Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Kabinet wil Nederlandse boeren onteigenen 

Het kabinet heeft fikse plannen om de uitstof van stikstof aan te pakken. Als de politici het nodig vinden, willen ze de boeren zelfs dwingen om hun land te verkopen.

Kabinet wil Nederlandse boeren onteigenen 

Het kabinet heeft ‘vergevorderde plannen’ om de stikstofcrisis tegen te gaan, meldt NRC. Plannen die voor veel boeren het einde van hun carrière gaan betekenen, als ze daadwerkelijk doorgevoerd worden. Het idee van de overheid is namelijk om de boeren te onteigenen. Ze krijgen een aanbod om hun bedrijf te verkopen. Als eigenaren het verkoopaanbod weigeren, kunnen ze alsnog gedwongen worden om hun grond te verkopen.

Voor de onteigening moet heel wat geld tevoorschijn getoverd worden. Het plan zou in totaal zo’n 17 miljard euro aan belastinggeld moeten gaan kosten. Een alternatief plan, waarbij de overheid productierechten van veehouders opkoopt, is weliswaar goedkoper, maar heeft alsnog een prijskaartje van 9 miljard.

Niet definitief

Volgens NOS zijn er nog andere opties om de uitstoot van stikstof af te remmen en is er officieel ‘nog niks besloten’. Het demissionaire kabinet zou de knoop zelf niet door gaan hakken, meldden politieke insiders. De kans zou groot zijn dat het bij de formatie aan tafel uitgevochten mag worden.

Verschillende politici, zoals Caroline van der Plas, hebben hun weerstand al laten horen. De BBB-leider is met stomheid geslagen. "NL lijkt wel een communistische staat te worden", schrijft ze op Twitter.

‘Echt een heel slecht idee’

Landbouworganisatie LTO zou volgens NRC aan het plan hebben meegewerkt. Dirk Bruins, voorzitter van LTO Noord, vertelt aan RTV Drenthe echter dat die berichtgeving ‘complete onzin’ is. “Wij zijn altijd tegen onteigening geweest.”

Bruins is zelf voorstander van een alternatief plan, dat de LTO in samenwerking met Natuurmonumenten en andere organisaties heeft gemaakt. Daarbij hoeven boeren niet te worden onteigend, wat Bruins ‘echt een heel slecht idee’ noemt. "Vrijwillig verkopen of verplaatsen is iets anders dan onteigenen. Want dan zeg je gewoon: u mag hier niet meer zijn, en wat u ook vindt, we pakken de boel van u af. Dat gaat veel te ver."

Nieuws
  • NOS, RTV Drenthe, NRC
  • Pro Shots