In de nacht van vrijdag op zaterdag werd het centrum van Assen opgeschrikt door een explosie. Niet veel later werd duidelijk dat een aantal criminelen de deur van het Drents Museum had opgeblazen, om vervolgens binnen te dringen en een aantal zeer kostbare goudschatten buit te maken.
De gestolen voorwerpen waren onderdeel van Dacia - Rijk van goud en zilver, een archeologievertoning over Dacië - in het Latijn: Dacia, een rijk in de klassieke oudheid in het gebied wat nu Roemenië is. In het Drents Museum konden bezoekers de afgelopen tijd meer 673 goud- en zilverschatten bewonderen waarvan sommige zelfs uit de 20ste eeuw voor Christus stammen.
Beelden
Tijdens een persconferentie op zaterdag maakte de politie al bekend dat er beelden zijn van de daders en het moment waarop zij de deur van het Museum opbliezen. Later die dag werden de beelden gedeeld.
Op de beelden, te zien op het YouTube-kanaal van de Politie Eenheid Noord-Nederland, is te zien dat een drietal personen een buitendeur openmaakt. Even later volgt een gigantische knal. Waarschijnlijk zijn de daders niet meer dan drie minuten binnen geweest. De politie vraagt om tips of informatie over de verdachten.
Er zijn voor zover bekend geen aanhoudingen verricht. Wel wordt een aanknopingspunt rondom een mogelijk betrokken auto onderzocht; onder een viaduct bij het plaatsje Rolde, vlakbij Assen, werd een aangebrand voertuig aangetroffen, die vermoedelijk iets met de goudroof te maken heeft. De politie heeft laten weten dat ook de internationale opsporingsorganisatie Interpol is ingeschakeld om te helpen bij het onderzoek.
Buit
Zaterdag sprak Harry Tupan, de directeur van het Drents Museum, al van "een zwarte dag". Niet alleen voor het Drents Museum, aldus Tupan, maar ook voor het National History Museum in Boekarest, dat eigenaar is van de collectie goud- en zilverschatten.
Hoeveel de gestolen voorwerpen waard zijn, is niet bekend gemaakt, maar duidelijk is dat de daders in ieder geval een aantal topstukken van de collectie hebben buitgemaakt. Ook drie armbanden en de gouden helm van Cotofenesti zijn foetsie. De helm werd in ergens rond 450 voor Christus gemaakt en wordt door de Roemenen beschouwd als nationale schat.
- RTV Drenthe
- Politie, MoiraM - stock.adobe.com