Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Oud-Hells Angel Lysander de R. overgeplaatst op verdenking van intimidatie personeel en medegedetineerden

Lysander de R. is dinsdagavond uit zijn cel in het Justitieel Complex Zaanstad gehaald en overgeplaatst naar de Penitentiaire Inrichting in Krimpen aan den IJssel. Het oud-Hells Angels-kopstuk van de Haarlemse chapter zou zich schuldig hebben gemaakt aan het intimideren van personeelsleden en medegedetineerden.

Lysander de R.

De R. zat in Zaanstad een straf van negen jaar uit. Onder andere voor bedreiging, mishandeling, afpersing en brandstichtingen. Vanuit het Justitieel Complex richtte hij een nieuwe motorclub op: de MC Hardliners.

'Schrikbewind'

Maar naast zijn nieuwe motorclub bezigt Lysander de R. zich met meer zaken in de gevangenis, schrijft De Telegraaf vandaag. De krant meldt bezorgde personeelsleden binnen de gevangenis te hebben gesproken en definieert de huidige situatie in Zaanstad zelfs als 'een schrikbewind'. Een klimaat waarin zowel personeelsleden als medegedetineerden worden geïntimideerd.

De R. en de mensen die hem steunen staan volgens De Telegraaf bovendien inmiddels bekend als 'het Kartel van Zaanstad'. Onder andere door de machtspositie die de oud-Hells Angel binnen de gevangenis verworven zou hebben, met 'doodsbange leidinggevenden' tot gevolg.

Overplaatsing

Naar aanleiding van het Telegraaf-onderzoek naar Lysander de R. doet de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zelf onderzoek naar de incidenten en zegt de zaak serieus te nemen. Onderdeel van dat 'serieus nemen' lijkt de rappe overplaatsing van De R. naar Krimpen aan den IJssel, al is dat niet officieel bevestigd door de DJI.

Misschien ook voor jou:
De bloederigste, de oudste en de duurste moorden op de wallen
Misdaad
  • Telegraaf