Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Henk Strootman

Misdaadcolumn: 'Schoon schip voor Flip'

Elke week schrijft misdaadverslaggever Henk Strootman een column over wat hem opvalt in de crimewereld. Deze week: 'Schoon schip voor Flip'

Henk Strootman

Ik zag onlangs tot mijn verrassing dat het al tien jaar geleden is dat in Dordrecht de 44-jarige Gideon Ritmeester (foto) werd vermoord. Die zaak is bij me blijven hangen omdat het zich bij mij in de buurt had afgespeeld en alle kenmerken had van een ijskoude afrekening in het criminele milieu. Een gesprek met zijn zoon Chiva destijds voor een tv-programma bracht me op andere gedachten. Echt een lieverdje was Gideon nooit geweest, zo gaf Chiva grif toe, maar er speelde niets in zijn leven dat zo’n geplande liquidatie kon verklaren.

Ritmeester wordt op 22 februari 2012 rond 06.00 uur op de Mijlweg in Dordrecht doodgeschoten. Hij was bijna op zijn werk. Geruchten vinden al snel hun weg in de stad. Een akkefietje uit het verleden? Iets in de relatiesfeer? Een drugsconflict? Een paar weken na de aanslag arresteert de recherche de dan 46-jarige Flip van Eijsden, een man die vanwege zijn lange strafblad bekendstaat als ‘de Schrik van Dordt’. Het zou te maken hebben met een vrouw, zo klinkt het in de volksbuurt Krispijn, die door beide mannen werd begeerd. Wat er ook van waar mag zijn, er is onvoldoende bewijs voor Flips betrokkenheid, ‘de Schrik’ mag naar huis. Wel blijft hij verdachte in de zaak.

Deze Flip van Eijsden raakt vervolgens uit beeld en het onderzoek komt op een laag pitje. Totdat ik in de zomer van 2020 een interview met Flip tegenkom. Hij heeft niet lang meer te leven, zo vertelt hij. Leukemie. De artsen geven hem nog een jaar of twee. En mocht het coronamonster hem te pakken krijgen, zo voegt Flip eraan toe, ‘dan misschien nog minder’. Hoog tijd dus voor ‘De Schrik’ om schoon schip te maken en op het rechte pad te blijven. Want doodgaan in de gevangenis, daar moet hij niet aan denken. In het interview maakt Van Eijsden er geen geheim van dat zijn leven in het teken heeft gestaan van inbraken, autodiefstallen, vechtpartijen, straatroof, geweld en drugsgebruik. Zijn strafblad beslaat zo’n veertig kantjes, waar hij dus de bijnaam de Schrik van Dordt aan heeft overgehouden, een bedenksel van de toenmalige officier van justitie Kitty Nooy. “Ik zit daarmee,” aldus een gekwetste Flip in het AD, “het liefst heb ik niet dat mensen mij zo noemen.”

Gideon Ritmeester

Dan komt ook de verdenking van de moord op Gideon Ritmeester ter sprake. Van Eijsden was bij de politie in beeld gekomen aan de hand van camerabeelden bij Ritmeesters huis, in wie de recherche met stelligheid Flip meende te herkennen. Bovendien zou de man een motief hebben gehad. Wraak, omdat Ritmeester een relatie had gekregen met zijn ex. Zoon Chiva was daar stellig over geweest: “Het kan allemaal geen toeval zijn, die vriendin heeft mijn vader nota bene die ochtend nog in een appje gewaarschuwd. Ze maakte zich zorgen over de situatie.” Flip kent de verhalen, maar wijst ze allemaal van de hand. “Ik heb nog nooit in mijn leven een wapen gebruikt, dit gaf mij een grote klap. Ik ben een jaar verdachte geweest. Zelfs toen ik vrijkwam, zag je mensen kijken.”

Van Eijsden is dus verdachte af. Hij heeft zelfs schadevergoeding gekregen voor de tijd die hij heeft vastgezeten. En het lot lijkt hem in meer opzichten gunstig gezind. Want ondanks de beperkte tijd die de artsen hem twee jaar geleden gaven, wordt hij nog regelmatig op straat gesignaleerd. Zijn schip is nog altijd schoon.

In de zaak-Ritmeester staat nog steeds een beloning open van 15.000 euro.