De Robin Hood is niet zomaar een sportbar in de levendige hoofdstad Hamilton. Met een gemoedelijke vibe en lekker eten trekt het een gevarieerd publiek, van voetbalfans tot gezinnen met jonge kinderen. Op dinsdag 26 oktober 2021, tegen zes uur ’s avonds, lijkt alles business as usual. Binnen viert Micah Davis met vrienden uitbundig zijn 22ste verjaardag. Andere gasten, waaronder politieagent buiten dienst Derrick Golding, doen zich tegoed aan bier en burgers, terwijl op de grote schermen de laatste voetbalwedstrijden zijn te zien. Ernest Peets, minister van Jeugdzaken in Bermuda, loopt richting de kroeg om zijn bestelling op te halen. Want ook de politicus weet hoe lekker Robin Hoods pizza’s zijn.
Op de parkeerplaats stopt een tweetal op een gitzwarte Honda-scooter. De in het zwart gehulde bijrijder loopt, met zijn helm nog op, naar binnen. Hij stevent met gestrekte arm op de tafel van de jarige Micah af. Binnen enkele ogenblikken verandert de gezellige kroeg volgens ooggetuigen in een ‘oorlogsgebied’, met rondvliegende kogels en brekend glas. Micah stort als een plumpudding in elkaar, ook zijn neef Troy Burgess raakt zwaargewond. Ayinde Eve (27), een goede vriend van de jarige, vlucht via de achterdeur naar de parkeerplaats. Hij rent recht in de armen van de scooterrijder die zijn wapen op Ayinde leegschiet.
De schutter heeft ook een omstander getroffen. De ongewapende agent Golding raakt gewond aan zijn hand. Al dekking zoekend belt hij het alarmnummer. Ook de politieman weet niet precies hoeveel schoten er zijn gelost. “A lot.”
Terwijl de schutters wegvluchten op de scooter, komt minister Peets net aan bij de afhaalcounter. Hij heeft pas door dat er iets vreselijks is gebeurd wanneer hij de huilende serveersters ziet en het aanzwellende geluid van sirenes hoort.
Binnen enkele ogenblikken verandert de gezellige kroeg in een ‘oorlogsgebied’, met rondvliegende kogels en brekend glas. Micah stort als een plumpudding in elkaar, ook zijn neef Troy raakt zwaargewond
De hulp komt te laat voor Micah en Ayinde. De recherche vindt uiteindelijk 25 hulzen op het toneel, waaronder veertien in het restaurant. Het is een onwerkelijke gebeurtenis voor Bermuda waar sinds januari 2013 geen dubbele moord meer heeft plaatsgevonden. Toch komt de schietpartij niet als een donderslag bij heldere hemel…
Bendegeweld
In de voorgaande maanden zijn er verschillende schietincidenten geweest door een oplaaiende bendeoorlog. Volgens de politie bestaat er geen twijfel dat ook deze dubbele moord gerelateerd is aan de strijd tussen de Parkside Crew (PSC) en hun rivalen van de Friswells Hill-gang. De vermoorde Ayinde en gewonde Troy zijn ‘hooggeplaatste’ leden van de PSC. De jarige Micah lijkt ook betrokken te zijn, gezien zijn foto’s met gang signs en het motto op zijn Facebook-pagina: “Get Rich or Die Trying.”
Na een tip vindt de politie eerst de helmen en de gestolen Honda-scooter in een vervallen schuurtje, overgoten met bleekmiddel in een kennelijke poging om dna-bewijs te verwijderen.
Hierna volgt de arrestatie van twee verdachten, die ook beiden voor de rechter verschijnen. Maar na ruim een jaar moet het Openbaar Ministerie de zaak tegen een 25-jarige vrouw laten vallen wegens gebrek aan bewijs. Welke rol ze gespeeld zou hebben bij de schietpartij, is niet duidelijk.
Loopje
Daarmee blijft alleen Syhon Akinstall (22) over. Justitie vermoedt dat de draaideurcrimineel, die als loopjongen voor verschillende gangs zou werken, ‘Man X’ is: de bijrijder die de schoten in het restaurant heeft gelost. Syhon biedt geen verzet tijdens zijn arrestatie, twee dagen na de schietpartij. Maar tijdens het verhoor beantwoordt hij elke vraag met: “Geen commentaar.” De detectives moeten het forensisch bewijs laten spreken. Dat begint veelbelovend wanneer de politie in Syhons slaapkamer dezelfde zwarte Nike-trui en trainingsbroek vindt die ‘Man X’ draagt op de bewakingsbeelden. Amerikaans lab-deskundigen bevestigen dat er minuscule kruitsporen op zijn sportschoenen en huidmonsters zitten.
Door de hoek van de bewakingscamera in Robin Hood is de lengte van ‘Man X’ niet vast te stellen. Toch kunnen de aanklagers wel wat met de beelden. Daar komt forensisch podotherapeut Barry Francis om de hoek kijken. Simpel gezegd is hij expert in het herkennen van loopjes. Op beelden van Syhon na zijn aanhouding ziet Francis meteen de karakteristieke loopstijl van ‘Man X’: benen dicht bij elkaar, linkervoet naar buiten gedraaid en de linkerschouder lager dan de rechter. Geen van de andere gevangenen of restaurantbezoekers vertoont deze kenmerken. Is het genoeg om de jury voor de Supreme Court te overtuigen? De aanklagers menen van wel.
Genadeschot
In zijn openingspleidooi op 14 juni spreekt de charismatische aanklager van een ‘zorgvuldig geplande aanval’ in de Robin Hood-pub. De zaak lijkt echter niet zo zorgvuldig voorbereid. De getuigen van de aanklagers sneuvelen een voor een in hun kruisverhoor. De ‘loopjesdeskundige’ erkent dat het ‘niet eerlijk’ is om de pas van een gevangene te vergelijken met die van een schutter. De bendedeskundige moet toegeven dat hij Syhon nooit op patrouille is tegengekomen. De laboratoriumdeskundige erkent dat het ‘onmogelijk’ is om te bepalen wanneer en hoe de ‘kleine hoeveelheden’ kruitsporen op de verdachte zijn terechtgekomen.
De politie brengt de zaak uiteindelijk het genadeschot toe. Zo bekent de detective die Syhon heeft ingerekend dat hij even daarvoor, zonder handschoenen, op de plaats delict heeft gewerkt. Ook is de arrestantenwagen niet voldoende gereinigd.
Op 10 juli heeft rechter Mark Pettingill genoeg gehoord. Hij concludeert dat er ‘onvoldoende bewijs’ is om de verdachte ‘zonder gerede twijfel’ te veroordelen. Hij richt zich tot de jury: “Ik draag u op om een uitspraak van ‘niet schuldig’ te doen.”
Bij wijze van formaliteit vraagt hij de verdachte of hij iets wil opbiechten, maar die blijft uiteraard stil. De rechter besluit: “U bent vrij om te gaan.”
In theorie kunnen de aanklagers hem met deze bijzondere uitspraak in de toekomst opnieuw vervolgen. Al heeft Syhon waarschijnlijk meer te vrezen van de bendes op Bermuda.
Moord in Bermuda
Het aantal moordslachtoffers op Bermuda is doorgaans op één hand te tellen. Maar in de eerste helft van dit jaar zijn al tien slachtoffers gevallen. De politie wijt de toename vooral aan het groeiende bendegeweld. In 2022 onthult de minister van Veiligheid dat meer dan duizend eilanders een ‘actieve rol’ spelen in lokale gangs, een enorm aantal voor de archipel met 64.000 inwoners.
Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?
Abonneer nu en profiteer!
Probeer direct- Ber News e.a.