Wat moet je nou met stierensperma denk je misschien wel. Nou, dit teelvocht kan wel degelijk een kostbare waarde hebben. Het zaad van de stieren wordt namelijk gebruikt om onvervangbare genetische lijnen door te zetten.
Kunstmatige inseminatie
Zo zijn er nog maar een paar restjes sperma van een prijswinnende Charolais-stier die inmiddels is overleden. Dit zaad wordt voor meer dan 500 pond verkocht. Det tank zelf, is zo ongeveer 2000 pond waard. Dat zijn behoorlijk wat knaken voor wat sperma.
Het moet voor de dieven wel een hele onderneming geweest zijn volgens BBC. Dit omdat je specialist moet zijn voor het bewaren van stierenzaad. Zo moet het onder andere ingevroren worden en blijven, anders sterven de zaadcellen af. Dat is niet de bedoeling, aangezien het gebruikt wordt voor kunstmatige inseminatie.
Door de kou is het ook nog eens gevaarlijk om zomaar deze tanks mee te nemen. Mensen die het sperma gebruiken en opslaan moeten daarom ook speciaal opgeleid en geregistreerd zijn. Daarnaast moeten de tanks een paar maal per jaar bijgevuld worden. Met het zaad van stieren wel te verstaan.
Vervoer
De tanks kunnen vervoerd worden met een auto, maar dat is nog een heel gedoe. Zo moeten ze vastgemaakt worden met een veiligheidsgordel en moet er heel voorzichtig gereden worden. Straks valt de deksel eraf en zit je hele achterbank onder het zaad. Dat wil je niet.
Het is niet bekend wat de grootte was van de gestolen tanks. Wel wordt er benoemd dat de tanks en inhoud een aanzienlijke waarde hebben. Stierensperma kan namelijk heel veel waard zijn als het van goede kwaliteit is.
- BBC
- Adobe Stock