Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Strafeisen tegen leden van 'de moordmachine van Delano R.' bekend: 6 keer levenslang

Het OM heeft in hoger beroep levenslange gevangenissen geëist tegen leden van motorbende Caloh Wagoh. De club zou een soort 'moordbende' zijn geweest, die liquidaties uitvoerde in opdracht van andere criminelen.

Eris

Op dinsdag 5 juli 2022 deed de rechtbank uitspraak in de zaak Eris. Delano R., Feno D. en Jermaine B. werden toen tot levenslang veroordeeld wegens meerdere liquidaties en verschillende moordpogingen en -opdrachten. Andere verdachten kregen toen gevangenisstraffen opgelegd oplopend tot wel 30 jaar. Enkele verdachten werden vrijgesproken. Tony de G, de kroongetuige die justitie van veel informatie voorzien heeft, kreeg 10 jaar cel.

De rechtbank sprak destijds over 'een criminele organisatie, die zich fulltime met het plegen van liquidaties bezighield, zo nodig 24 uur per dag.' Delano 'Keylow' R. wordt gezien als leider van het stel.

'Moordmachine'

In Eris staat in totaal bijna 20 personen voor de rechter op verdenking van betrokkenheid bij vijf liquidaties en elf uitlokkingen of voorbereidingen van liquidaties. Dit maakt het een van de grootste strafzaken ooit.

Meerdere veroordeelden werden door de rechtbank schuldig bevonden aan de huurmoorden op Justin Jap Tjong, Farid Souhali, Jair Wessels, Zeki Yumusak en Stefaan Bogaerts. De officier van justitie omschreef Caloh Wagoh al eens als 'de moordmachine van Delano R.' die de 'handel in de dood van mensenlevens als verdienmodel' had.

Leden van de inmiddels verboden motorclub (maar ook mensen van buiten de club) voerden volgens justitie en de rechtbank moordopdrachten uit voor andere partijen. Het OM stelt dat de meeste opdrachten voor het 'liquidatienetwerk' vermoedelijk afkomstig waren van Ridouan T. Laatstgenoemde staat echter niet terecht in de zaak Eris, maar werd vorige week tot levenslang veroordeeld in het Marengo-proces.

De strafeisen in hoger beroep

Op maandag 4 maart maakte het OM in hoger beroep bekend dat er in zes gevallen levenslang wordt geëist. Dit geldt voor Delano 'Keylow' R., Greg R., Jermaine B., Guyno O., Feno D. en Ferrel T. De eisen tegen de overige verdachten zijn tussen de 16 en 30 jaar celstraf. Dat meldt rechtbankverslaggever Saskia Belleman van de Telegraaf.

Delano R. leverde met zijn organisatie volgens het OM 'moord op bestelling'. Leider R. nam de opdrachten aan, en zorgde voor wapens, auto's en schutters, aldus justitie. Hij zou zijn kans hebben gegrepen en ingespeeld hebben op een 'onderwereldoorlog'. Een oorlog waar hij en zijn organisatie volgens justitie geld aan verdienden.

De aanklager noemt de moorden 'zeer gewelddadig'. Ze vonden plaats in de openbare ruimte en werden gepleegd met automatische wapens, soms zelfs onder toeziend oog van getuigen.

De forse strafeisen doet justitie op basis van miljoenen gekraakte PGP-berichten. Daarnaast zijn er 10,6 miljoen foto’s, ruim 100.000 e-mails, een kleine 200.000 filmpjes en 200.000 documenten gebruikt als bewijsmateriaal.

Ook de belastende verklaringen van kroongetuige Tony de G. hebben een rol gespeeld in ten laste legging. Evenals foto's en filmpjes die Caloh Wagoh-president Delano 'Keylow' R. nota bene zelf maakte. Hij bewaarde die naar eigen zeggen omdat hij bezig zou zijn met een documentaireserie voor Vice en RTL.

De uitspraak vindt naar naar alle waarschijnlijkheid pas over een half jaar - in het najaar van 2024 - plaats.

'Keylow'

Delano 'Keylow' R. (1970) was een van de eerste gangsterrappers van Nederland. Tientallen jaren terug richtte hij de Haagse Crips op, een Nederlandse tak van de bekende Amerikaanse bende. Daarover sprak hij ook op tv in programma's als De Wereld Draait Door en Eenvandaag. Later werd hij president van de omstreden motorclub Caloh Wagoh.

Misdaad
  • de Telegraaf
  • OM