Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'1 op de 7 jongeren is weleens benaderd voor een criminele klus'

Criminelen benaderen steeds vaker scholieren en jongeren voor schimmige klusjes. Dat stelt onderzoeker Petra van den Berg in het Algemeen Dagblad.

jongeren

Van den Berg werkt als onderzoeker voor Halt, de instantie die kortlopende interventies organiseert om jeugdcriminaliteit te voorkomen, bestrijden en bestraffen. De nieuwste cijfers rondom jongeren en criminaliteit komen uit een nog niet gepubliceerd onderzoek waarvoor er gegevens zijn verzameld onder duizenden scholieren en studenten.

De conclusie? Criminelen ronselen vaker scholieren. Een zorgwekkende ontwikkeling, helemaal als je de cijfers van 2022 - 1 op de 7 jongeren is recent benaderd voor een criminele klus - vergelijkt met 2019, toen dat nog 1 op de 17 was.

Scholen

Van de leerlingen die werden benaderd voor zo'n strafbaar 'bijbaantje' zei 25 procent op het aanbod in te zijn gegaan. Waarom? Poen, aldus het merendeel van de ondervraagde scholieren en studenten. Meestal had de klus te maken met drugs. Denk aan het afleveren van verboden middelen, maar ook het maken van drugs werd genoemd.

Scholen en onderwijsinstellingen blijken een populaire plek voor criminelen om nieuw 'personeel' te werven. Zo'n 25 procent van alle benaderingen gebeurde daar. Voor het runnen van een drugsbusiness hebben onderwereldfiguren allerlei mensen nodig, zoals laboranten voor de productie, maar ook mensen die verstand hebben van geldzaken, tuinbouw en ga zo maar door.

Andere jongeren zeiden op straat (22 procent) en tijdens het uitgaan (17 procent) te zijn aangesproken.

'Het is écht dichtbij'

Volgens de onderzoeker zijn de boven- en onderwereld enorm nauw met elkaar verbonden. "Het is écht dichtbij", zegt ze. Van den Berg: "Criminelen zetten jongeren onder druk of beloven hen snel geld, meer dan wat je met een doorsnee bijbaantje verdient."

Het feit dat jongeren ingaan op zo'n aanbod, heeft mede te maken met het feit dat een puberbrein nog niet helemaal ontwikkeld is, zegt ze. Jongeren overzien volgens de onderzoeker de risico's niet van "de gevaarlijke wereld" waar ze in belanden als ze met een crimineel in zee gaan.

Voorlichting

De cijfers uit Van den Bergs onderzoek verzamelde ze via een voorlichtingsprogramma voor scholen van Halt over de risico's voor jongeren om door criminelen benaderd te worden. Sommige onderwijsinstellingen bieden dat programma aan, andere niet. Als het aan Van den Berg ligt wordt het in de toekomst verplicht voor scholen om hun leerlingen voor te lichten over de verleidingen uit de onderwereld.

Nieuws
  • Algemeen Dagblad
  • Adobe Stock