Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Vier bekende Amsterdamse criminelen veroordeeld na coke-klusjes voor 'Bolle Jos'

Vier mannen - bekende criminelen uit Amsterdam-Zuidoost, aldus Het Parool - hebben maandag celstraffen tot bijna 9 jaar opgelegd gekregen omdat ze drugsklussen hebben uitgevoerd voor most wanted-crimineel 'Bolle Jos'.

Bolle

Foto boven: 'Bolle' Jos Leijdekkers

De rechtbank in Amsterdam heeft Jeymon A. (30) en Sven O. (36) veroordeeld tot 8 jaar en 9 maanden cel. De 29-jarige Shaquille C. moet 6 jaar en 9 maanden zitten en Nahésson C. (32) verdwijnt voor 2 jaar en 9 maanden achter de tralies. De vier mannen zijn schuldig bevonden aan de betrokkenheid bij grootschalige cokehandel. De import van grote partijen cocaïne - 2263 kg, 860 kg en 335 kg - verliep via de havens van Rotterdam, Vlissingen en Antwerpen.

Sommige verdachten zijn ook veroordeeld voor wapenbezit en het witwassen van luxegoederen zoals merkkleding, zonnebrillen en sieraden. Dat schrijft Crimesite.nl.

Shaquille C. verblijft op dit moment in een cel in Frankrijk in verband met een andere zaak rondom de smokkel van duizenden kilo's coke. Nahésson C. wordt binnenkort aan België uitgeleverd. Daar wordt hij verdacht van betrokkenheid bij het doodschieten van een 11-jarig meisje met een Kalasjnikov-geweer.

'Bolle Jos' Leijdekkers

De vier veroordeelde Amsterdamse criminelen stuurden volgens Het Parool andere mannen aan die de grote partijen coke uit de havens haalden. Ze vormden naar verluidt 'de harde kern' van de organisatie. Maar dat betekent niet dat ze helemaal boven aan de pikorde stonden. Daar stond namelijk 'opperbaas' Jos Leijdekkers, alias 'Bolle Jos', schrijft de krant.

De Brabantse Leijdekkers groeide de afgelopen jaren uit tot iemand die boven aan de most wanted-lijst van politie en justitie staat. In Nederland is hij laatst bij verstek veroordeeld tot 24 jaar cel in een grote drugszaak. Daarnaast kreeg hij in een Belgische zaak 12 jaar cel opgelegd. Justitie ziet Jos als een van de belangrijkste Nederlandse drugsbaronnen van het moment. Iemand die bovenaan een organisatie staat die belachelijk veel geld verdient met het smokkelen van cocaïne.

Het probleem is alleen dat hij ondanks de forse veroordelingen nog steeds op vrije voeten is. Vandaar dat er op dit moment een prijs van 200.000 euro klaarligt voor degene met de gouden tip die zal leiden tot zijn arrestatie. Waar Leijdekkers uithangt is niet bekend, maar er zijn geruchten dat hij in Turkije verblijft.

Misdaad
  • Crimesite, Het Parool
  • Europol