Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

5 verdachten opgepakt in verband met 'Hollywood-achtige' goudroof (13,5 mln)

Bijna precies een jaar na de spectaculaire goudroof in Canada- er werden 6600 goudstaven gejat - heeft de politie vijf verdachten aangehouden. 

Goudroof

In april 2023 was de verdwijning van een gigantische lading goud groot nieuws. De staven hadden een waarde van 13,5 miljoen, en daarnaast zat er nog 2 miljoen aan cash in de container.

"Op dit moment houden we alle opties open en onderzoeken we hoe de container gestolen is", zei een politiechef destijds over de diefstal. Maar inmiddels is er meer duidelijk over de roof.

Lading 'vis'

De goudlading was via een vliegtuig vanuit Zwitserland naar Canada gebracht. Naar de Pearson-luchthaven, om precies te zijn. Daar werd het goud en cashgeld in een opslag gezet. s'Avonds, diezelfde dag nog, kwam er een man met een vrachtwagen langs. Die had, zo stelt de Canadese politie, vervalste papieren, waardoor hij in de buurt kon komen van het goud. De man laadde vervolgens de buit ter waarde van 15,5 miljoen euro in zijn eigen voertuig en deed daarna alsof hij een lading vis bij zich had. Op die manier kon hij ongezien van het terrein af rijden.

Van de miljoenen aan gestolen goud werden nog maar enkele tienduizenden euro's teruggevonden. De politiechef sprak destijds van een 'sensationele zaak', die 'zo in een Netflix-serie past'.

Meerdere verdachten

De inmiddels stinkend rijke 'vishandelaar' handelde niet alleen, aldus de Canadese autoriteiten. Er wordt gesproken van een zeer goed georganiseerde en professionele roofbende. Een groep die alles tot in de puntjes had uitgezocht.

Inmiddels zitten vijf vermeende leden van de bende dus achter slot en grendel, waaronder (oud)werknemers van luchtvaartmaatschappij Air Canada. De 25-jarige man die de vrachtwagen bestuurde, is nog voortvluchtig. Net als twee andere verdachten.

Diamantroof

De goudroof in Canada doet denken aan de diamantroof op Schiphol. Hoewel, de overval op de Amsterdamse luchthaven was nog wel een stukje spectaculairder. In 2005 werd er voor meer dan 70 miljoen euro aan diamanten geroofd op vliegveld Schiphol. De daders sloegen op de vlucht en verdwenen uiteindelijk met ongeveer de helft van de buit. In februari van dit jaar werd het vermeende 'meesterbrein' achter de operatie, Errol H.V., alsnog opgepakt op Ibiza. Ook andere verdachten zitten inmiddels achter tralies.

Misdaad
  • RTL Nieuws
  • Adobe Stock