Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Agent die op trekker met Jouke (16) schoot vervolgd voor poging tot doodslag

Op 5 juli 2022, tijdens een van de boerenprotesten, schoot een agent op een trekker met daarin de 16-jarige Jouke. Vandaag is bekend gemaakt dat de politieman in kwestie wordt vervolgd voor poging tot doodslag.

Agent

Foto boven van boerenprotesten 2020 op de A32 ter illustratie

Tijdens de boerenprotesten halverwege 2022 bestuurde de toen 16-jarige Jouke een trekker. Op de A32 bij Heerenveen waren op dat moment ook politieagenten aanwezig. Toen de jongen er op een gegeven moment vandoor ging in zijn trekker, loste een agent een schot. De tiener werd gelukkig niet geraakt.

Maar daarmee was de kous niet af. In eerste instantie werd Jouke zelf aangehouden op verdenking van poging tot doodslag. Al snel kwam het OM echter tot de conclusie dat de 16-jarige tijdens het wegrijden niemand probeerde aan te rijden en dus niks strafbaars had gedaan. Maar voor de agent die het schot loste, ligt dat wellicht anders.

'Gericht geschoten'

Zo liet het OM enkele weken na het incident weten een onderzoek te zijn gestart. "Hij (de agent, red.) heeft op 5 juli 2022 zijn vuurwapen op een zodanige manier gebruikt, dat er voor het OM voldoende redenen zijn voor een onderzoek naar een poging tot doodslag", aldus het persbericht van 22 juli 2022. "De politieagent heeft gericht geschoten tijdens een incident onderaan de oprit van de A32 bij Heerenveen."

Ook meldde het OM dat de beelden uitvoerig zijn bekeken en dat de Rijksrecherche meerdere getuigen heeft gesproken. "Het OM is op basis van dit onderzoek van oordeel dat deze politieagent ten onrechte gericht op de jongen heeft geschoten", aldus justitie. "Van direct gevaar voor het leven van de agent of dat van anderen was op dat moment geen sprake."

Vervolging

Inmiddels is het strafrechtelijk onderzoek afgerond. De conclusie van het Openbaar Ministerie: de agent wordt vervolgd voor poging tot doodslag. Wanneer de zaak voorkomt is nog niet bekend.

Nieuws
  • NOS
  • NL Beeld / Proshots, Twitter