Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Uitgelekt advies: direct afpakken vergunningen boeren 'onontkoombaar'

Ophef en verbijstering na de gelekte plannen om boeren gedwongen te onteigenen van hun land. Maandag 6 september rolden de stukken met dit omstreden beleidsadvies al over straat, echter blijkt vandaag dat er nog een radicaler advies klaarligt. En weer zijn het de boeren die het moeten ontgelden.

Boeren

Stikstof, het blijft een heet hangijzer voor Nederlandse beleidsmakers. Door velen van hen wordt de agrarische sector gezien als het probleem, en dus ook de hoek waarin de oplossing ligt. Dat blijkt ook uit stukken die vorige week maandag uitlekten, vol serieuze adviezen om de stikstofuitstoot terug te dringen. Die gaan vrij ver. Tot het onteigenen van boeren aan toe.

'Ook vergunningen afpakken'

Inmiddels is duidelijk dat dit niet het enige omstreden advies is. In stukken, geschreven door de landsadvocaat en juridisch raadgever van de overheid, wordt namelijk gesteld dat het onteigenen van boeren wellicht niet snel genoeg tot resultaat zal leiden. Hij oppert daarom nog een stap verder te gaan.

Op welke manier? Vergunningen afpakken van boeren om en nabij natuurgebieden. En rap ook. Op deze manier zou de stikstofuitstoot direct omlaag gaan, waardoor de overheid eerder haar doelen kan behalen.

Landsadvocaat Hans Besselink: "Naar mijn mening is het dan ook onontkoombaar om ook al direct in te zetten op niet-vrijwillige beëindiging van piekbelasters. Weliswaar zal ook onteigening niet tot een snel resultaat kunnen leiden, maar intrekking van vergunningen kan dat wél."

'Direct de prullenbak in'

Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO), de ondernemers- en werkgeversorganisatie voor akkerbouwers en tuinbouwers in Nederland, is logischerwijs ziedend. Als het aan de LTO ligt, gaat het het radicale scenario dan ook 'direct de prullenbak in'. Daarnaast noemt de belangenvereniging het dreigen met het afpakken van vergunningen 'schandalig' en roept voorzitter Sjaak van der Tak alle partijen in de Tweede Kamer op om zich uit te spreken tegen de plannen.

Nieuws
  • Telegraaf
  • Pro Shots/DPG