Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wapendepot onder boom gevonden: 'Bedoeld voor aanslag in Europa'

In Bulgarije is een ondergrondse opslagplaats met wapens gevonden waarmee Hamas volgens het Duitse OM mogelijk aanslagen wilde plegen in Europa. De Nederlander Nazih R. wordt aan het wapendepot gelinkt.

Wapendepot

Afbeelding boven ter illustratie

Afgelopen december pakte de recherche Nazih R. (57) op in Rotterdam. Ook op andere plekken werden terreurverdachten - Mohamed B., Abdelhamid Al A. en Ibrahim El-R. - in de boeien geslagen. Dat gebeurde op verzoek van het OM in Duitsland, die denkt dat de mannen onderdeel uitmaken van een Europese Hamas-cel. Na zijn arrestatie werd R. uitgeleverd aan onze oosterburen.

De arrestaties waren opvallend, aangezien er daarvoor tientallen jaren geen aanwijzingen waren geweest voor een Hamas-aanval op Europese bodem. De Rotterdamse R. zou in het vizier van de Duitsers zijn gekomen na berichten van de Israëlische geheime dienst.

Geheim wapendepot

Volgens berichtgeving van de NOS was Nazih R. - een Rotterdammer met Palestijnse roots - tientallen jaren actief voor Palestijnse stichtingen, maar werd hij sinds een aantal jaar ook aangestuurd door de Libanese tak van Hamas, aldus de verdenkingen. Hetzelfde zou gelden voor zijn Berlijnse medeverdachten.

Na de arrestaties in december 2023 kwamen gelijk al geluiden naar buiten over een 'geheim wapendepot'. Samen met de Duitse verdachten zou R. meermaals op zoek zijn gegaan naar begraven wapens. Dat zou gebeurd zijn op aansturen van Hamas. In het wapendepot zouden wapens zijn opgeslagen die bedoeld zijn om aanslagen te plegen op joodse instanties in Europa. Dat denkt justitie in Duitsland. De wapens waren echter nooit gelokaliseerd. Noch door de verdachten, noch door de politie. Laatstgenoemde had vermoedens dat ze ergens in Polen verstopt waren.

Onder een boom in Bulgarije

De Duitse krant der Spiegel weet woensdag 3 april te melden dat de wapens inmiddels gevonden zijn. Niet in Polen, maar begraven onder een boom in Bulgarije. Foto's op de telefoons van de verdachten zouden de recherche naar deze plek hebben geleid.

Nieuws
  • NOS, de Telegraaf, AD
  • Adobe Stock