Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Politie is leden Pink Panther-bende op het spoor

De politie heeft een aantal belangrijke aanknopingspunten in de zaak rondom de in 'Peaky Blinders-outfits' gehulde bende die voor miljoenen aan juwelen roofde in Maastricht.

Pink Panther

Op 28 juni 2022 jaar lopen vijf mannen, gekleed in kostuums die rechtstreeks van de set van Peaky Blinders afkomstig lijken de Tefaf-beurs in Maastricht binnen. Naast de stijlvolle pakken, dragen de mannen pruiken, brillen en petjes ter vermomming. In eerste instantie vallen ze niet op, maar dan slaan ze toe. Op klaarlichte dag.

Terwijl één van hen de omstanders op afstand houdt met een machinepistool, begint een ander de vitrines van de Londense juwelier Symbolic & Chase kapot te beuken. Ze graaien de kostbare sieraden mee, en nog voordat iemand kan ingrijpen, vlucht de bende ervandoor op, jawel, elektrische stepjes.

De buit: juwelen ter waarde van zo'n 30 miljoen euro. Het kan niet anders dan dat de roof zorgvuldig is gepland.

Pink Panther-bende?

Al snel gaan er geruchten rond dat de mannen bij de beruchte Pink Panther-bende horen. Die uit de Balkan afkomstige criminele organisatie sloeg eerder al toe in onder meer Monaco, Tokio en Londen. Tijdens de roof in de Engelse hoofdstad verstopte de bende een diamant in een pot gezichtscrème, een truc die ook te zien is in de Pink Panther-film uit 1963. Vandaar de naam. Is ook de kunstbeurs in Maastricht ten prooi gevallen aan de 'Pink Panthers'?

"De werkwijze en het doel van de TEFAF-overval doen denken aan de Pink Panthers", aldus particulier rechercheur Arthur Brand tegenover Panorama. "Ze zijn planmatig en beheerst te werk gegaan. Dit was geen impulsieve ramkraak, maar zeer professioneel uitgevoerd. De Pink Panthers zijn altijd op zoek naar kostbare juwelen."

De politie heeft in eerste instantie niet heel veel aanknopingspunten. Ja, de roof is via bewakingscamera's vastgelegd. Maar de matige kwaliteit van de beelden en de vermommingen maken het alsnog een lastige zaak. Zelfs de inzet van een half miljoen euro aan tipgeld, leidde tot dusver niet tot bruikbare tips, laat staan de aanhouding van een verdachte.

Bende op het spoor

Maar daar kan verandering in komen; politie en justitie hebben op dit moment concrete personen in het vizier, schrijft de Telegraaf. Het zou volgens de krant bovendien gaan om een groep criminelen die zich in de Balkan bevindt. En hoewel bronnen rondom het onderzoek bevestigen dat het om de 'Pink Panther-bende' gaat, wil de politie hier geen uitspraken over doen.

Het onderzoek zou echter zeer complex zijn, vooral vanwege het internationale karakter ervan. Zo zouden diensten terughoudend zijn met het uitwisselen van informatie met sommige Balkan-landen, omdat daar corruptie op de loer ligt. De gevoelige informatie zou op die manier in de verkeerde handen terecht kunnen komen.

Over hoe de opsporingsdiensten de verdachten op het spoor zijn gekomen, worden geen uitspraken gedaan. Wel is bekend dat er inmiddels één gestolen sieraad is teruggevonden. Die vondst wordt dan ook als 'zeer belangrijk' gezien. Hoe het sieraad in handen van de politie is gekomen, wordt in deze fase van het onderzoek echter niet openbaar gemaakt.

Misdaad
  • de Telegraaf
  • Politie