Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Onderzoekers: lelijkerds vinden zichzelf vaak knapper dan dat anderen ze vinden

Mensen die achteraan stonden bij het uitdelen van de gezichten, overschatten vaak hun eigen knapheid, aldus onderzoekers.

Lelijke mensen

Een knap koppie, het moet je gegund zijn. Het ding is alleen: dat gebeurt niet altijd. Vrij vaak niet zelfs. De aardkloot barst immers van de mensen die het vooral van hun karakter moeten hebben. Dat is natuurlijk ook helemaal niet erg - verschil moet er wezen.

Interessant is echter wel dat zij zichzelf wat appetijtelijker vinden dan dat ze daadwerkelijk gevonden worden door anderen, aldus een Scandinavisch onderzoek.

Wetenschappelijke vleeskeuring

Hoe de knappe køppen daar achter zijn gekomen? Simpel: men nam een groep mensen en liet deze zichzelf beoordelen op uiterlijk. Elke deelnemer gaf zijn of haar uiterlijk dus een cijfer - hoe hoger, des te aantrekkelijker het koppie. Volgens henzelf dan. Stap twee was diezelfde mensen laten beoordelen door anderen. Wat bleek? De cijfers die de proefkonijnen hun eigen eigen smoeltje gaven, waren een stuk hoger dan de cijfers die ze van anderen kregen.

Geldt dat voor iedereen? Neen, luidt het antwoord. Hoe lelijker de proefpersoon, hoe zwaarder deze zichzelf overschatte. Mensen met een 'uiterlijke uitdaging' lijken dus niet zo goed door te hebben dat ze eigenlijk niet zo lekker in de markt liggen. Knappe mensen schatten zichzelf daarentegen vaak lager in dan hoe ze werden beoordeeld door anderen. Zij lijken dus juist niet door te hebben hoe verrukkelijk ze zijn, qua uiterlijk.

Een eenduidige verklaring voor dit curieuze fenomeen hebben de wetenschappers nog niet gevonden. Eén van de theorieën is dat onaantrekkelijke mensen heus wel weten dat ze als minder mooi gezien worden, maar dat ze wel graag knapper hadden willen zijn. Hun beoordeling zou wat dat betreft meer gebaseerd zijn op een wens, niet op de realiteit.

Lifestyle
  • PsyPost
  • iStock, Vlue