Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Eerste zelfdoding met zelfmoordcapsule is een feit: Nederlandse fotograaf opgepakt

Voor het eerst heeft iemand zichzelf van het leven beroofd door in een zelfmoordcapsule te stappen. Dat gebeurde in Zwitserland.

Zelfmoordcapsule

Foto boven: de Sarco tijdens een presentatie

In een Zwitsers bos is een ernstig zieke Amerikaanse vrouw in een zelfmoordcapsule gestapt. Het apparaat, de Sarco, werd ontwikkeld om mensen de mogelijk te geven vrijwillig uit het leven te stappen. En dat gebeurde vandaag dus voor het eerst, melden meerdere media.

De Amerikaanse had volgens de berichten al jarenlang een ernstige immuunziekte en wilde daarom dood. Ze was speciaal vanuit de VS overgevlogen naar Zwitserland om daar het heft in eigen handen te nemen door in de Sarco te stappen.

The Last Resort

De capsule stond op een privéterrein in het bos. In de machine kon de vrouw een knop indrukken, waarna de ruimte zich vulde met stikstofgas. Volgens een aanwezige raakte ze eerst buiten bewustzijn. Niet veel later stierf ze door zuurstofgebrek.

Gedurende het hele proces werd de Amerikaanse begeleid door de Zwitserse stichting The Last Resort. Een medewerker van de stichting zou gezegd hebben dat het hele proces op maandagmiddag 'vreedzaam, snel en waardig' is verlopen.

Arrestaties

In Nederland is het altijd strafbaar om iemand te helpen bij zelfdoding, maar de Zwitsers staan het onder bepaalde voorwaarden wel toe. Toch werden er maandag meerdere arrestaties verricht na de eerste zelfdoding via de Sarco. Naar verluidt gaat het in ieder geval om iemand van de stichting The Last Resort en een Nederlandse fotograaf. Laatstgenoemde was vermoedelijk aanwezig om het hele proces vast te leggen. De politie is een strafrechtelijk onderzoek gestart en heeft de Sarco in beslag genomen.

Nederland

De Sarco werd bedacht door de in Nederland wonende Australische arts Philip Nitschke, die al jaren strijdt voor soepelere euthanasiewetten. Nitschke, die ook wel 'Dr. Death' genoemd wordt, bouwde de Sarco met behulp van een 3D-printer. Dat kostte zo'n 1 miljoen euro. De Australiër woont in Nederland omdat het volgens hem 'het meest vooruitstrevende land is' op euthanasiegebied.

Nieuws
  • Hart van Nederland, AD, NU.nl
  • NL Beeld / Instar