@media (max-width: 679px){#fig-6147cb6fc3c2c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6147cb6fc3c2c img{#fig-6147cb6fc3c2c img.lazyloading{width: 624px;height: 468px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6147cb6fc3c2c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6147cb6fc3c2c img{#fig-6147cb6fc3c2c img.lazyloading{width: 980px;height: 735px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1000px){#fig-6147cb6fc3c2c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6147cb6fc3c2c img{#fig-6147cb6fc3c2c img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1001px) and (max-width: 1440px){#fig-6147cb6fc3c2c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6147cb6fc3c2c img{#fig-6147cb6fc3c2c img.lazyloading{width: 1400px;height: 788px;}}@media (min-width: 1441px){#fig-6147cb6fc3c2c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6147cb6fc3c2c img{#fig-6147cb6fc3c2c img.lazyloading{width: 1900px;height: 814px;}}Iedereen beeft voor Lysander de R. - de gevaarlijkste gevangene van Nederland

Iedereen beeft voor Lysander de R. - de gevaarlijkste gevangene van Nederland

Onlangs werd de voormalig president van de Haarlemse Hells Angels Lysander de R. (39) vanuit Justitieel Complex Zaanstad overgeplaatst naar een andere gevangenis. De oprichter en leider van motorclub Hardliners MC zou personeelsleden en medegedetineerden intimideren en er zou in zijn cel zelfs een dodenlijst met namen van gevangenispersoneel zijn gevonden. “De R. beschikt over gegevens van afdelingshoofden en andere leidinggevenden. Sommigen zijn doodsbang en durven niet meer tegen hem op te treden.”

“Een keihard en beestachtig chapter. Alles was erop gericht de baas in Haarlem te zijn en te blijven,” aldus de rechtbank in juli 2018 tijdens de uitspraak tegen drie kopstukken van de beruchte Haarlemse Hells Angels. President Lysander de R. werd veroordeeld tot negen jaar cel vanwege onder meer afpersing, mishandelingen en bedreigingen. Hij was sinds 2014 leider van een criminele organisatie die volgens de rechtbank in Haarlem en omgeving ‘een waar schrikbewind’ voerde.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

De leden die na zijn verkiezing bleven ‘wisten wat de lijn was en zetten die voort’. Twee andere kopstukken, sergeant-at-arms (ordehandhaver) Ricardo van der H. (nu 46) en treasurer (penningmeester) Frank L. (inmiddels 41) kregen zeven en vijf jaar cel.

Ook in de bajes zit Lysander de R. allesbehalve stil. Zo richt hij in mei 2019 vanuit de gevangenis de nieuwe motorclub Hardliners MC op. Hun logo lijkt provocerend veel op dat van de Hells Angels waar hij met bad standing uit zou zijn gegooid. Het lettertype van de emblemen, de kleurstelling roodwit en ook de vleugel zijn identiek, maar in plaats van een doodshoofd is er een haai te zien. Hardliners groeit door zijn expansiedrift al snel uit tot een motorclub van flinke proporties. Van alle outlaw motorclubs kent het de laatste jaren de snelste groei. Dat komt niet alleen doordat het relatief makkelijk is om lid te worden, maar ook doordat Hells Angels, Satudarah, No Surrender en Caloh Wagoh inmiddels allemaal verboden zijn in Nederland, hoewel nog niet alle vonnissen definitief zijn. Hardliners MC telt nu ongeveer tweehonderd leden en 22 chapters. In een voortgangsrapport over de aanpak van motorbendes dat in juni 2021 verscheen, staat dat de politie bijna negentig leden van Hardliners in beeld heeft. In het rapport – dat is opgesteld door gemeenten, politie, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en de Koninklijke Marechaussee – wordt Hardliners ‘een bende van stevige omvang’ genoemd, ‘waar ook de problematiek van ondermijnende criminaliteit duidelijk naar voren komt’. Leden van de motorclub kwamen in 2020 nadrukkelijk naar voren bij een reeks incidenten in Noord- Holland, onder meer tussen leden van Satudarah. Het betreft onder meer explosies bij woningen, autobranden, een schietpartij en afpersing.

@media (max-width: 680px){#fig-6147cb6fc475a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6147cb6fc475a img{#fig-6147cb6fc475a img.lazyloading{width: 624px;height: 0px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6147cb6fc475a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6147cb6fc475a img{#fig-6147cb6fc475a img.lazyloading{width: 980px;height: 0px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6147cb6fc475a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6147cb6fc475a img{#fig-6147cb6fc475a img.lazyloading{width: 1272px;height: 0px;}}
Lysander de R. (links) in de rechtbank in 2018.

Rustig uitslapen

Vorige maand schreef De Telegraaf dat Lysander de R. binnen Justitieel Complex Zaanstad voor een schrikbewind zorgde. Hij zou gevangenispersoneel en medegedetineerden intimideren en Hardliners volledig aansturen vanuit de grootste en modernste gevangenis van Nederland. De R. werd al snel voorzitter van de Gedetineerdencommissie (Gedeco) op de afdeling Oost 600; de machtigste positie voor een gevangene. Hij kon daardoor voor overleg op afdelingen komen waar andere gedetineerden geen toegang hebben. “De R. bepaalt wat er gebeurt met geld voor activiteiten op de afdeling, wat en wie er komt op de afdeling en zelfs wanneer er iemand mag stofzuigen zodat hij rustig kan uitslapen,” zegt een bron tegen de krant. “Hij is ook meermalen gezien in de hokken van medewerkers, waar hij gewoon achter een computer mag zitten. Hij bedreigt andere gedetineerden en perst ze af. Hij leidt de club door gesprekken te voeren met een naar binnen gesmokkelde telefoon die een andere gedetineerde op zijn cel bewaart. Inspecties op zijn cel hebben dus geen zin.” De R. zou ook beschikken over gegevens van afdelingshoofden en andere leidinggevenden.

“Sommigen zijn doodsbang en durven niet meer tegen hem op te treden. Niemand durft zijn vingers te branden aan De R. De angst is groot,” aldus dezelfde bron. Medegedetineerden en personeelsleden zouden het verhaal bevestigen.

EEN INGEWIJDE: ‘HIJ IS KNETTERGEK, ZEER GEWELDDADIG EN MANIPULEREND. DIE WORDT OP EEN BEPAALD MOMENT IN EEN TONNETJE TERUGGEVONDEN. HIJ LIJDT AAN GROOTHEIDSWAANZIN’

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Klager mishandeld

Op de afdeling Oost 600 waar De R. de dienst uitmaakte, werd in een computer een keylogger gevonden waarmee mogelijk malware is verspreid. Met een keylogger kunnen toetsaanslagen en muisbewegingen van een gebruiker geregistreerd worden. Hierdoor kunnen buitenstaanders heimelijk inloggen en persoonlijke data stelen. Het apparaatje dat lijkt op een usb-stick is niet van personeelsleden, dus de zorgen zijn direct groot. De Telegraaf suggereert dat De R. er meer van weet. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) bevestigt dat er inderdaad een keylogger in Zaanstad is gevonden, maar dat het is uitgesloten dat die is geplaatst door een gevangene en is ingezet voor criminele doeleinden. “De betreffende personeelsleden zijn geïnformeerd dat namen en zakelijke mailadressen en nummers bij leden van de gedetineerdencommissie terecht zijn gekomen,” zo klinkt het. “Deze gegevens zaten in stukken voor de commissie, en dat had niet mogen gebeuren.” Bewakers en ook medegedetineerden op afdeling Oost 600 ergeren zich dan al langer aan Lysander de R., een van de beruchtste criminelen van Zaanstad. Volgens ingewijden maakt hij deel uit van het ‘Kartel van Zaanstad’: een drietal dat naast De R. zou bestaan uit een van de verdachten uit het Marengo-proces rond Ridouan Taghi en een verdachte van de vergismoord op de Amsterdamse dj Djordy Latumahina. Cipiers en gedetineerden trekken meerdere keren bij leidinggevenden aan de bel over het gedrag van De R., maar volgens hen gebeurt daar te weinig mee. Een personeelslid: “Klachten die worden ingediend bij een afdelingshoofd belanden bij De R. Die intimideert vervolgens de personen van wie de meldingen afkomstig zijn.”

Een van de melders zou mishandeld zijn, maar sancties blijven uit.

Het incident werd zelfs op camera vastgelegd, maar de beelden zijn niet gebruikt als bewijs. Ook na het indienen van een schaderapport wordt de Hardliners-baas de hand boven het hoofd gehouden. Hij hoeft uiteindelijk niets te betalen.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws