In rond 2004/2005 maakt een groep mannen een plan om in één keer stinkend rijk te worden. Het doelwit: een partij diamanten ter waarde van vele tientallen miljoenen euro's. Genoeg om direct met pensioen te gaan. Ze jatten een Schiphol-busje en beginnen begin februari 2005 van dat jaar aan hun operatie. Die mislukt jammerlijk. De mannen in het busje worden aangesproken door personeel van het vliegveld en gaan ervandoor.
Dat betekent echter niet dat het plan in de kliko verdwijnt. Zo'n 2,5 week later ondernemen ze een nieuwe poging. Dit keer rijden ze in een KLM-busje het terrein op. In de buurt van platform B34 rijdt op dat moment een KLM cargowagen vol diamanten, die onderweg is naar een vrachtvliegtuig. De bestemming van dat toestel is vliegveld Deurne, vlakbij Antwerpen.
Bivakmutsen en automatische wapens
De mannen in het KLM-busje rijden de waardetransportwagen klem bij het vliegtuig en twee mannen in KLM-outfits springen uit het busje. Ze dragen automatische wapens. De twee KLM-medewerkers en de piloot - het personeel staat op het punt de diamanten in het vliegtuig te laden - worden op de grond gedwongen en de overvallers kapen het busje.
Door vlak achter een andere auto aan te rijden, komen de rovers moeiteloos door de slagbomen en verlaten ze het terrein. De buit, zo blijkt later: meer dan 70 miljoen aan diamanten.
Volgens de Telegraaf namen de overvallers voor 43.581.780,67 dollar mee. "Tien zakken en een doos bleven in een gestolen geldwagen achter, met een waarde van 29.156.247,67 dollar", aldus de krant.
Het is de grootste roof in de Nederlandse geschiedenis. De politie heeft in eerste instantie geen flauw idee hoe het zo makkelijk heeft kunnen gebeuren. Het vrachtplatform had immers zwaarbeveiligd moeten zijn. Later blijkt dat de dieven hulp hebben gekregen van luchthavenmedewerkers.
Errol H.V. slaat op de vlucht
In datzelfde jaar (2005) en in 2006 worden vijf verdachten opgepakt. Vier van hen komen echter weer op vrije voeten wegens gebrek aan bewijs, een vijfde overlijdt tijdens het proces.
Pas twaalf jaar na de beruchte overval verrichten de autoriteiten nieuwe arrestaties. Dit gebeurt na een uitgebreide undercoveractie. Vijf mannen, waaronder Errol H.V., worden opgepakt en veroordeeld. H.V. was volgens het OM en de rechter de bestuurder van het busje en het 'brein van de operatie'. In 2019 legt de rechter straffen op tot wel 7,5 jaar.
Het Hof maakt daar in 2021 straffen tot 9,5 jaar van. De veroordeelden mogen, tot verbazing van justitie, het hoger beroep in vrijheid afwachten. Ook na de veroordeling door het gerechtshof blijven Errol H.V. en mededader Marlon D. op vrije voeten, omdat ze in cassatie gingen. Ondertussen vlucht Errol naar het buitenland. En ook Marlon D. wordt in eerste instantie niet opgepakt. Dat laatste gebeurt wel in december van vorig jaar.
Verdachte wordt 'compleet verbouwd' opgepakt
Op 6 februari 2024 slaat de politie ook Errol in de boeien. Op dat moment houdt de beroepsovervaller zich schuil op Ibiza.
"Na een uitgebreide zoektocht werd hij gevonden in een villa op het eiland. Uiteindelijk werd hij dinsdag 6 februari gespot toen hij de woning verliet", meldt de politie volgens het Spaanse El Mundo. "Na hem een aantal kilometers te hebben gevolgd, stopten de agenten het voertuig, blokkeerden ze de weg met drie voertuigen en gingen ze over tot arrestatie."
Opvallend: volgens de berichten heeft de overvaller 'een veel jeugdiger uiterlijk en was hij veel dunner' dan op de foto's die de opsporingsdiensten in handen hebben. Volgens El Mundo sluiten agenten niet uit dat hij 'een aantal cosmetische ingrepen heeft gehad om zijn uiterlijk te veranderen'.
- AD, de Telegraaf, El Mundo
- Policía Nacional