Rustig trapt Kemal Zengin op het gaspedaal van zijn donkerkleurige Volkswagen. Hij is moe, na een paar uur kaarten met zijn maten in café Yakamoz aan de Alberdingk Thijmstraat in Venlo. De veertiger tuurt over de verlichte route die hij rijdt, terwijl het geronk van zijn auto zijn oren prikkelt. Het is in de nacht van maandag 21 op dinsdag 22 augustus 2017, buiten is het nog aangenaam warm.
Rond drie uur komt Zengin aan bij zijn woning aan de Klingerbergsingel in het Venlose stadsdeel Blerick. De kalende nachtbraker parkeert zijn bolide, doet zijn autogordel af, haalt de sleutel uit het contactslot en stapt uit zijn voertuig. Onwetend van het lot dat hij tegemoet gaat. Een tiental stappen nog en dan is hij thuis, waar zijn echtgenote en haar kinderen al geruime tijd op één oor liggen.
Wat de Limburger van Turkse komaf niet in de gaten heeft, is dat hij bespied wordt vanuit een Volkswagen Caddy die even verderop in de straat geparkeerd staat. Plots springen de lampen van het kleine bestelbusje aan. Zengin schrikt.
Dan wordt hij aangesproken door een man die uit de Caddy is gestapt, zo is later op bewakingsbeelden te zien. De gedachten van Kemal Zengin zullen ongetwijfeld op volle toeren gedraaid hebben op dat moment.
Geen schijn van kans
De latere moordenaar en het slachtoffer kijken elkaar een fractie van een seconde recht in de ogen. Er volgt een korte woordenwisseling, terwijl Zengin nog met één arm in de richting van zijn woning wijst. Een drietal seconden verstrijkt. Pas dan lijkt Zengin te beseffen dat hij in groot gevaar verkeert, want hij loopt een paar meter achteruit.
Er is voor de Blerickenaar echter geen ontkomen meer aan: de schutter rent naar hem toe, waarna er meerdere keiharde knallen volgen vanuit een vuurwapen: bam, bam, bam. Zengin, vader van een zoon en twee dochters, valt direct neer. Hij heeft geen schijn van kans. De kogels die zich in zijn forse lichaam hebben geboord, doen in no time hun verwoestende werk.
Zengins zoon, die in allerijl vanuit de nabijgelegen woning is toegesneld, doet nog een poging om te helpen. Maar tevergeefs. Zijn vader sterft in zijn armen. In minder dan een minuut heeft het drama zich voltrokken. Midden op straat, waar het tot vlak voor de fatale schietpartij urenlang muisstil is geweest.
De moordenaar stapt na het afvuren van de dodelijke schoten in de VW Caddy en slaat samen met de chauffeur op de vlucht. Hevig geschrokken omwonenden zijn ondertussen wakker geworden van de pistoolschoten en bellen onmiddellijk de politie. Niet veel later is het op de plaats delict een komen en gaan van speurders.
Die inventariseren vliegensvlug, maar nauwgezet, de situatie ter plekke. Het stoffelijk overschot wordt vrijwel meteen afgeschermd voor nieuwsgierige pottenkijkers, waarna een groot rechercheonderzoek naar de liquidatie wordt opgestart. Omdat de eerste uren hierin heel belangrijk zijn, steken de rechercheurs en hun leidinggevenden direct de koppen bij elkaar om de feiten op een rijtje te krijgen.
Iets zat Kemal dwars
Er wordt gekeken hoe het privéleven van de doodgeschoten Zengin er precies uit heeft gezien. Hij is tot aan zijn plotse dood koerier bij een pakketdienst. Soms staat hij in de kroeg van zijn broer als die op vakantie is, zoals op de avond voorafgaand aan de moord. Helemaal smetteloos blijkt zijn verleden echter niet te zijn: buiten het zicht van zijn dierbaren laat hij zich ook in met foute zaken.
Met drugspraktijken welteverstaan, zo ontdekt de recherche. Maar in welke rol de Blerickenaar precies actief is geweest in de onderwereld, dát kunnen de speurders niet meteen achterhalen. De familie van Kemal heeft van deze criminele achtergronden nooit weet gehad; hun familielid was een gesloten persoon, zo verklaren ze.
Kemals toegesnelde zoon doet nog een poging om hem te helpen. Maar tevergeefs. Zijn vader sterft in zijn armen.
Bekenden van Zengin vertellen de rechercheurs wel dat hem in de tijd voor de moord iets dwarszat. De speurders concluderen daaruit dat de veertiger vlak voor zijn brute dood verwikkeld moet zijn geraakt in ‘iets’ wat hem fataal is geworden. Een conflict. Maar waaróver dan precies?
Dat achterhalen blijkt voor de speurders een meer dan hels karwei. Er zou een mogelijk verband zijn met een megapartij coke van 1800 kilo, die in de winter van 2016 is onderschept in Medemblik. De vermoorde Kemal Zengin zou een rol hebben gespeeld bij de mislukte doorvoer van de drugs en dat zou het motief voor de moord geweest kunnen zijn.
Maar die veronderstelling hardmaken met direct bewijs lukt de opsporingsdiensten niet. Al heeft de manier waaróp Kemal Zengin om het leven is gebracht, alles weg van een brute afrekening in de onderwereld.
De ex-rechercheur als detective
Bij de familie van de geliquideerde Kemal Zengin was de wanhoop over een uitblijvende doorbraak in het onderzoek zo groot dat er op een bepaald moment besloten werd om de beloning van justitie te verhogen van 20.000 naar 80.000 euro.
Eerder werd ook al een privédetective ingeschakeld om een doorbraak te forceren. Deze John Vullers uit Roermond is een voormalig politieagent die jarenlang bij de recherche heeft gewerkt en die daarna enige tijd samenwerkte met Nederlands bekendste detective Ben Zuidema.
Vullers werd door de familie Zengin ook ingeschakeld om de contacten met politie en justitie te onderhouden.
Moordwapen achtergelaten
Uit onderzoek van beelden van beveiligingscamera’s blijkt dat de schutter er in zijn vluchtauto vandoor gegaan is via de A73 en al een uur na de moord arriveert in Amersfoort. Het voertuig, dat een maand tevoren blijkt te zijn gestolen vanaf een bedrijventerrein in Zoetermeer, wordt daar meteen in brand gestoken bij een fietstunnel aan de Liendertseweg.
De gevluchte verdachten willen hiermee kennelijk alle sporen uitwissen die naar hen kunnen leiden. Maar ze verkijken zich erop hoe effectief zo’n brandje is. De vlammen laten namelijk niet álles in rook opgaan.
Tijdens sporenonderzoek ter plekke stuiten de speurders in de half uitgebrande auto op iets heel opmerkelijks: een vuurwapen dat de inzittenden hebben laten liggen. Bizar, want hiermee werpen ze de opsporingsdiensten iets in de schoot dat goed zou kunnen helpen bij het onderzoek. En dat doet het ook: uit forensisch speurwerk blijkt dat het daadwerkelijk gaat om het gebruikte moordwapen.
Maar was het wel een foutje? Of heeft de dader geweten dat hij hierdoor toch nooit gevonden zou worden? Uit rechercheonderzoek komt naar voren dat er sprake was van een nauwgezette voorbereiding. In de nacht vóór de moord op de Klingerbergsingel heeft er minstens één voorverkenning plaatsgevonden, zo ontdekt het rechercheteam. Vanuit de eerdergenoemde Volkswagen Caddy werden toen met een mobiele telefoon foto’s gemaakt van de omgeving van de woning van Kemal Zengin.
Gekraakte chatberichten
De nabestaanden van Zengin hopen lange tijd dat ze ooit zullen horen wie hem om het leven bracht en waarom. Maar wat de rechercheurs in deze zaak ook proberen, tot een doorbraak komt het niet.
Ook niet als justitie een beloning van 20.000 euro uitlooft voor de gouden tip. Het is overigens niet heel vreemd dat zo’n bedrag niks oplevert als het gaat om een afrekening in het criminele milieu. Mensen die wat weten over zo’n moord bedenken zich wel een paar keer voor ze naar de politie stappen. Twintig mille is relatief weinig als je dat afzet tegen het risico dat je loopt als je gaat praten.
De recherche blijft op de achtergrond nog lange tijd proberen om bepaalde lijntjes aan elkaar te verbinden, om zo alsnog een oplossing in deze zaak te kunnen forceren. In februari 2019 lijkt er sprake te zijn van vooruitgang, als in Antwerpen een man uit Den Haag wordt gearresteerd. Een aanhouding die verband houdt met een actie van een maand eerder, toen twee inwoners van Rotterdam aangehouden werden. Niet omdat ze verdacht werden van het daadwerkelijk doodschieten van Kemal Zengin, maar wel van het stelen van de Volkswagen Caddy die bij de moord is gebruikt als vluchtauto.
Hierna blijft het lang stil in deze zaak. Heel lang. Maar dan gebeurt er in het laatste deel van 2024 iets verbazingwekkends wat tot grote opwinding leidt bij het rechercheteam. Deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) blijken versleutelde chatberichten te hebben gekraakt in het onderzoek Eris, gericht op liquidaties die leden van motorclub Caloh Wagoh in opdracht van Ridouan Taghi zouden hebben uitgevoerd. In die chatgesprekken, die een jaar of acht geleden hebben plaatsgevonden, dus rondom het tijdstip van de liquidatie van Kemal Zengin, zijn foto’s van de Limburgse pakketbezorger te zien.
Zengin blijkt, zo vermoeden politie en justitie althans, door zogeheten spotters nauwgezet in de gaten te zijn gehouden in de tijd voor de liquidatie. Ook komt er in de ontsleutelde chats een mediabericht voorbij waarin staat dat Kemal om het leven is gebracht tijdens een schietpartij aan de Klingerbergsingel in Blerick. In een ander gekraakt chatbericht reageert iemand die daar klaarblijkelijk opgetogen over is.
Die qua naam nog onbekend gebleven persoon schrijft: “Hahahahaha. Kapot van het lachen. Sir, ga uw pap klaarleggen.” Goed om te weten is dat ‘Sir’ volgens de recherche een bijnaam is die naar Ridouan Taghi verwijst. De opsporingsdiensten hebben dit vermoeden althans, maar honderd procent hardmaken kan men dit niet.
Eindelijk antwoorden?
Taghi is overigens géén verdachte in het Eris-proces. Hij is volgens justitie opdrachtgever van Caloh Wagoh geweest, maar hij is ook al hoofdverdachte in het Marengoproces, waarin hij tot levenslang is veroordeeld en waarin het hoger beroep nog loopt. Justitie heeft er daarom voor gekozen om de topcrimineel niet mee te nemen in het Eris-onderzoek.
Diezelfde speurders beschikken nu dus over concrete informatie dat leden van de beruchte motorclub Caloh Wagoh achter de moord op Zengin zouden zitten. Wat zou betekenen dat er sprake is van een enorme doorbraak in een zaak die de laatste jaren – ondanks meerdere arrestaties – eigenlijk vooral muurvast heeft gezeten.
De moord leidt tot grote vrolijkheid. ‘Hahahahaha. Kapot van het lachen’ appt een betrokkene aan iemand die met ‘Sir’ aangesproken wordt
De speurders hebben het opduiken van de gekraakte berichten ook gemeld aan de nabestaanden van Kemal Zengin, die daar opgetogen op reageerden. Eindelijk schot in de zaak. Eindelijk een kans dat er toch nog antwoorden komen op de talloze vragen waar ze als familie al jaren mee worstelen.
Belangrijke vraag is nu: gaat het OM in Limburg verder met de opgedoken informatie? Woordvoerster Renate Peters kan daar nog geen duidelijkheid over geven. “Het OM kan wel bevestigen dat er in het Eris-onderzoek nieuwe informatie over de Zengin-moord is binnengekomen.” Er wordt intern overleg gevoerd, zo laat ze weten, en naar verwachting wordt er begin dit jaar een besluit over genomen.
Dat er eerst goed naar gekeken moet worden, heeft alles te maken met het feit dat de betrokkenen bij de dood van Zengin in de Eris-zaak levenslang kunnen krijgen. Er dan nog een straf voor de moord op pakketbezorger aan toevoegen, is niet mogelijk.
Justitie heeft in het Eris-onderzoek in totaal 21 verdachten strafrechtelijk vervolgd. Vier van hen werden in de zomer van 2022 tot levenslang veroordeeld, veertien personen kregen veroordelingen van één tot dertig jaar celstraf aan hun broek, terwijl er drie vrijuit zijn gegaan. In negentien zaken stond een uitspraak in hoger beroep bij het gerechtshof gepland op 5 december afgelopen jaar. Maar dat is uitgesteld vanwege de nieuwe informatie die boven water is gekomen over de moord op Kemal Zengin. Want in de onderschepte chats zijn mogelijk aanwijzingen te vinden over ándere zaken, waaronder aanvullend bewijs over feiten waar leden van Caloh Wagoh al voor veroordeeld zijn.
Nog een cold case in Blerick
Het Venlose stadsdeel Blerick kent nóg een moord die al jaren wacht op een definitieve oplossing: op 15 juni 2001 werd namelijk Dogan Manan doodgeschoten. Deze 28-jarige Manan was afkomstig uit Turkije.
Net zoals bij Kemal Zengin kwamen de opsporingsdiensten erachter dat hij actief was in de onderwereld. De speurders hielden het erop dat hij slachtoffer was geworden van een keiharde afrekening in het drugsmilieu.
In deze moordzaak werd na enige tijd een aantal verdachten aangehouden, maar tot een veroordeling kwam het niet, het bleef bij een straf voor betrokkenheid bij een drugsdeal.
Familie en kennissen van de Limburgse Turk hopen al jaren dat ze toch nog antwoorden zullen krijgen op hun vragen over de moord. Wie meer weet, kan dit weekblad tippen via redactie@panorama.nl.
Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?
Abonneer nu en profiteer!
Probeer direct- ANP, Google Street View, e.a.