De moord op 'Oma Mok'
In de zomer van 1993 werd het lichaam van de 56-jarige Tim Mui Cheung, beter bekend als 'Oma Mok', gevonden in restaurant Peacock in Breda. In de nacht van 3 op 4 juli verbleef zij in het huis van haar zoon, de eigenaar van het restaurant, om op haar kleinkinderen te passen. De volgende ochtend troffen de koks haar levenloos aan in de keuken.
Uit onderzoek bleek dat Cheung door wurging om het leven was gebracht. Daarnaast had ze meerdere verwondingen, waaronder ribbreuken. Vermoedelijk is ze toegetakeld met een wokpan. De moord wordt beschouwd als een roofmoord, aangezien de inhoud van de gokkast in het restaurant was gestolen.
Tijdens het forensisch onderzoek werden verschillende bloedsporen, vingerafdrukken, haren en schoenafdrukken gevonden. Opmerkelijk genoeg kon geen van deze sporen worden gekoppeld aan de zes jongeren die uiteindelijk werden veroordeeld voor de moord. Ook wezen de sporen niet naar een andere persoon.
Bekennende verklaringen
In het voorjaar van 1994 werden Anil B., Achmed L. en Abdeslam T. opgepakt voor een ongerelateerde overval. Kort daarna ontving de politie een tip dat deze drie jongens betrokken zouden zijn bij de moord in het restaurant. Daarnaast werden drie meisjes aan de zaak gelinkt: Jenny L., Jane H. en Carien N. zouden buiten op de uitkijk hebben gestaan.
Aanvankelijk ontkenden alle zes verdachten betrokkenheid bij de moord. Na verloop van tijd legden de vrouwen echter bekennende verklaringen af over zowel hun eigen rol als die van de mannelijke verdachten. Later trokken zij deze verklaringen in, met de bewering dat zij onder druk van de politie waren gezet. De mannen hebben altijd hun onschuld volgehouden.
Veroordeling en hoger beroep
In 1994 werden de zes verdachten door de rechtbank in Breda veroordeeld. De mannen kregen gevangenisstraffen van 12 tot 14 jaar voor het medeplegen van doodslag, terwijl de vrouwen straffen van 15 maanden tot 2 jaar opgelegd kregen voor medeplichtigheid. Vier van hen – Jenny L. en de drie mannen – gingen in hoger beroep.
Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch deed op 11 juli 1995 uitspraak. De straf van Jenny L. bleef ongewijzigd op 2 jaar, terwijl de straffen van de drie mannen werden verlaagd naar 10 jaar gevangenisstraf.
Heropening van de zaak?
Na zijn vrijlating schakelde Abdeslam T. Project Gerede Twijfel in. Er werd ontdekt dat de politie mogelijk tunnelvisie had en verdachten onder druk zette. Dit leidde tot een herzieningszaak, maar ondanks nieuwe getuigenverklaringen, tegenstrijdige bekentenissen en ontbrekend forensisch bewijs, bleef het gerechtshof bij de eerdere veroordelingen. In cassatie oordeelde de Hoge Raad hetzelfde.
De restaurantmoord
De documentaireserie De Restaurantmoord onderzoekt deze spraakmakende moordzaak en brengt nieuwe feiten aan het licht. Regisseur Joost van Wijk combineert reconstructies en interviews met veroordeelden, oud-politiemensen en advocaat Geert-Jan Knoops.
De serie onthult achtergehouden informatie en wijst op mogelijke tunnelvisie en druk tijdens het onderzoek. Knoops pleit in de documentaire voor een heropening van de zaak, die volgens hem een ernstige gerechtelijke dwaling vertegenwoordigt. De serie gaat op donderdag 23 januari in première op NPO Start.
- VPRO Documentaire gids, de Volkskrant, Omroep Brabant
- Google Streetview