Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Verdachte van spectaculaire mislukte cokeroof verlinkt cocaïnekoning 'Bolle Jos' per ongeluk vanuit bajes

'Most Wanted-man' Jos Leijdekkers is verdachte in een drugszaak, nadat een Nederlander hem per ongeluk erbij lapte vanuit een Belgische gevangenis.

Jos

Negentien verdachten worden in België aangeklaagd voor een mislukte cokeroof die eind 2023 plaatsvond. Het ging om een poging om een in beslag genomen lading coke ter waarde van 260 miljoen euro terug te stelen van de douane. Zeven Nederlanders met een Surinaamse of Antilliaanse afkomst werden direct opgepakt. Elf Belgen, waaronder de rapper Chardy, werden later opgepakt. De negentiende verdachte en mogelijke opdrachtgever van de mislukte overval: Jos Leijdekkers, alias 'Bolle Jos', 'Josje Breda' of 'El Presidente'. Dat schrijft het Belgische PZC.

De mislukte cokeroof

Eind vorig jaar werden meerdere coketransporten onderschept in de haven van Antwerpen. Een van de grootste vangsten werd op 16 oktober gedaan, toen een trucker een collega klemreed omdat hij er met 'zijn lading' vandoorging. Er ontstond een opstootje en al snel kwam De Scheepvaartpolitie opdraven. Die droeg de container ter controle over aan de douane.

Eenmaal op een terrein verderop werd de container opengemaakt. Wat bleek? Naast de lading sojamelk bevatte de container honderden pakketten cocaïne - drugs ter waarde van een paar honderd miljoen euro.

Omdat het terrein waar de controle plaatsvond niet goed beveiligd is, werd besloten de lading drugs te verplaatsen naar een bewaakte loods in Antwerpen. Onder begeleiding van de federale wegenpolitie vertrok de container op 17 oktober naar z'n nieuwe bestemming.

Niet lang erna stopte er een busje op het terrein. Gewapende mannen sprongen uit de wagen, hielden een medewerker onder schot met een machinegeweer, sloegen de man tegen de grond en doorzochten het gebouw. Zonder succes. De drugs waren immers al onderweg naar een beveiligde loods. De mannen vertrokken en probeerden vervolgens het transport te onderscheppen.

Ondertussen had de politie wel door dat de mannen op zoek waren naar de 260 miljoen euro aan coke. Daarom werd er een speciaal team gestuurd om de het zwarte busje te klem te rijden. En dat gebeurde ook. Zeven Nederlandse mannen met Surinaamse of Antilliaanse achtergrond werden ingerekend. Ze hadden pistolen bij zich, maar het machinegeweer ontbrak.

Een tweede wagen werd via verkeerscamera's opgespoord. Daarin zouden andere mannen hebben gezeten. Met het automatische wapen. Het onderzoek naar deze tweede auto leidde naar een groep Belgische jongeren van Afrikaanse afkomst. Meerdere verdachten werden opgepakt, onder wie de Belgische rapper Chardy.

Loslippige verdachte verlinkt Jos

'Bolle Jos' Leijdekkers kwam in beeld door een loslippige Nederlandse verdachte. De man noemde Jos' naam in een telefoongesprek dat hij voerde vanuit de gevangenis in Antwerpen.

"Die Bolle Jos mag wel eens over de brug komen als ik vrijkom", zei de man tegen een vriend. "Hij moet maar een ticket voor mij fiksen naar Dubs. Het is voor die Bolle dat ik in de jella zit."

'Dubs' is Dubai op z'n straattaals. 'Jella' is gevangenis.

De verdachte werd er door zijn vriend aan de andere kant van de lijn overigens nog op gewezen dat ze mogelijk afgeluisterd werden. Maar dat geloofde de Nederlander niet. Hij was ervan overtuigd dat zoiets verboden is in Belgische gevangenissen. Na het gesprek werd Bolle Jos toegevoegd aan de lijst van verdachten.

Voortvluchtig

Dat Leijdekkers aanwezig zal zijn in de rechtbank, is onwaarschijnlijk. De Brabander, die wordt gezien als een van de grootste drugsbaronnen van Europa, is laatst veroordeeld tot 10 jaar cel in een zaak rondom een fout gelopen drugsuithaling in de haven van Antwerpen, waarbij een bewaker zwaar werd toegetakeld.

Daarnaast werd hij al tot celstraffen van 24 jaar (drugssmokkel en geweld) en 12 jaar (cokesmokkel) veroordeeld. 'Bolle' loopt echter nog vrij rond en staat op meerdere opsporingslijsten. Volgens bronnen houdt hij zich schuil in Turkije of Rusland.

Misdaad
  • PZC, AD
  • Europol