Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Dating- én beleggingsfraude: wat is ‘pig butchering’?

Steeds meer mensen vallen voor een oplichtingspraktijk die bekendstaat als ‘pig butchering’. Maar wat houdt deze vorm van fraude precies in?

Pig butchering

Datingfraude is helaas geen nieuw verschijnsel. Oplichters vermommen zich op datingsites als aantrekkelijke personen en weten hun slachtoffers er uiteindelijk van te overtuigen geld over te maken. Maar bij 'pig butchering' gaan online criminelen nog een stapje verder. Ze doen zich niet alleen voor als potentiële romantische partners, maar presenteren zichzelf ook als ervaren investeerders, meestal in crypto. De fraude wordt vaak aangestuurd door grote criminele netwerken uit het buitenland.

Om vertrouwen te winnen, zorgen de online criminelen ervoor dat je eerste investering winstgevend lijkt. Dit succes maakt het makkelijker om je te overtuigen om meer geld in te leggen. Maar zodra de bedragen oplopen, verdwijnt de beloofde winst, net als je geld. Gedupeerden verliezen hierbij gemiddeld ruim 25.000 euro, maar sommigen verliezen wel een paar ton.

'Hoopte dat het een slechte droom was'

Matthijs (49) viel ten prooi aan 'pig butchering' en deelt zijn verhaal met NU.nl om anderen te waarschuwen. Via de datingapp Bumble kwam hij in contact met een knappe dame, en alles leek in eerste instantie te kloppen. Al snel stapten ze over op WhatsApp, en haar Facebook-profiel leek te vertrouwen.

Na ongeveer een maand liet de vrouw aan Matthijs zien hoeveel geld ze naar eigen zeggen verdiende met crypto en wist hem te overtuigen om zelf ook te investeren. Maar al snel bleek het een valstrik te zijn. Matthijs verloor niet alleen zijn spaargeld, maar ook het geld dat hij had geleend om verder te investeren. Nu zit hij met enorme schulden.

Om zijn privacy te beschermen, is Matthijs niet zijn echte naam.

Schaamte

Veel slachtoffers schamen zich voor wat hen is overkomen en doen daarom lang niet altijd aangifte. Toch is het aantal gemelde gevallen de afgelopen jaren flink toegenomen. In 2022 deden er 108 mensen een melding bij de Fraudehelpdesk, terwijl dat aantal dit jaar is gestegen naar 160. Aangezien veel slachtoffers hun verhaal niet delen, wordt vermoed dat het werkelijke aantal nog veel hoger ligt.

Rebecca Smits, jurist bij Slachtofferhulp Nederland, vertelt aan NU.nl hoe de slachtoffers vaak te maken hebben met dubbele schaamte. "De criminelen hebben op slinkse wijze misbruik van hen gemaakt. Ze ervaren schaamte vanwege het vertrouwen dat ze hebben geschonken in de verkeerde persoon en anderzijds de schaamte van het verlies van het geldbedrag."

Verder benadrukt ze dat criminelen erg bewust hun slachtoffers op datingsites uitkiezen. "Ze spelen in op menselijke gevoelens. Daar nemen ze dan ook echt de tijd voor", aldus Smits.

Volgens de NVB is het voor banken lastig om deze fraude te voorkomen, omdat klanten zelf geld overmaken naar andere rekeningen. Een woordvoerder legt uit dat wanneer banken signalen oppikken en klanten benaderen, dit vaak als een inbreuk op hun privacy wordt ervaren. Daarom proberen zij mensen bewust te maken van de manier waarop deze fraude werkt en hen te waarschuwen.

Misdaad
  • NU.nl
  • Adobe Stock