Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Frits Barend over conflict met Hells Angels: 'En die geeft hem twee klappen van achteren'

De presentator blikt terug op het moment dat hij samen met collega-presentator Henk van Dorp werd aangevallen door een paar leden van de Hells Angels.

Hells Angels

Frits is nou niet iemand waarvan je denkt: zo, daar moet je geen ruzie mee krijgen. Toch zegt de inmiddels 76-jarige Barend dat hij vroeger wel degelijk 'een straatvechtertje' was. Aanleiding is een demonstratie van Cambodjaanse vechtkunst in Beter Laat Dan Nooit, een programma waar de tv-maker aan meedoet.

Sterker, Frits heeft in het verleden 'behoorlijk wat geknokt', zegt hij. "Mijn tanden zijn ook echt bij een knokpartij naar achteren geslagen."

Hells Angels

Op latere leeftijd kreeg Frits ook te maken met geweld. Dat was in de tijd dat hij samen met collega Henk van Dorp het succesvolle praatprogramma Barend & Van Dorp presenteerde.

Frits: "Henk is in elkaar geslagen. Hij zit in de schmink, heeft zijn bril af en heeft -12, bij wijze van spreken. Toen kwam er een kerel die zei: als jij niet je excuses aanbiedt… En die geeft hem twee klappen van achteren. Toen ben ik er met mijn stomme kop tussen gesprongen. Toen waren ze ineens weg."

Het incident speelt zich zo'n tien minuten voor aanvang van het programma af. Ergens aan het eind van het jaar 2000. "Dat was heel heftig", vervolgt Frits. "Dat heeft een ongelooflijke inbreuk op onze journalistieke onafhankelijkheid gemaakt."

'Dat pikken wij niet'

Vlak na de mishandeling beginnen Frits en Henk hun uitzending met de boodschap dat de Hells Angels een 'gewone motorclub' is. Henk van Dorp destijds in Trouw: "Je kan zeggen dat we gezwicht zijn voor geweld. Maar wat kon ik anders?"

Later zou President Big Willem van het Amsterdamse chapter van de club in Het Parool verklaren waarom Frits Barend en Henk van Dorp een paar kerels op visite kregen. In de uitzendingen werden de Hells Angels volgens hem steeds weggezet als een criminele organisatie. Big Willem in de krant: "En dat pikken wij niet. We zijn puur een motorclub van vrije jongens aan de rand van de maatschappij."

In 2019, zo'n 19 jaar na het incident in de studio, werd de club verboden door de Hoge Raad. Dit omdat de club volgens de rechters 'geweld en misdrijven verheerlijkt en faciliteert'.

Misdaad
  • Metro Nieuws, Trouw, Parool
  • NL Beeld / Patrick van Emst