Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Premium

75-plussers in de min na nepdates

Stelen is natuurlijk nooit chic, maar een Utrechtse bende maakte het de afgelopen maanden wel heel bont. Het huis van zeker twintig bejaarde mannen is leeggeroofd nadat ze in de val werden gelokt via nepdates. “Uiterst verwerpelijk.”

Politie

Je bent met pensioen en hebt na een leven hard werken dus alle tijd. Maar er ontbreekt een partner om te genieten van het leven. In een moedige poging om in de winter van je bestaan nog eens de liefde te vinden, maak je een profiel aan op een datingsite of -app. Dat deden zeker twintig bejaarde mannen, maar er liep geen leuke vrouw door de deur, maar een of meerdere oplichters. Acht Utrechters zijn gearresteerd nadat ze voor 350.000 euro aan geld, sieraden en goud hebben gestolen bij minimaal twintig 75-plussers.

De werkwijze was steeds hetzelfde: maandenlang werd er gechat met de bejaarde mannen. Op volgens de politie ‘slinkse wijze’ probeerde de roversbende te achterhalen of er geld en sieraden in huis waren. Tijdens de ‘date’ werden de slachtoffers vervolgens gedrogeerd, vastgeketend of juist uit huis gelokt.

“Zulke criminelen hebben we graag achter de tralies,” zei Sybren van der Velden, landelijk projectleider Senioren en Veiligheid van de politie, in het AD. “Ook is het belangrijk dat slachtoffers uit de anonimiteit komen, zodat we hen aan Slachtofferhulp kunnen koppelen. Ze hebben vaak hele traumatische dingen meegemaakt.”

Hij kwalificeerde de werkwijze van de oplichters als ‘uiterst verwerpelijk’ en de politie vreest dat het werkelijke aantal gedupeerden groter is dan nu bekend, aangezien schaamte een grote rol speelt bij slachtoffers van dit soort daden. Maar dat is nergens voor nodig, er is maar één partij die zich in dit dossier moet schamen: de bejaardenrovers.

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct
Misdaad
  • NL Beeld E.A.