Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Werken Onder Dekmantel onder vuur

Recent kwam naar buiten dat politieagenten zich hebben voorgedaan als criminelen om een verdachte tot bekennen te dwingen. Hoe ver mag de politie gaan?

Werken Onder Dekmantel onder vuur

Mannen met bivakmutsen op pikten hem van de straat en trokken de 19-jarige jongen zo een busje in.

De mannen begonnen de jongen te bedreigen. Hij moest vertellen voor wie hij werkte. Als hij niet meewerkte, zou hem of zijn familie iets aangedaan worden, was de boodschap.

Om toch enige beweging te krijgen in het vastgelopen onderzoek naar de bedreigingen van een fruithandel in Hedel schakelde de politie de afdeling Werken Onder Dekmantel (WOD) in. Bij het fruitbedrijf was tussen 2017 en 2019 een aantal malen coke gevonden. De eigenaar schakelde de politie in en vanaf dat moment werden er bedreigingen geuit en aanslagen gepleegd bij het fruitbedrijf en tegen het personeel. Er waren ondertussen wel wat mensen aangehouden, maar dat had nog niet tot het gewenste resultaat geleid. Toen schakelde men WOD in, dat een van de verdachten van straat plukte en in een busje meenam. Die 19-jarige jongen dacht dat ie met echte criminelen van doen had, dus begon hij van alles te verklaren. En nu is de vraag: is deze verklaring wel rechtsgeldig? Is de afdeling WOD met deze actie niet een béétje haar boekje te buiten gegaan?

Ze liggen toch al onder vuur de laatste tijd vanwege de zogenaamde ‘Mr. Bigmethode’ die de afgelopen jaren is toegepast om verdachten tot spreken te verleiden. Onlangs zijn er nog een paar verdachten vrijgesproken omdat die Mr. Big-methode, waarbij agenten zich als criminelen voordoen, de laatste tijd als niet toelaatbaar wordt gezien. Het is nu de vraag wat de rechter gaat doen met de verklaring van deze 19-jarige jongen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.