “Mariska Hulscher, Tatjana, Sharon Stone en op jou, Martha!” Maar over seks wilde hij het eigenlijk helemaal niet hebben, zei hij: “Over seks praat je niet met anderen, vind ik. Soms zie ik een stel kerels in de kroeg staan en die hebben het alleen maar over neuken. Ik háát dat! Zo banaal! Ik schat seks ook niet hoog in. Op een schaal van 1 tot 10 krijgt seks een 5, of zo.”

Dat was precíés de voorzet die panklaar op het hoofd van Martha werd gelegd en die ook niet schroomde om ’m genadeloos af te maken: “Heeft dat te maken met je ziekte? Ik bedoel: kun je wel een erectie krijgen?” Bart: “Ja hoor, het stroomt nog alle kanten op!”

‘Iemand voor de camera in elkaar slaan of met een pistool in zijn knieschijf schieten, dát is pas erg’ 

Het was een tijd waarin het voor hem allemaal niet gek genoeg kon. Zijn typetjes waren toen al en nu nog steeds onverwoestbaar – herinner je je nog die weerman met Gilles de la Tourette? – al zouden die in de huidige tijd waarschijnlijk niet door iedereen worden geapprecieerd. Of hij tegenwoordig gecanceld zou worden voor zijn humor? Ongetwijfeld. Voor een parodie op Te land, ter zee en in de lucht gooide hij al eens een bed van twaalf hoog naar beneden onder het mom van ‘Met je bed van de flat’ – goed bedacht natuurlijk – maar hij kreeg pas echt gezeik toen hij in een parodie op Avro’s Wie-kent-kwis de beroemde cavia’s van Fred Oster niet door een doolhof liet rennen, maar zogenaamd te pletter smeet tegen een muur. Waar voor hem de grens lag? Bart: “Als agressie om de hoek komt kijken. Iemand voor de camera in elkaar slaan of met een pistool in zijn knieschijf schieten, dát is pas erg.”

Rebellen als Bart de Graaff, die nergens bang voor zijn en zich als een kwajongen door het leven slaan: daar zijn er nog maar veel te weinig van. Sterker nog: noem er tegenwoordig eens één.