Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Justitie: 'Outlaw motorcycle gangs' bewegen zich steeds meer onder de radar in Nederland

Er zijn inmiddels meerdere 'outlaw motorcycle gangs' verboden in Nederland, maar dat betekent natuurlijk niet dat ze niet meer bestaan.

Gangs

Motorclubs bestaan al tientallen jaren in Nederland. Dat begon eind jaren 70 met de Hells Angels Holland, het eerste Europese 'chapter' van de van oorsprong Amerikaanse club. En in de jaren 80 en 90 kwamen daar andere clubs bij. In diezelfde periode bleek echter dat verschillende motorclubs zich bezighielden met georganiseerde misdaad.

Vanaf dat moment begon justitie, mede door nieuwe regelgeving, met het gericht aanpakken van de 'Outlaw Motorcycle Gangs'. Deze OMG's zijn clubs waarvan de leden zich volgens justitie niet aan de wet gebonden voelen. De aanpak van motorclubs werd in 2012 nog verder uitgebreid en sindsdien zijn er zeven clubs verboden in Nederland: Hells Angels, Satudarah, Bandidos, Caloh Wagoh, No Surrender, Catervarius en Hardliners.

Nog steeds actief

"Deze verboden zijn inmiddels allemaal onherroepelijk", zo is te lezen in een rapport van de Rijksoverheid. "De zichtbaarheid van OMG’s in het straatbeeld is hiermee verminderd. Maar dat wil niet zeggen dat deze en andere OMG’s zijn verdwenen uit ons land."

Volgens de bevindingen lijken de leden actief te blijven in nieuwe en kleinere OMG's. En daarmee lijken ook 'verschillende criminele processen' door te gaan.

In een recentelijk gepubliceerd artikel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt OMG-expert van het OM Niels Huisman dat.

Huisman: "Dat clubs verboden zijn, wil niet zeggen dat ze weg zijn. Deels gaan ze nu ondergronds, deels vindt er versplintering plaats: er ontstaan nieuwe clubs, met nieuwe namen en clubkleuren."

Volgens Niels Huisman is het daarom noodzakelijk dat politie en justitie samenwerken met gemeentes. Op die manier kunnen bijvoorbeeld clubhuizen gesloten worden. Dat gebeurde onder meer in Raamsdonk, Heiloo en Utrecht. Huisman stelt echter dat het sluiten van zo'n clubhuis natuurlijk niet betekent dat de leden elkaar niet meer opzoeken. Dat gebeurt dan gewoon ergens anders.

Misdaad
  • Ministerie van Justitie en Veiligheid, Crimesite
  • NL Beeld / Max PPP