Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Zaak rondom Tefaf-juwelenroof Maastricht door beruchte Pink Panther-bende blijkt 'grote puzzel'

Vandaag houdt de politie een grote zoekactie in verband met de grote Tefaf-juwelenroof in 2022. De daders en de miljoenenbuit zijn namelijk nog steeds foetsie.

Tefaf-juwelenroof

Vandaag zijn specialisten van de politie, het Landelijk Team Onderwaterzoekingen en de Belgische scheepvaartpolitie het water rondom het Belgische plaatsje Verviers aan het afspeuren. Met magneten wordt in de rivier de Vesder gezocht naar spullen die daar door de daders van de Tefaf-juwelenroof zijn achtergelaten. De Telegraaf schrijft dat er inmiddels iets uit het water is getakeld. Mogelijk 'de kolf van een vuurwapen of een houten moker'.

"We hopen dat we spullen terugvinden die gebruikt zijn bij de roof", aldus de onderzoeksleider in een verklaring. "Dat is dan weer een nieuw stukje dat gelegd kan worden in de grote puzzel."

Hollywood-achtige roof

Een puzzel dus. De zaak rondom de Hollywood-achtige juwelenroof in Maastricht blijkt ondanks meerdere aanknopingspunten lastig op te lossen. Hoewel de daders op beeld staan - ze droegen Peaky Blinders-achtige kleding, sloegen met grote hamers de vitrines van de Limburgse kunstbeurs in, jatten voor tientallen miljoenen aan juwelen en vluchtten op elektrische stepjes - lopen de brutale rovers nog altijd vrij rond.

Complexe zaak

Een groot onderzoeksteam van tientallen rechercheurs heeft al wel de complete vluchtroute in kaart gebracht - vanuit Maastricht reden de daders naar België, waar ze ergens langs het water in Verviers stopten. Daar vindt de zoekactie nu plaats. Bovendien is een deel van de buit teruggevonden in Israël en Hong Kong. Het internationale karakter van de superroof maakt het echter een behoorlijk complexe en tijdrovende zaak. Er zijn na twee jaar onderzoek zelfs nog geen personen aangehouden.

Beruchte Pink Panther-bende

Maar dat betekent niet dat de opsporingsdiensten geen flauw idee hebben wie er achter de roof zitten. Al langere tijd worden de beruchte Pink Panthers genoemd als verantwoordelijke roofbende. De Pink Panthers opereren vanuit de Servische steden Nis en Belgrado en roofden de afgelopen jaren vermoedelijk voor honderden miljoenen aan juwelen in verschillende steden. Eerder sloegen ze toe in Monaco, Tokio en Londen. Tijdens de roof in de Engelse hoofdstad verstopte de bende een diamant in een pot gezichtscrème, een truc die ook te zien is in de Pink Panther-film uit 1963. Vandaar de naam.

De methode is telkens hetzelfde: de bende gaat uiterst planmatig te werk, maakt bijna geen slachtoffers en richt zich op peperdure juwelen. Ter illustratie: in Maastricht gingen ze er onder andere vandoor met een steen die 27 miljoen euro waard zou zijn.

Misdaad
  • AD, de Telegraaf
  • Politie.nl