Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Gemeente vervangt sloten Utrechts restaurant dat weigert QR-codes te checken

Waku Waku moest dicht, maar actievoerders wisten maandagavond te voorkomen dat agenten de boel konden ontruimen. Inmiddels heeft de gemeente de sloten van de Utrechtste zaak vervangen.

Waku Waku

Het restaurant weigert op QR-codes te controleren, want het beleid "staat haaks op deze kernwaarden (vrijheid, inclusiviteit, diversiteit, liefde en verbinding - red.) en het feit dat de overheid de horeca gebruikt om de vaccinatiegraad te verhogen is onethisch en verkeerd", aldus een post op social media.

Demonstranten voorkomen sluiting

Een bericht waar de gemeente Utrecht niet heel blij mee was, en een gesprek volgde. Een vruchteloze conversatie, zo bleek al snel: Waku Waku hield z'n rug recht. De eigenaar weigert simpelweg mee te doen aan de QR-maatschappij. De gemeente besloot daarop om maandag een aantal agenten langs te sturen. Hun opdracht: de zaak op slot gooien.

Waar de politie echter niet op had gerekend, was de aanwezigheid van zo'n honderd mensen die de zaak steunden. Door een menselijk schild te vormen, wisten de demonstranten te voorkomen dat het restaurant ontruimd werd. Om 23:00 besloot de eigenaar zelf de tent leeg te maken en rond middernacht waren alle aanwezige demonstranten weer huiswaarts gekeerd.

Sloten vervangen

Dat was maandagavond. Dan dinsdagmiddag: Waku Waku wil om 13:00 haar deuren weer openen om later op de dag weer klanten te ontvangen, zonder check natuurlijk. Dat gaat immers in tegen de kernwaarden van het restaurant.

Maar gasten verwelkomen wordt lastig voor Waku Waku, zo blijkt. De gemeente Utrecht heeft namelijk de sloten laten vervangen van het pand. Wanneer de gemeente de sleutels aan de eigenaar overhandigt, is nog niet duidelijk.

Inmiddels hebben ook de actievoerders hun weg naar de horeca-zaak weer gevonden. s' Middags waren er alweer tientallen demonstranten aanwezig om hun steun aan de zaak te betuigen.

Nieuws
  • De Volkskrant, AD
  • Pro Shots/Koen Laureij