Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Politie hijgt Pink Panther-bende in de nek: diamanten teruggevonden en nieuwe verdachte

Ze jatten in 2022 voor tientallen miljoenen aan juwelen bij de Tefaf-beurs in Maastricht en kwamen ermee weg. Toch lijkt het erop dat de opsporingsdiensten de Pink Panthers nu op de hielen zitten.

Pink Panther-bende

Een Hollywood-achtige roof. Zo kun je de diefstal van een aantal belachelijk waardevolle juwelen tijdens de kunstbeurs in Maastricht gerust noemen. De mannen, gekleed zoals de karakters in de Britse serie Peaky Blinders, sloegen met een moker wat vitrines in en jatten een aantal juwelen. En dat op klaarlichte dag. Bovendien waren de bijzondere figuren met de noorderzon vertrokken - ze vluchtten op elektrische stepjes - voordat de Nederlandse politie kon ingrijpen. De waarde van de buit: tientallen miljoenen.

Al snel werd gesproken over de beruchte Pink Panthers, een bende criminelen uit de Balkan. Eerder sloegen zij toe in Monaco, Tokio en Londen. Tijdens de roof in de Engelse hoofdstad verstopte de bende een diamant in een pot gezichtscrème, een truc die ook te zien is in de Pink Panther-film uit 1963. Vandaar de naam. Tijdens eerdere roven gebruikte de bende speedboten en verkleedden de leden zich als oude vrouwtjes. Ook dingen die je eerder verwacht in een aflevering van La Casa de Papel.

De Pink Panthers staan verder bekend om hun planmatige aanpak. Het gaat eigenlijk nooit om impulsieve, gewelddadige kraken waarbij vele slachtoffers vallen. Ze gaan uiterst professioneel te werk en roven vaak dure juwelen. Zoals ook in Maastricht het geval was. Daar wisten ze ook exact welke buit ze moesten meenemen. Een van de topstukken die verdween was een steen die zo'n 27 miljoen schijnt te kosten.

Doorbraak?

Inmiddels werken tientallen mensen van de Nederlandse politie, maar ook agenten van Interpol en Europol aan de zaak. Toch zijn er in twee jaar nog geen personen opgepakt. Duidelijk is dat de verdachten via allerlei landen wegvluchtten. En in al die landen liggen stukjes informatie die uitgewisseld moeten worden tussen verschillende opsporingsdiensten. Kortom, het internationale karakter van de superroof maakt het een behoorlijk complexe en tijdrovende zaak.

Toch zijn er aanknopingspunten. De vluchtroute van de daders is bekend én er zijn twee diamanten teruggevonden: eentje in Israël en een in Hong Kong. Dat schrijft de Telegraaf vandaag. De diamanten maakten ooit onderdeel uit van dezelfde ketting. Beide juwelen zijn in beslag genomen voor onderzoek.

Bovendien bericht de krant over nieuwe verdachten. In eerste instantie werd uitgegaan van enkele mannen, maar inmiddels zijn er ook drie vrouwen in beeld bij de politie. Een van hen is een dame die een huurauto zou hebben teruggebracht bij een bedrijf in het Duitse Frankfurt. Zij is officieel als verdachte aangemerkt. Ook wordt de rol van twee andere vrouwen onderzocht.

Volgens de Telegraaf heeft de recherche daarnaast een goed idee van de verblijfplaats(en) van de verdachten: de Servische steden Nis en Belgrado. Mogelijk is die eerstgenoemde ook de uitvalsbasis van de Pink Panthers.

Beloning

Onderzoeksbureau Charles Taylor Adjusting heeft een half miljoen euro klaarliggen voor degene met de gouden tip die zal leiden tot de arrestatie van de daders. Het bedrijf is in dienst van een betrokken verzekeringsmaatschappij.

Op politie.nl is sinds vandaag te lezen dat ook het Arrondissementsparket Limburg wat poen - lees: 20.000 euro - heeft klaarliggen voor degene met de gouden tip.

Misdaad
  • AD, Telegraaf
  • politie.nl