In 2005 werd er voor meer dan 70 miljoen euro aan diamanten geroofd op vliegveld Schiphol. De daders sloegen op de vlucht en verdwenen uiteindelijk met ongeveer de helft van de buit. Toen enkele daders jaren later alsnog opgepakt werden, kregen ze behoorlijke celstraffen opgelegd. In afwachting van cassatie - een soort hoger beroep, maar dan bij het hoogste rechtscollege - werden de veroordeelden echter op vrije voeten gesteld. Onder anderen Errol H.V. ging er toen vandoor. Dat was in 2020. Een jaar later werd Errol veroordeeld tot 9,5 jaar celstraf.
H.V. wordt als het brein achter de diamantroof gezien, maar was van de aardbodem verdwenen. Tot begin deze maand, toen de 59-jarige beroepscrimineel ineens werd ingerekend door agenten op Ibiza.
Diamantrover had contact met krant
Nu blijkt dat er verschillende mensen al contact hadden met de gezochte H.V. Afgelopen zaterdag publiceerde de Telegraaf een stuk over de diamantrover. Errol ontmoette verschillende medewerkers van de Telegraaf in het geheim in Nederland en op Ibiza, de plek waar hij de afgelopen jaren werkte als masseur.
"De Schipholroof heeft me alleen maar ellende bezorgd", doet Errol uit de doeken. "Op diamanten rust een vloek. De roof betekende het einde van vriendschappen en familierelaties. Het is tijd om schoon schip te maken."
Het eerste deel van het interview staat online, het tweede volgt later. Daarin vertelt H.V. naar verwachting over wat er met de diamanten is gebeurd.
Film
Het AD schrijft bovendien dat Errol H.V. sinds januari 2023 contact had met Scenery, een Amsterdamse filmproducent. In vier dagen tijd hebben de filmproducenten de diamantrover uitvoerig gesproken over zijn leven en over de legendarische overval op het Nederlandse vliegveld. Ook hebben ze allerlei beeldmateriaal van zijn jeugd gekregen. Met de docu wil Scenery naar eigen zeggen 'het verhaal van alle kanten kritisch te belichten'.
Daarnaast zouden er ook plannen zijn om een scenario te schrijven voor een speelfilm of een serie over Errol H.V. Hoe ver de Amsterdamse filmproducent is met de productie van de docu is niet duidelijk.
- AD, de Telegraaf
- NL Beeld / Regiofotografie