Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Sharon Dijksma doet aangifte van bedreiging na afbeelding met galg

Sharon Dijksma heeft aangifte gedaan van bedreiging. Ze stapte naar de politie nadat in Utrecht, de stad waar Dijksma burgemeester van is, een tekening van een galg is aangetroffen. Dijksma's naam staat onder de tekening. 'Er is een grens', aldus de Utrechtse burgemeester.

Dijksma

De afbeelding is met spuitbus op een muur in de Leidseveertunnel bij het station van Utrecht gespoten. Te zien is een galg, waaraan een figuurtje hangt dat Dijksma moet voorstellen, inclusief burgemeestersketting. Voor degenen die dat niet direct doorhebben, heeft/hebben de maker(s) haar naam eronder gezet op een aantal puntjes, alsof het om een potje 'galgje' gaat.

De Utrechtse burgemeester deelde de afbeelding gisteren zelf op social media. Dijskma: "Vanmiddag werd deze afbeelding aangetroffen in Utrecht. Van deze en vele andere bedreigingen doe ik aangifte. Dit raakt mij, mijn gezin en de mensen van wie ik hou. Er is een grens."

Meerdere bedreigingen

Met de 'andere bedreigingen' die ze benoemt in haar tweet, doelt Dijksma mogelijk op berichten die ze ontving na de kwestie rondom Waku Waku. Het restaurant weigerde uit principe de QR-codes van gasten te controleren, waarop de gemeente Utrecht agenten stuurde om te boel te sluiten. In eerste instantie zonder succes: een groep mensen die het restaurant steunde, vormde een menselijk schild en voorkwam de ontruiming.

De volgende dag verving de gemeente de sloten van de horeca-zaak. Sinds de sluiting zijn er naar verluidt meerdere bedreigingen binnengekomen aan het adres van zowel de gemeente als bij Dijksma persoonlijk.

De tweede galg

Opvallend: dit is de tweede galg in korte tijd die het nieuws haalt. Bij de betoging tegen de QR-maatschappij van afgelopen zondag op de Dam hadden demonstranten een galg geplaatst. "Ik vind dat wij als bevolking, wíj hangen op dit moment in die strop", aldus een van de aanwezigen.

Niet veel later plaatste iemand een foto van het tafereel op Twitter, met daarbij de woorden 'De galg hangt voor je klaar @MINVWS Hugo!'. Ook demissionair minister De Jonge deed aangifte.

Nieuws
  • Nu.nl/NOS
  • Gemeente Utrecht/Twitter Sharon Dijksma