Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Puinhoop bij de politie: hoofd Dienst Speciale Operaties moet opstappen

Er is heel wat onrust bij de Nationale Politie. Voor de tweede keer dit jaar is er een topfunctionaris ontslagen. Ditmaal gaat het om het hoofd van de Dienst Speciale Operaties: Marjolein Smit.

Puinhoop bij de politie: hoofd Dienst Speciale Operaties moet opstappen

Volgens de eenheidsleiding van de Nationale Politie was de positie van Smit door ‘interne kwesties’ onhoudbaar geworden. Al in juni van 2021 kondigde ze haar vertrek eind dit jaar aan. Nu is bekendgemaakt dat ze op 1 december de overstap maakt naar de dienst bewaken en beveiligen.

Zelfmoord

Smit had vijf jaar lang de touwtjes in handen bij de DSO. Het laatste jaar vonden er meerdere incidenten plaats bij de afdeling. Begin 2021 beroofde een agent zich van het leven. Zijn leidinggevenden zouden hem ongebruikelijk lang als undercover-agent gebruikt hebben. Beloftes over het beëindigen van zijn taak werden niet nagekomen en signalen dat zijn toestand achteruitging werden genegeerd.

Na de dood van de man kwamen nog eens twee agenten van de landelijke politie door zelfdoding om het leven. Eén van hen klaagde over pesterijen en de ander noemde in zijn afscheidsbrief dat de keuze om zijn leven te beëindigen werkgerelateerd was.

“Veel pijn en verdriet over het overlijden van dierbare collega’s is nog lang niet verwerkt”, schrijft Smit in een reactie gepubliceerd in de NRC. “Het vertrek voelt extra zwaar omdat ik jullie als collega’s niet in de steek wil laten, vluchten of wegduiken voor mijn verantwoordelijkheden past niet bij mij en zo voelt het toch een beetje.”

Werken Onder Dekmantel

Ook de afdeling Werken Onder Dekmantel, onderdeel van DSO, kreeg afgelopen jaar meerdere keren kritiek. Agenten van WOD deden zich voor als criminelen om een 19-jarige verdachte te ondervragen. Er werd getwijfeld over de rechtsgeldigheid van zo’n methode. Onlangs zijn er nog een paar verdachten vrijgesproken omdat die Mr. Big-methode, waarbij agenten zich als criminelen voordoen, de laatste tijd als niet toelaatbaar wordt gezien.

Nieuws
  • crimesite.nl, nu.nl
  • iStock