Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Drillrappers aangepakt: meerdere arrestaties, inbeslagname cash geld en wapens

Groepen rivaliserende drillrappers worden al langer gezien als groot probleem. Bij een grootschalige actie in de regio Den Haag zijn meerdere tieners opgepakt.

Drillrappers

FOTO BOVEN: in een Delfts winkelcentrum gingen Haagse en Delftse drillrappers elkaar te lijf met kapmessen

Het fenomeen 'drillrappers' houdt al langer de gemoederen nog altijd flink bezig. Groepen rappende jongeren maken videoclips waarin ze pochen met wapens, dagen elkaar uit en gaan elkaar daadwerkelijk te lijf met messen - denk aan de dodelijke steekpartij op de Scheveningse pier. Men spreekt zelfs van een 'negatieve geweldsspiraal'. Vooral in de randstad zijn de autoriteiten er klaar mee.

Vandaar dat er nu een speciaal team in het leven is geroepen: het Team Grootschalige Opsporing. Dat gebeurt doorgaans alleen na een zwaar incident, zoals een moord of ontvoering, waarbij het team ook ontbonden wordt zodra de boel is opgelost. Dat is deze keer anders - het team focust zich voor langere tijd op meerdere incidenten, probeert deze aan elkaar te linken en de kopstukken en nieuwe aanwas in kaart te brengen. Alles om de angel eruit te halen.

Het voordeel van zo'n nieuw team is bovendien dat het de grenzen van gemeentes en regio's overstijgt, om doeltreffender te zijn wat betreft de aanpak van de gewelddadige groepjes drillrappers.

Meerdere invallen

Als onderdeel van deze nieuwe aanpak viel de politie op acht plaatsen binnen in de regio Den Haag. Aanleiding voor de doorzoekingen waren filmpjes waarin wapengebruik te zien was. Vier jongeren van tussen de 15 en 19 jaar zijn uiteindelijk aangehouden. Ze worden verdacht van onder andere diefstal en zelfs poging tot doodslag. Ook zijn er wapens en tienduizenden euro's aan cash geld aangetroffen bij de doorzoekingen.

Meer dan voorheen sturen gemeenten, justitie en de politie nu aan op meer samenwerking met andere partijen. Nauwe contacten met zorginstanties en scholen moeten uiteindelijk leiden tot een efficiëntere aanpak van problemen, aangezien die zich ook niet beperken tot één specifieke groep, maar vaak draaien om rivaliserende bendes uit verschillende regio's.

Misdaad
  • AD
  • politie